Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NEMA DOVOLJNO PODATAKA'

Niti Francuska ne preporuča cjepivo AstraZenece za starije od 65 godina

FILE PHOTO: COVID-19 vaccinations in Newcastle upon Tyne
Foto: Lee Smith/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
02.02.2021.
u 22:44

Sličnu odluku o upotrebi cjepiva AstraZenece donijele su i Italija, Austrija i Njemačka, također se pozivajući na manjkave podatke

Cjepivo AstraZenece protiv covida-19, treće po redu odobreno u Francuskoj, ne preporuča se starijima od 65 godina zbog nedovoljne količine podataka o njegovoj učinkovitosti u toj dobnoj skupini, priopćio je u utorak Javni institut za zdravstvo (HAS).

"Još uvijek nemamo dovoljno podataka za ljude starije od 65 godina. Nadamo se da ćemo te podatke dobiti u nadolazećim tjednima, a u međuvremenu to cjepivo preporučamo za mlađe od 65", izjavila je ravnateljica HAS-a Dominique Le Guludec.

HAS je cjepivo AstraZenece odobrio četiri dana nakon Europske agencije za lijekove (EMA). Neovisno tijelo čije savjete vlada uvelike uvažava smatra da to cjepivo trebaju prvo dobiti ljudi između 50 i 60 godina te medicinsko osoblje.

>> VIDEO Prva dama Sanja Musić Milanović sudjelovala u cijepljenju građana

Sličnu odluku o upotrebi cjepiva AstraZenece donijele su i Italija, Austrija i Njemačka, također se pozivajući na manjkave podatke.

EMA je prošli tjedan priopćila da, vezano uz cjepivo AstraZenece, ne raspolaže s dovoljno podataka kako bi utvrdila  smije li se primjenjivati na stariju populaciju.

Malta će cijepiti cjepivom AstraZenece protiv COVID-a 19 samo mlađe od 55 godina, objavio je ministar zdravstva te zemlje u utorak.

Chris Fearne rekao je da je Malta odlučila ograničiti to cjepivo za mlađe odrasle osobe budući da nema dovoljno podataka o njegovoj učinkovitosti kod starijih.

Stanovnici u dobi od 55 godina i stariji dobit će cjepivo Pfizer/BioNTecha ili Moderne, rekao je Fearne.

Malta, koja ima nešto više od 500.000 stanovnika, naručila je gotovo 2 milijuna doza cjepiva i ima namjeru donirati ili prodati višak drugim europskim zemljama, dodao je.

"Dat ćemo doze cjepiva zemljama koje vjerojatno neće ni početi cijepiti građane do trenutka kada će Malta već završiti cijepljenje", dodao je u parlamentu.

 

Komentara 4

DL
dvanaest_legija
20:28 02.02.2021.

To cjepivo slobodno možete baciti, starima se ne preporuča, a mlađi ga ionako ne trebaju!

ZN
znam
20:01 02.02.2021.

329 umrlih + 9,516 drugih medicinskih problema od COVID cjepiva, izvor: CDC.

ZN
znam
19:45 02.02.2021.

Prof. Sucharit Bhakdi ne preporuca cijepljenje protiv Covid-19.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije