Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.05.2020. u 10:26

Milanović ne bi mogao spavati od grizodušja kad bi Bernardić pobijedio za jedan glas, svi bi mislili da je taj glas baš njegov. Ako bi Plenković pobijedio za jedan glas - svi bi mislili da je to baš njegov. Kriv je kako god okreneš

Hoćemo li dogodine ponovno na parlamentarne izbore? Ili možda već najesen? Kako stvari stoje, španjolski scenarij prijevremenih izbora uopće nije SF. Davor Bernardić je u svojem okupljanju “ljevice” glavom već gotovo ocrtao svoj plafon, slično kao i Plenković u svojem teatralnom odricanju od glasova “krajnje desnice”. I jedni i drugi daju časnu pionirsku da neće s Mostom ni sa Škorom, a pa ostaje pitanje s kime to HDZ i SDP planiraju formirati održivu vladu, osim ako ne – jedni s drugima?

“Spremni smo sjesti za stol sa svima koji žele dobro Hrvatskoj, a Škoro to nije”, poručuje Plenković u dramatičnom zaoštravanju krivulje predizborne retorike, koja, a gle čuda, savršeno korelira s krahom pregovora između Mosta i Škore. Prvo je bilo sve ležerno “vidjet ćemo kakvi će biti rezultati izbora, jedini s kojima nikako ne možemo je Most”, a sad kad je posve jasno da se “povijesno” ispreplitanje snaga na “desnici” ni ovaj put neće dogoditi kako je zamišljeno te da će se dio glasova ponovno raspršiti, Plenković drsko diže kopačku visoko dok mu Penava namješta lakat. Jasno je otkuda dolazi Plenkovićeva odlučnost. Škorin doseg bez Mosta i mostića ipak se smanjuje, a iz rata na desnici Plenković ima šansu izići kao profiter.

>> VIDEO Peternel o očekivanom broju mandata: "Bude li manje od 30-ak, bit ću tužan"

No, tu valja biti itekako oprezan, jer tajanstveni g. D’Hondt je ćudljiv sudac, na euroizborima očito bio je pristran u korist SDP-a. Naravno, ima još jedan dobar razlog zašto Plenković sad tako brusi jezik na Škori – jer prvotnom diplomatskom popustljivošću zapravo je davao krila Domovinskom pokretu. Oni HDZ-ovi glasači koji baš ne mirišu Plenkovića mogli su (ispravno) shvatiti da će njihova opcija ovako ili onako pobijediti ako svoj glas daju Škori, koji će onda Plenkoviću diktirati pravila igre. Sad im Plenković daje na razmišljanje: želite li da zbog vas pobjednik ponovno stigne zaobilazno pa s lijeva?

Očito je njegov plan Škori dosljedno trljati nos da je baš on taj koji je doveo Milanovića na Pantovčak te će im, ako na “desnici” ne budu pazili, jednako tako dovesti i Bernardića u Banske dvore. Naravno, nikad nećemo saznati bi li Milanović pobijedio da iz Škorinog tabora u drugom krugu nisu nastavili aktivnu kampanju protiv KGK. Nedvojbeno, Škorina taktika jest snažno pogurala Milanovića. No, isto tako ne treba zaboraviti da je Plenković taj koji je proizveo posve nepotrebnu shizmu na “desnici”, bez koje bi Kolinda Nacionale i dalje bila njihova nedodirljiva heroina. Da nije bilo Plenkovićeve “reforme” HDZ-a – ne bi bilo ni Škore.

>> VIDEO Ante Pranić (Stranka s imenom i prezimenom) o planovima za teritorijalni preustroj Hrvatske

“Krivi” su, dakle, obojica. Bernardić bi ni kriv ni dužan mogao postati sljedeći hrvatski premijer, iako će pritom morati svladati i petu kolonu. Predsjednik RH, naravno, više nije član SDP-a, ali njegova “ekipica” i dalje je silno ambiciozna pokazati da znaju više od “Bere”. Milanović tako nastavlja partizanskom taktikom bacanja bombi u hrvatski medijski prostor, a posljednja žrtva upravo je Bernardić. Davore, pazi virus! Hvala, Zorane! “Razmišljam da ne iziđem na izbore, jer što ako moj glas bude presudan”, tu svoju hamletovsku dvojbu pred zbunjenu hrvatsku javnosti iznio je nitko drugi nego predsjednik Republike, čovjek koji u normalnoj državi zove sve da ispune svoju građansku dužnost te da svakako glasaju, po svojoj savjesti i za koga god oni hoće.

Naravno, demonstriranje neutralnosti je apsurdno. Prvo, glasanje je tajno, a drugo – koga uopće briga za koga će Milanović glasati. E, ali Milanović je na ovaj način ipak poslao poruku. Kome? Bernardić bi se svakako trebao zapitati je li njegova adresa na poleđini. Dakle, predsjednik ne bi mogao spavati od grizodušja kad bi Bernardić pobijedio za jedan glas, svi bi mislili da je taj glas baš njegov. A on očito nema namjeru njemu dati glas. Još gore, ako bi Plenković pobijedio za jedan glas – svi bi sumnjali da je taj jedan presudni glas baš Milanovićev. Dakle, kriv je kako god okreneš. No, vrhovni zapovjednik, naravno, nije Buridanov magarac pa da između dva stoga izbornog sijena umre od gladi. Ostalo je valjda još nešto lososa nakon Kolinde, a ni Tač nije daleko.

Milanović je propustio povijesnu prigodu izbore sazvati na neki blagdan koji nije nedjelja. No, sudeći prema reakcijama na Plenkovićevu najavu neradne nedjelje, ako Bernardić pobijedi, po novom SDP-ovu katekizmu, šabat neće biti u subotu ni nedjelju. Sa Svetom stolicom umjesto svete nedjelje ispregovarat će – sveti ponedjeljak. Jer, sama riječ kaže, ponedjeljak dolazi nakon nedjelje. Dakle, Bog se zapravo odmarao u ponedjeljak. Pjevat ćemo svi: Oooh, tell me why I looove Mooondays!

Komentara 52

DE
Debos
10:28 28.05.2020.

Milanović već sad ne može spavati kad vidi tko "trči" za premijera pod bojom SDPa

GY
Gogo_Yubari
11:07 28.05.2020.

Škoro je doveo slučajnog predsjednika na čelo države iz osvete, Retard koaliciju ne može niti uz najbolju volju, nemaju podršku vlastitih članova.

Avatar Ćelavac
Ćelavac
11:08 28.05.2020.

Naravno da će zaoštravati retoriku. Obični populisti i foteljaši, od Škore, njegovih otpadaka, pa do Mosta i njihovih novih pridošlica. Ne znam tko mi je gori...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije