Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernjakova ruža

Vera Tomašek: Radio je vrlo snažan medij i osvojio me jer je ujedno najpošteniji

vera tomašek
Foto: Privatni album
25.02.2015.
u 18:25

Nominacija u kategoriji radijska osoba godine.

Vera Tomašek urednica je vanjske politike na Hrvatskom radiju i dopisnica HRT-a iz Bruxellesa. U razgovorima s diplomatima i analitičarima u godini iza nas, ali i tijekom pregovora o ulasku Hrvatske u EU, raspravljala je o važnim europskim pitanjima i poziciji Hrvatske u EU, čime je zaslužila nominaciju u ovoj kategoriji.

1. Od koga ste doznali za nominaciju za Večernjakovu ružu i koliko vas je iznenadila sama nominacija?

Od Uršule Tolj, urednice HRT-ova prijenosa. Sama nominacija meni je doista ugodno iznenađenje jer radijske novinare informativnog programa rijetko tko nominira.

2. Kada je i kako započela vaša novinarska karijera?

Zapravo kad bolje razmislim – otkad znam za sebe. Prvo je bilo pisano novinarstvo, a onda se, na prvom koraku ulaska na Radio, dogodila ljubav. Istina je kad kažu da prva ljubav traje vječno.

3. Od 2006. godine ste dopisnica iz Bruxellesa, što biste izdvojili kao najdraži trenutak u dopisničkom razdoblju iz Bruxellesa?

Bilo je puno radosti i teško je izdvojiti baš najdraži trenutak. Možda cijeli pregovarački proces i sam kraj pregovora. Sjećam se ponosnih lica Jadranke Kosor i Vlade Drobnjaka kako su na kraju blistali od sreće. Odradili su s tisućama pregovarača sjajan posao. O tome je bilo zadovoljstvo izvještavati. Na žalost, danas su sve neke tužne teme, drukčije. Što se Hrvatske tiče, ekonomsko zdravlje, proračunski deficit, fondovi, a s Unijine strane Ukrajina, Grčka, populizam, terorizam.

4. Koliko vam znači odlikovanje Redom hrvatskog pletera?

To mi je najdraže priznanje jer nije samo meni dodijeljeno nego cijelom mom Radiju, Hrvatskom radiju, novinarima, tehničarima, urednicima – svima koji su iz dana u dan moje izvještaje, vijesti, informacije ili reportaže objavljivali za vrijeme pregovora s Unijom. Godinama. Priznanje je to i za naše lokalne postaje, Split, Osijek. Često smo radili tematska javljanja o pregovorima za brodogradilišta, ribarstvo, poljoprivredu. To je nagrada svima nama i zbilja je zaslužena, veliko je priznanje. Hvala predsjedniku na tome.

5. Čime vas je radio kao medij osvojio?

Poštenjem. Radio je najpošteniji medij – nikad ne laže. Pustite sugovornika da kaže što misli, kratko u informativnim emisijama, a u specijaliziranima opširnije, svatko ima dovoljno vremena na svoj stav i mišljenje. I zato je to pošteno. Osim toga, radio je i vrlo snažan medij, uvijek slušatelja potakne na stvaranje svoje slike događaja o kojemu se govori. Objasni se, zašto se to i to dogodilo, koja je pozadina događaja, koje su posljedice, rješenja. Sve su forme jednako vrijedne uključujući i komentar i reportažu ili vijest, ovisi o kojoj se emisiji radi. Zato je Hrvatski radio – stari dobri radio – najbolji radio!

6. U čijoj pratnji dolazite na dodjelu Večernjakove ruže 20. ožujka?

U pratnji svojih prijatelja Eliane Čandrlić, Ivane Petrović, Zoltana Kaboka, Mislava Togonala, to su vrhunski profesionalci i ponosna sam sto su mi prijatelji.

>>Karmela Vukov Colić: Radio je moja prva i doživotna ljubav, a dikciju sam učila s plutenim čepom u zubima

>>'Na Večernjakovu ružu dolazim sa srodnom dušom i suputnikom Alenom'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije