Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkrijte kako!

Omiljeni sport ne mora vam izbiti posljednju kunu iz džepa!

skijanje
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
09.12.2015.
u 16:49

Ako ste se već odlučili za kupnju svih potrebnih rekvizita jer planirate skijati i dogodine, po najpovoljnijim ih cijenama možete pronaći upravo na Njuškalu

Omiljeni zimski sport ne mora vam “izbiti” posljednju kunu iz džepa, iako ćete to često čuti. Istini za volju, opreme je potrebno znatno više nego što je nosite kad idete na ljetovanje i, ako se uputite u najskuplje trgovine sa skijama, odjećom i dodacima najpoznatijih proizvođača, teško da vas neće neugodno zateći račun kada se opremite od glave do pete.

Ako ste se već odlučili za kupnju svih potrebnih rekvizita jer planirate skijati i dogodine, po najpovoljnijim ih cijenama možete pronaći upravo na Njuškalu. Prerastanje ski opreme, potreba za modelima skija za naprednije skijaše ili jednostavno odustajanje od zimskih vratolomija među glavnim su razlozima prodaje skija i skijaške opreme, a među oglasima je dostupno baš sve što je potrebno za nezaboravno zimovanje.

1. Skije

Ako ste već iskusan skijaš, onda vam vjerojatno ne treba detaljno predstavljati koji su sve modeli dostupni na tržištu i po kojim ćete kriterijima odabrati one najbolje za vas. Međutim, ako skije kupujete prvi put, važno je imati na umu nekoliko stvari. Početničke skije lakše su i savitljivije, zbog čega bolje savladavaju zavoje, no obično su izrađene od materijala koji se brže troši. Iako im je cijena nešto niža od ostalih modela, ovim skijama nećete se moći koristiti baš dugi niz godina. Niži i srednji rekreativni modeli u pravilu su namijenjeni onima koji iza sebe imaju oko mjesec dana aktivnog skijanja te im spust ne predstavlja nikakav problem. Za veće i dinamične zavoje potražite kraću skiju, a brzinu i stabilnost pružit će vam duža skija. Znalci kažu da ne smije biti kraća od vas 5 cm. Viši rekreativni modeli konstrukcijom su slični natjecateljskima, a riječ je o skijama koje manje “trpe” pogreške i da biste na njih stali, morate imati više od mjesec i pol kontinuiranog skijaškog staža iza sebe. Ako se odlučite za kupnju rabljenih skija, uputno je prije kupnje pregledati i rubnike na kojima ne smije biti tragova pucanja, lijepljenja i sličnih tragova.

2. Pancerice

Osim što mora odgovarati vezovima na samim skijama, pancerica iznimno dobro mora pristajati i broju vašeg stopala. Nipošto ne kupujte modele koji vas možda malo stišću ili vam “plešu” jer je to jako opasno na stazi. Neki znalci čak tvrde da su pancerice najvažniji dio skijaške opreme! Znat ćete da vam odgovaraju ako su vam čvrsto stisnute, a istodobno dovoljno udobne da se možete kretati. Posebnu pozornost pridajte tome kako vam se zglobovi osjećaju prilikom kretanja, odnosno stišću li vas previše jer se u tom slučaju nećete moći ugodno kretati na samom skijalištu. Ako odaberete dobre i kvalitetne pancerice, one će vas godinama služiti, stoga dobro proučite modele i veličine onih koje vam se sviđaju, prije same odluke o kupnji.

3. Skijaška odjeća

Odabir veličine skijaških hlača ne razlikuje se od onog kada kupujete hlače za svakodnevicu. Cijene se na Njuškalu za odrasle kreću od 150 kuna na više, dok je dječje skijaške hlače i skafandere moguće naći i po znatno nižoj cijeni. Skijašku jaknu možete kupiti odvojeno, ali nude se i kompleti od istog proizvođača. Dok u specijaliziranim trgovinama s odjećom za skijanje poznatih proizvođača poput Salomona cijena pojedinog komada seže i iznad 1000 kuna, na Njuškalu se za taj iznos, ali i manji, možete bez problema opremiti “od glave do pete”. Zgodan dodatak na skijalištu je i posebna majica dugih rukava, koja pomaže regulaciji temperature tijela za vrijeme skijanja na visinama.

4. Naočale

Kvalitetne skijaške naočale s promjenjivim staklima, odnosno prilagodljivim za sunčano ili za tmurno vrijeme, bit će vam od velike pomoći na stazi. Osim što nećete morati gledati kroz stisnute kapke kako bi se zaštitili od vjetra i snijega prilikom spuštanja, ove naočale čuvaju i od štetnog UV zračenja koje na visinama može biti prilično opasno. Kod odabira naočala za skijanje dobro ih je isprobati kako biste provjerili prianja li oblik naočala licu i ostaje li igdje otvorenog prostora. Ipak, ako ih ne možete probati, kupnja “na neviđeno” i nije neki problem jer ih većina ima mekani, prilagodljivi sloj koji se prislanja uz kožu lica i mogućnost regulacije za opseg glave. Cijene na Njuškalu kreću se od 80 do 400 kuna.

5. Rukavice

Iako su naizgled vrlo “nespretne”, rukavice za skijanje treba birati upravo prema mogućnosti manevriranja s njima. Zato pazite da ne kupite one na kojima su vam prsti predugi ili prekrati ili one u kojima imate previše “praznog prostora” kako biste mogli bez problema držati i micati štapove, ali i biti sigurni da vam neće ispasti. Po cijenama od 75 do 350 kuna moguće je pronjuškati rukavice raznih boja i uzoraka, među kojima će sigurno biti i neki model koji će odlično pristajati vašim novim skijama.

Ako još niste odlučili gdje ćete se ove zime uputiti na skijanje, Njuškalo za vas izlistava najbolje dostupne ponude na poznatim europskim skijalištima u Austriji, Italiji, Švicarskoj, Njemačkoj, Sloveniji, Španjolskoj, Andori i Francuskoj. Odaberete li dobru opremu i bukirate smještaj na vrijeme, odlazak na skijanje ne mora postati “noćna mora” zbog iznosa na vašoj kreditnoj kartici.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije