Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

‘Uzmimo novac strankama’ politička je parodija Živog zida

Ovo je primjer populističke inicijative kakve bi zakonom trebalo zabraniti
15. svibnja 2019. u 13:23 25 komentara 4813 prikaza
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Kako dobro zvuči nova građanska inicijativa “Uzmimo novac strankama”. Baš kako treba, u sridu, usred kampanje za euroizbore. Kakve li slučajnosti, potpisi će se prikupljati sve do 26. svibnja, pa i na dan izbora za Europski parlament. Inicijativi se u organizaciji prikupljanja potpisa, kao da je riječ o njihovoj vlastitoj inicijativi, priključio i Živi zid, stranka koja i sama, iako su protiv EU, sudjeluje u kampanji za slasne europske honorare. Tu je svaka slučajnost očigledno namjerna.

novi referendum Inicijativa 'Uzmite novac strankama' u ponoć započela s prikupljanjem potpisa

Riječ je o oko 100 milijuna kuna godišnje, koliko političke stranke, ponajviše HDZ i SDP, dobiju na državnoj i lokalnoj razini, a što bi se moglo utrošiti za 10.000 siromašne djece, rekao je jučer predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić. Vrhunac populističkog umijeća! Pa tko ne bi bio za to, uzeti novac bogatim političarima i dati siromašnoj djeci. A što će poslije biti, odakle će politika namaknuti ta sredstva i kakve će biti posljedice, hoće li zbog toga bujati korupcija, hoćemo li imati još veći klijentelizam, te hoće li stranačka demokracija biti u rukama bogatih, i hoćemo li imati još više siromašne djece, baš nas briga. Živjela anarhija!

Što će nam barem i površna analiza zašto sustav privatnog finaciranja stranaka imaju tek rijetke zemlje, a da ne govorimo što bi to značilo u nezreloj demokraciji poput naše. Stoga je to eklatantan primjer zloporabe činjenice što se u nas referendum može pokrenuti oko bilo kojeg pitanja i kada god to nekome padne na pamet. Živi zid referendumsku inicijativu očigledno će koristiti kao paralelnu političku platformu u tijeku kampanje za euroizbore, što u uređenoj zemlji treba zabraniti, a kako je kod nas to normativno nesređeno područje, kod nas je i takva zloporaba moguća.

Živi zid Etičko povjerenstvo Živi zid teško prekršio izborni etički kodeks

Čak i ako inicijativa prikupi beznačajan broj potpisa, i kao svojevrsna politička parodija, svejedno će ispuniti svoju svrhu za Živi zid. A da ne govorimo ako odaziv bude velik. HDZ i SDP i to su zaslužili, jer su najveći krivci što je i to moguće, a inicijativa bi financijski najviše njih trebala pogoditi. Međutim, upravo bi oni od nje imali najveće političke koristi. Jer upravo je kod njih, uz HNS, najveći udio članarina i donacija u prihodima.     

HOTEL ZDILAR
Restoran iz Imotskog zabranio ulaz SDP-ovcima
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
 • BakaMraz:

  Jurasić se uplašio da će HDZ ostati bez love, pa uredno izvršava stranačku naredbu o napadu na zločesti Živi zid!

 • Avatar Voljeni Maršal Tito Pajcek
  Voljeni Maršal Tito Pajcek:

  Članak po direktivi iz Udbine jazbine

 • Avatar Slavonija2014
  Slavonija2014:

  Jurasić se opet nije proslavio. Demokratsko je pravo glasanje na referendumu. Problem izostanka državnih novaca, tj. opasnost da tvrtke postanu stranački bankomati, mogao bi se riješiti zakonom o transparentnosti. Ali čisti računi Jurasiću i sličnim dušobrižnicima ne odgovaraju.