Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Etičko povjerenstvo

Živi zid teško prekršio izborni etički kodeks

Živi zid
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
07.05.2019.
u 21:52

Hrvatski suverenisti upozoreni su i trebaju se ispričati što su neovlašteno koristili fotografiju Andreja Plenkovića

Živi zid je objavom poveznice na članak s portala Teleskop.hr na svojoj službenoj Facebook stranici pod naslovom “Begovo Razdolje u strahu od migranata: Provaljuju u kuće, trgaju križeve i uništavaju imovinu”, i objavom članka portala RTL.vijesti.hr: “Bračnom paru migranti upali u kuću dok su spavali: Mogli su nas ubiti? Samo sam plakala”, te nebrisanjem govora mržnje i poziva na nasilje ispod obje objave, povrijedio Izborni etički kodeks, zaključak je Etičkog povjerenstva.

Hrvatskim suverenistima izrečeno je upozorenje, a SDSS nije prekršio etičke norme time što je novinarima u vidu izborne dosjetke podijelio bočicu rakije s porukom “Žestoko za prava manjina”.

Od Živog zida je Etičko povjerenstvo zatražilo da bez odlaganja uklone sporni sadržaj i da se javno ispričaju zbog povrede na koju je ukazao GONG. Povjerenstvo je sa žaljenjem zaključilo da je naš javni prostor opterećen niskom razinom kulture komuniciranja i provalama govora mržnje, a osobito u Facebook komentarima medijskih objava. U izbornom procesu osobita je odgovornost na sudionicima da promiču kulturu dijaloga i sprečavaju svaki oblik govora mržnje i poticanja na nasilje. Živi zid postupio je suprotno i teško prekršio Izborni kodeks.

Hrvatski suverenisti na svojoj su Facebook stranici u obliku plakata objavili fotografiju Andreja Plenkovića s tekstom “Istina o Istanbulskoj... Rekao ti je da se ne znaš potpisati... Pokaži mu da znaš zaokružiti 6! HRAST/HKS/HSP AS/UHD”. I oni se trebaju ispričati, a prijavio ih je glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković. Povjerenstvo se ogradilo da ne raspolaže instrumentima za procjenu istinitosti određenih sadržaja u prijavama, osim ako imaju neki dostupan izvor. Stoga se ni u ovom slučaju nisu bavili istinitošću sadržaja.

Ali, Plenkovićeva fotografija je neovlašteno korištena, što nije dopušteno u kampanji. Povjerenstvo je pri etičkoj ocjeni SDSS-ovih bočica rakije danih novinarima, zatražilo očitovanje SDSS-a te zaključilo da nije prekršen Izborni kodeks, a nisu ovlašteni ocjenjivati povredu drugih zakona o promicanju pijenja alkohola. Riječ je o dosjetki i metaforičkoj figuri s obzirom na to da je riječ o manjem broju bočica. Ali upozoravaju da rašireno i učestalo korištenje alkoholnih pića u izbornoj promidžbi, uz nepoštivanje načela razmjernosti, ne bi bilo u skladu s izbornim etičkim standardima.

Ključne riječi

Komentara 12

KO
komar64
22:07 07.05.2019.

opet su na drogama...odavno ih nitko nije pronosao.

Avatar Mi sami
Mi sami
21:58 07.05.2019.

Do kada će gong maltretirati ovu jadnu državu?

I1
ing-12345
06:38 08.05.2019.

U komunizmu kada si rekao istinu tada si osuđen na zatvor zbog verbalnog delikta a danas u istoj komunističkoj diktaturi koju nazivaju demokracija kada kažeš istinu osude te zbog takozvanog govora mržnje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije