Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bosonoga diva: Vremešna kraljica egzotičnog bluesa nastupila pred punom Tvornicom

Cesaria Evora: Ja sam rođena da pjevam tužnu mornu

cesaria evora
Matija Habljak
05.10.2009.
u 17:28

U glazbenoj je karijeri postigla sve što je željela. Surađivala je sa svima koje cijeni i ne traži nove suradnje. Nikada nije naučila engleski jezik. Komunicira glazbom, koju živi, i to joj je dovoljno.

Prije koncerta Cesarie Evore u zagrebačkoj Tvornici svi smo se pitali kako će pjevačica izdržati zabranu pušenja u dvorani.

- Ma nju to uopće ne dira. Ljudi poput Evore jedu, piju i puše bez obzira na sve - smijala se voditeljica kluba Katarina Putak, u čijem se uredu, s cigaretom u ustima, upravo odmarala pjevačica.

- Zapalit ću jednu i na pozornici - odmah je potvrdila. Kaže, u Hrvatskoj se već osjeća kao kod kuće pa se odlučila tako i ponašati.

Ostali bez čaša
U skladu s tim, na pozornicu je postavljena i stolica s viskijem kako bi Bosonoga diva mogla isprati grlo za nastupa.

Lijepe masivne čaše Putakovima je za godišnjicu kupio redatelj Branko Brezovec. Sada su ih ustupili gospođi Evori, da ne pije iz onih za klupske "cugere".

Pitamo je za njezine rijetke snimke iz 1960-ih koje su nedavno pronađene i objavljene.

- Od tada je prošlo mnogo vremena, no mijenjale su se samo nijanse. Iskusnija sam u pjevačkom smislu. Glas mi je sada bolje definiran. Ali morna, morna je uvijek ista - objašnjava.

Hoće li tako biti i na idućem albumu, pitamo je.

Ne zanima je engleski
- Jedina je razlika novi skladatelj. Neki stalno čekaju da snimim vedrije pjesme, no ja sam rođena da pjevam tužnu mornu i to se nikada neće promijeniti - odlučna je Evora.

Zbog predanog širenja tog glazbenog stila, koji često nazivaju egzotičnim bluesom, postala je svojevrsnom ambasadoricom kulture rodnog zelenortskog otočja.

- Moj je narod topao i iskren. Vole me jer pjevam o njihovim problemima. Oni su me i prozvali kraljicom morne - objašnjava Evora. Kaže, u glazbenoj je karijeri postigla sve što je željela. Surađivala je sa svima koje cijeni i ne traži nove suradnje. Nikada nije naučila engleski jezik. Komunicira glazbom, koju živi, i to joj je dovoljno.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije