Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

S cjepivom je EU igrao na sigurno i postignuo maksimum

EU je kao cjelina imao veću pregovaračku snagu. Kako bi siromašnije i neutjecajne države uopće imale pristup cjepivu?
03. veljače 2021. u 08:18 2 komentara 666 prikaza
BELGIUM-BRUSSELS-EU-COVID-19 VACCINE-VIDEO MEETING
Foto: European Union/XINHUA/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Kad je Europska komisija pregovarala o kupnji cjepiva s farmaceutskim kućama, vodila se principom zdravstvene i pravne sigurnosti, a ne geopolitikom.

FILE PHOTO: COVID-19 vaccinations in Newcastle upon Tyne 'NEMA DOVOLJNO PODATAKA' Niti Francuska ne preporuča cjepivo AstraZenece za starije od 65 godina

Stoga su u to vrijeme iz igre ispala ruska i kineska cjepiva, ne zbog politike, nego zbog toga što su njihova proizvodnja i detalji o učinkovitosti i ispitivanjima, koja (barem na zapadu) podliježu strogoj formalizaciji, bili poprilično nejasni. Dok su zapadne kompanije redovito objavljivale napredak u raznim publikacijama, ruske, a pogotovo kineske te detalje nisu dijelile sa širom javnošću.

Moglo je rusko cjepivo biti učinkovito i sto posto, i nitko nije ni tvrdio da nije dobro, ali podaci o njemu nisu se znali. Komisija je igrala na sigurno i zbog zdravstvenih razloga, ali i zbog jamstva koje daju zapadne farmaceutske kompanije i odšteta u slučaju da nešto krene po zlu. Svijet se podijelio u dvije skupine – s jedne strane oni bogatiji i moćniji: EU, SAD, Kanada, Japan, pa i Izrael s posebnom situacijom, koje su igrale na sigurno, te ostatak, koji je upao u vakuum koji su popunjavala ruska i kineska cjepiva.

Je li Europska komisija zakasnila s naručivanjem cjepiva? Nema jednoznačnog odgovora. U trenutku kada članice teško postižu konsenzus, kada je nekima jedno cjepivo preskupo, za drugo se boje jer ne vjeruju u tehnologiju ili pak misle da je ljeto izbrisalo virus, napravio se maksimum. I to je puno.

Passengers in Moscow's Vnukovo Airport tested for new COVID-19 strain discovered in UK genetske promjene Soj virusa iz Velike Britanije opet se mijenja: Zbog nove mutacije postat će otporniji na antitijela

Ne treba nikako zaboraviti da je EU, kao cjelina, imao veću pregovaračku snagu nego pojedine države. Lako za Njemačku ili Francusku, ali koja je vjerojatnost da bi siromašnije i manje utjecajne države, a možda bi se među njima našla i Hrvatska, uopće imale pristup cjepivu? Ovaj period u kojem se nalazimo, potpuno darvinistički sustav u kojem vlada opća grabež, izravna je posljedica nerazmjera ponude i potražnje, ali i korištenja cjepiva u političke svrhe.

Politički opstanak britanskog premijera Borisa Johnsona ovisi o cijepljenju, a s cjepivom će se za unutarnjopolitičke svrhe zaigrati i Mađari. No nisu stvari jednostavne niti se pobjeda može proglasiti odmah – ne cijepi li se globalno, neka će područja postati Petrijeve zdjelice za razboj novih sojeva.

A medical worker fills a syringe with Sputnik V (Gam-COVID-Vac) vaccine as she prepares to vaccinate a Russian Army service member at a clinic in the city of Rostov-On-Don Studija Rusko cjepivo učinkovito je 92 posto, moglo bi se uskoro proizvoditi i u Njemačkoj

Iluzorno je očekivati da se u nacionalnim granicama riješi globalni problem, a sve dok ne bude solidarnosti i razuma, a ne impulzivnog gomilanja cjepiva, opasnost neće proći.

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijune eura
HUB
FINANCIJSKA EDUKACIJA
Važnost kreativnog pristupa u financijskom obrazovanju mladih
  • sickboy1974:

    Ne treba previše juriti za tim cjepivom i brinuti se oko nestašice. Svi koji ga prime unutar prve tri godine su ionako samo pokusni kunići. To je govorila i Alemka dok iz nje nije provalio HDZ.

  • dvanaest_legija:

    Članak je pun neistina, puno zemalja koje NISU u EU nabavilo je više cjepiva i procijepilo veći dio stanovništva. Međutim, cjepiva će za one kojima je doista potrebno, stare i bolesne, uskoro ionako biti dovoljno. Većina ljudi se neće cijepiti, ... prikaži još! niti bi to trebala!