Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.02.2021. u 08:18

EU je kao cjelina imao veću pregovaračku snagu. Kako bi siromašnije i neutjecajne države uopće imale pristup cjepivu?

Kad je Europska komisija pregovarala o kupnji cjepiva s farmaceutskim kućama, vodila se principom zdravstvene i pravne sigurnosti, a ne geopolitikom.

Stoga su u to vrijeme iz igre ispala ruska i kineska cjepiva, ne zbog politike, nego zbog toga što su njihova proizvodnja i detalji o učinkovitosti i ispitivanjima, koja (barem na zapadu) podliježu strogoj formalizaciji, bili poprilično nejasni. Dok su zapadne kompanije redovito objavljivale napredak u raznim publikacijama, ruske, a pogotovo kineske te detalje nisu dijelile sa širom javnošću.

Moglo je rusko cjepivo biti učinkovito i sto posto, i nitko nije ni tvrdio da nije dobro, ali podaci o njemu nisu se znali. Komisija je igrala na sigurno i zbog zdravstvenih razloga, ali i zbog jamstva koje daju zapadne farmaceutske kompanije i odšteta u slučaju da nešto krene po zlu. Svijet se podijelio u dvije skupine – s jedne strane oni bogatiji i moćniji: EU, SAD, Kanada, Japan, pa i Izrael s posebnom situacijom, koje su igrale na sigurno, te ostatak, koji je upao u vakuum koji su popunjavala ruska i kineska cjepiva.

Je li Europska komisija zakasnila s naručivanjem cjepiva? Nema jednoznačnog odgovora. U trenutku kada članice teško postižu konsenzus, kada je nekima jedno cjepivo preskupo, za drugo se boje jer ne vjeruju u tehnologiju ili pak misle da je ljeto izbrisalo virus, napravio se maksimum. I to je puno.

Ne treba nikako zaboraviti da je EU, kao cjelina, imao veću pregovaračku snagu nego pojedine države. Lako za Njemačku ili Francusku, ali koja je vjerojatnost da bi siromašnije i manje utjecajne države, a možda bi se među njima našla i Hrvatska, uopće imale pristup cjepivu? Ovaj period u kojem se nalazimo, potpuno darvinistički sustav u kojem vlada opća grabež, izravna je posljedica nerazmjera ponude i potražnje, ali i korištenja cjepiva u političke svrhe.

Politički opstanak britanskog premijera Borisa Johnsona ovisi o cijepljenju, a s cjepivom će se za unutarnjopolitičke svrhe zaigrati i Mađari. No nisu stvari jednostavne niti se pobjeda može proglasiti odmah – ne cijepi li se globalno, neka će područja postati Petrijeve zdjelice za razboj novih sojeva.

Iluzorno je očekivati da se u nacionalnim granicama riješi globalni problem, a sve dok ne bude solidarnosti i razuma, a ne impulzivnog gomilanja cjepiva, opasnost neće proći.

Komentara 2

SI
sickboy1974
14:45 03.02.2021.

Ne treba previše juriti za tim cjepivom i brinuti se oko nestašice. Svi koji ga prime unutar prve tri godine su ionako samo pokusni kunići. To je govorila i Alemka dok iz nje nije provalio HDZ.

DL
dvanaest_legija
10:34 03.02.2021.

Članak je pun neistina, puno zemalja koje NISU u EU nabavilo je više cjepiva i procijepilo veći dio stanovništva. Međutim, cjepiva će za one kojima je doista potrebno, stare i bolesne, uskoro ionako biti dovoljno. Većina ljudi se neće cijepiti, niti bi to trebala!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije