Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernjakova ruža

Naš Skener je vrh novinarske oštrice

Antonija Mandic
Foto: Danijel Berkovic/Pixsell
1/5
25.02.2016.
u 09:47

Dnevni komentar Soundset mreže svaki dan ubode u srž problema. Piše ga petero novinara, a Kornelije Hećimović otkriva kako nastaje emisija

Soundset skener je dnevni komentar aktualnih događaja koji se emitira na Soundset mreži svaki radni dan od 8 sati. U njegovu pisanju i uređivanju izmjenjuju se novinari Antonija Mandić, Dajana Kruneš, Marko Štefelić, Davor Rendulić i Kornelije Hećimović, koji nam je u ime redakcije kazao nešto više o emisiji i nominaciji za Večernjakovu ružu.

Što za ekipu Skenera znači nominacija za Večernjakovu ružu?

Super nam je nominacija. Sretni smo. Večernjakova ruža je nedvojbeno najutjecajnija medijska nagrada u Hrvatskoj i to nam zaista puno znači. A pronašli smo još jedan razlog za dobar tulum na kojem smo zaključili kako je i bilo vrijeme da uđemo među nominirane. 
No, koliko god se šalili, nominacija je iznenađenje jer je riječ o kratkoj radijskoj formi komentara koji nije uobičajen u hrvatskom eteru.

Kako je nastala emisija i koliko ste ih dosad napravili?

Soundset Skener je napunio 15 godina, što znači više od tri tisuće emisija. Kad sam izračunao taj podatak, i sâm sam se iznenadio o kojoj se količini radi. Skener je svoj medijski put započeo kao pregled, skeniranje dnevnog tiska, da bi poslije, tijekom godina, postao ovo što je danas: kratak i britak komentar dana izrazito autorski obojen.

Nije se lako odlučiti tko će taj dan biti na tapetu?

Potpuno ste u pravu. Zaista nije lako, ali ne zato što tema nema, nego zato što nam ih naši političari serviraju i previše. Zapravo bih bio najsretniji kada bih se jedno jutro probudio u uređenoj zemlji u kojoj bi kritički novinarski mikrofon ostao nezaposlen jer je sve toliko genijalno da nemamo o čemu pisati i govoriti. Kada se to dogodi, ukinut ćemo Skener i zajedno zaključiti da je naša misija ispunjena. Nažalost, hrvatska društveno-politička scena je nepresušno vrelo gluposti i samim time inspiracije pa će se, kako stvari stoje, Skener emitirati još generacijama.

Koja je tajna u tako kratkom vremenu slušateljima objasniti sve bitno o aktualnoj temi?

Koliko zahvalna, toliko i nezahvalna jer bi ponekad i pola sata bilo premalo. No upravo je u tome tajna popularnosti Skenera. Današnji ritam života diktira i drukčije slušanje radija i slušatelj želi sve bitno čuti u samo par minuta. Ako na novinarski tekst gledamo kao na strijelu, onda je Skener sam vrh te strijele, njegova oštrica.

Sigurno ima puno onih kojima nije drago kad ih “ubodete”?

Hvala na pitanju, nezadovoljnih ima puno, jer ne štedimo nikoga. Ako vam kolumna ne proizvodi negativne komentare, onda je sasvim jasno da nešto pogrešno radite. 

>>Mislav Togonal: Ljuti rivali uvijek završe na kavi

>>Hitovi se rađaju na Ružinoj pozornici

Komentara 4

GA
galway
09:54 25.02.2016.

sve 5, D.Bilić -1.

SE
sestrićna
11:42 25.02.2016.

koja ekipa :))

TO
toljaga22
12:32 25.02.2016.

Mato Štefić?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije