Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
genetske promjene

Soj virusa iz Velike Britanije opet se mijenja: Zbog nove mutacije postat će otporniji na antitijela

Passengers in Moscow's Vnukovo Airport tested for new COVID-19 strain discovered in UK
Foto: STANISLAV KRASILNIKOV/Newscom/PIXSELL
1/4
02.02.2021.
u 14:30

Ako bude potrebno, cjepiva se mogu redizajnirati i doraditi kako bi se bolje podudarala u roku od nekoliko tjedana ili mjeseci, kažu stručnjaci

Znanstvenici iz Velike Britanije tvrde kako soj koronavirusa koji je potekao iz Kenta ponovno prolazi kroz genetske promjene. Ispitivanja na nekim uzorcima pokazuju pojavu mutacije nazvane E484K, već viđenu u nekim varijantama virusa kao što su one iz Južne Afrike i Brazila. 

Iako ova promjena može smanjiti učinkovitost cjepiva, cjepiva koje već postoje trebala bi svejedno biti učinkovita, smatraju stručnjaci. Velika Britanija već je pojačala mjere za kontrolu širenja novih varijanti koronavirusa. Primjerice, uvedena su ograničenja putovanja, a u dijelovima Engleske hitno se testira soj virusa iz Južne Afrike, piše BBC

Dosad je u Velikoj Britaniji pronađeno samo nekoliko slučajeva nove mutacije E484K, točnije njih 11 od više od 214 tisuća testiranih uzoraka.

Doktor Julian Tang, stručnjak za viruse sa Sveučilišta Leicester, opisao je ovo kao "zabrinjavajući, iako ne neočekivani razvoj". Naime, svi virusi mutiraju kako bi se širili i napredovali. 

VIDEO Prva dama Sanja Musić Milanović sudjelovala u cijepljenju građana

Znanstvenici su počeli provjeravati što bi nove mutacije mogle značiti za postojeća cjepiva protiv koronavirusa koja su dizajnirana da djeluju na ranije sojeve. Neka istraživanja pokazuju da E484K može pomoći virusu da izbjegne dijelove imunološkog sustava koji se nazivaju antitijela.

No, i u najgorem slučaju, cjepiva se mogu redizajnirati i doraditi kako bi se bolje podudarala u roku od nekoliko tjedana ili mjeseci, ako je potrebno, kažu stručnjaci.

Komentara 8

DU
Deleted user
15:02 02.02.2021.

Opet laži na tekućoj vrpci da bi politika mogla još više terorizirati narod!!!

SU
SULUD
15:48 02.02.2021.

Mutikaša od virusa. Stalno nešto muti

Avatar majkuvam
majkuvam
18:53 02.02.2021.

Zato je AstraZeneca povećala proizvodnju i isporuku za EU...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije