Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Inicijativa 'Uzmite novac strankama' u ponoć započela s prikupljanjem potpisa

Novac koji stranke dobivaju iz proračuna novac je poreznih obveznika, to je novac svih hrvatskih građana, istaknuo je Lukanić te pozvao građane da dobro razmisle žele li da njihov novac završi u džepu političkih stranaka koje ne zastupaju njihove interese
11. svibnja 2019. u 23:04 48 komentara 3785 prikaza
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

U ponoć počinje prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o ukidanju proračunskog financiranja političkih stranaka najavili su u subotu na središnjem zagrebačkom trgu organizatori iz građanske inicijative "Uzmite novac strankama" te članovi Živoga zida koji podupire inicijativu. 

Živi zid Etičko povjerenstvo Živi zid teško prekršio izborni etički kodeks

Referendumom će se tražiti izmjene Ustava na način da se zabranjuje financiranje političkih stranaka iz sredstava državnog proračuna, proračuna općina, gradova i županija, pa čak i mjesnih odbora,  a potpisi za referenduma prikupljat će se od 12. do 26. svibnja, najavili su Denis Martinić iz Organizacijskog odbora te Ivan Vilibor Sinčić i Tihomir Lukanić iz Živoga zida. 

"Bit ćemo raspoređeni diljem zemlje na više od 500 lokacija sa više od 4000 aktivista od kojih je njih preko pola iz redova Živog zida. Živi zid je jedina stranka za sada koja se priključila ovoj inicijativi", izjavio je Martinić te pozvao i ostale stranke da im se pridruže i "donesu istinske promjene u društvu". 

"Ovim referendumom uništavamo koruptivne stranke HDZ i SDP, završavamo jedno tužno, mračno razdoblje moderne hrvatske povijesti i započinjemo gradnju novog sustava bez parazitskih stranaka, jednog novog sustava temeljenog na empatiji, a ne na korupciji i materijalizmu", istaknuo je glavni tajnik Živog zida i nositelj stranačke liste za EU izbore Tihomir Lukanić  te pozvao građane diljem Hrvatske da daju svoj potpis.

Živi zid FINANCIRANJE STRANAKA Živi zid u svibnju skuplja potpise za referendum kojim bi se ukinulo financiranje stranaka iz proračuna

O točnim lokacijama prikupljanja potpisa obavijesti će biti objavljene na Facebook i web stranici Živog zida kao i kontakt brojeve ako su građanima ne odgovaraju ponuđene lokacije.

Ukidamo financiranje političkih stranaka iz državnog proračuna, proračuna općina, gradova i županija, pa čak i mjesnih odbora

Novac koji stranke dobivaju iz proračuna novac je poreznih obveznika, to je novac svih hrvatskih građana, istaknuo je Lukanić te pozvao građane da dobro razmisle žele li da njihov novac završi u džepu političkih stranaka koje ne zastupaju njihove interese.  

Predsjednik Živog zida i kandidat na listi za EU izbore Ivan Vilibor Sinčić najavio je korjenite promjene političkog i izbornog sustava.

eu izbori Živi zid: Narod želimo izvući iz ralja ortačkih organizacija koje nas 30 godina guše i raseljavaju po cijelom svijetu

"Sad je vrijeme da se  strankama okupljenima oko HDZ-a i SDP-a kaže jasno 'ne'. Nemate nikakvih rezultata, morate otići u povijest", poručio je Sinčić. Politički sustav, istaknuo je, mora postati efikasniji, jeftiniji, pošteniji i transparentniji.

Ustvrdio je i kako novac koji velike stranke dobivaju iz državnog proračuna sada služi kao 'smokvin list' za prikrivanje lobija i lobističkih skupina koje kroz HDZ i SDP djeluju i koje su dovele Hrvatsku na zadnje ili predzadnje mjesto u Europi.    

Ovaj je referendum, poručio je, izuzetno bitan jer je politički sustav jedan od najbitnijih sustava u Hrvatskoj, definiran na samome početku Ustava. Iz toga dalje proizlaze svi drugi zakoni, institucije, imenovanja, ovlasti i korištenje novca iz proračuna.

"Zapravo njime je određena cijela budućnost hrvatskih građana", rekao je Sinčić i pozvao građane da ih podupru.

Maras i Pernar Istraživanje Živi zid najveći gubitnik, HDZ i SDP minimalno gube potporu

 Ovim referendumom, kaže, otvorit će se javna rasprava o političkom sustavu i svim njegovim segmentima. 

Sinčić: Novim zakonom o spječavanju sukoba interesa značajno će se ograničiti ovlasti Povjerenstva

Novinare je zanimalo i stajalište Živoga zida o donošenju novoga zakona o sprječavaju sukoba interesa za koji ministar uprave Lovro Kuščević kaže da će biti donesen do ljeta.

Kuščevićeve izjave da će se Povjerenstvo početi baviti bitnim, a ne trivijalnim stvarima, Sinčić tumači kao najave da će se značajno ograničiti ovlasti Povjerenstva koje više neće moći sankcionirati "sve veći broj afera kojima svakodnevno svjedočimo".

Živi zid upozorava na niz zastrašujućih činjenica vezano uz uvođenje 5G tehnologije traže izmjene Živi zid protiv uvođenja 5G tehnologije

"Znamo prema obrisima toga zakona, a znamo i prema tradiciji HDZ-a koji razvaljuje sve institucije od Sabora, HAKOM-a i HANFA-e do samog Povjerenstva, da će se značajno ograničiti ovlasti Povjerenstva kako ne bi moglo sankcionirati sve veći broj afera koje svakodnevno vidimo", zaključio je Sinčić.  

COVID-19
Znanstvenici i stručnjaci o sve većem broju zaraženih: Ovo su tri mjere koje hitno treba poduzeti
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
 • Arger:

  Zivi zid, a njihovi zastupnici osnivaju stranke sa 5 clanova samo da ukradu sto vise novaca....pa to nije ni smijesno, nego nemoralno, i cinicno.Rekao bi ljigavo.

 • Avatar DveriBG
  DveriBG:

  Kojeg li populizma, ovo je jos jedan dokaz da treba mjenjati zakon o referendumu!!!! Tko treba financirati hrvatske stranke, tko financira Z. Z. Putin, Beograd, sjeverna Koreja, Emirati...????

 • Avatar Idler 3
  Idler 3:

  Tak je, vu prošlost s HDZ, SDP, Bilan 365 i sličnima....sam me je malke strah za budućnost....kaj ak ju budeju krojili Sinčići, Pernari i slični ???