Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Studija

Rusko cjepivo učinkovito je 92 posto, moglo bi se uskoro proizvoditi i u Njemačkoj

A medical worker fills a syringe with Sputnik V (Gam-COVID-Vac) vaccine as she prepares to vaccinate a Russian Army service member at a clinic in the city of Rostov-On-Don
Foto: SERGEY PIVOVAROv/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
02.02.2021.
u 15:34

Časopis The Lancet navodi kako su mnogi stručnjaci koji su sudjelovali u studiji, povezani s ruskim ministarstvom zdravstva

Učinkovitost Sputnik V ruskog cjepiva protiv koronavirusa nakon dvije doze iznosi 91,6 posto pokazala je privremena analiza treće faze kliničkog ispitivanja. Časopis The Lancet navodi kako su mnogi stručnjaci koji su sudjelovali u studiji, povezani s ruskim ministarstvom zdravstva, piše Business Insider.

Dr. Julian Tang, virolog sa sveučilišta Leicester rekao je da je studija provedena samo na sudionicima koji su sami prijavili simptome, što znači da rezultati uključuju one pacijente s Covid-19 simptomima. Dodao je kako je potrebno daljnje istraživanje kako bi se utvrdila učinkovitost na asimptomatskim slučajevima.

A proizvođač cjepiva Sputnik V pokazao je zanimanje za proizvodnjom ovog cjepiva u Njemačkoj, prenose njemački mediji u utorak.

"Moskovski Gamaleja institut i državni ruski investicijski fond RDIF kontaktirali su farmaceutsku kompaniju IDT Biologika u njemačkoj saveznoj pokrajini Saska-Anhalt zbog mogućnosti proizvodnje cjepiva GAM-Kovid_Vak, poznatijeg pod nazivom Sputnjik V", prenosi javni servis MDR pozivajući se na informacije iz saveznog ministarstva zdravstva.

Video - Branko Kolarić: 'Uvijek će biti teorija zavjera, ali u potpunosti je netočno da nije objavljen cijeli sastav cjepiva'

 

IDT Biologika je farmaceutska tvrtka sa sjedištem u Dessauu i s pogonima u Magdeburgu i SAD-u, a bavi se proizvodnjom lijekova po nalogu. U ovoj kompaniji, koja je i u vrijeme DDR-a proizvodila cjepivo, nisu htjeli komentirati eventualne pregovore s ruskim proizvođačem Sputnjika V. IDT Biologika i sama radi na pronalasku cjepiva protiv koronavirusa, ali su prva testiranja cjepiva razvijenih u ovoj kompaniji prošla neuspješno. Ministarstvo zdravstva je istraživanje IDT Biologike na cjepivu protiv koronavirusa subvencioniralo sa 114 milijuna eura.

Cjepivo Sputnik V je u Rusiji odobreno još u kolovozu, ali ruski proizvođač još do sada nije podnio zahtjev za uporabnom dozvolom u Europskoj uniji zbog toga što još nije okončana posljednja faza testiranja učinka cjepiva. Unatoč tomu Sputnikom V su već cijepljeni mnogi građani u Rusiji, ali i u nekim drugim zemljama poput Srbije, Ukrajine ili Argentine.

MDR citira riječi stručnjaka za farmaceutsku industriju koji kontakt ruskog proizvođača Sputnika V s istočnonjemačkom farmaceutskom kompanijom IDT Biologika opisuje kao "logični korak".

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn pokazao se u nedjelju otvorenim za sva cjepiva koja prođu proces izdavanja dozvole u EU-u.

Ključne riječi

Komentara 19

LI
linkser2
16:05 02.02.2021.

to smo znali, šta se čeka sa naručivanjem, odobrenje amera? ajmo slugani, napravite nešto korisno za ovu zemlju konačno!!!

DU
Deleted user
16:06 02.02.2021.

Znači hrvatski imunološki opet ništa . hrvatska ima toliko lošu vlast da ne postoji riječi koje bi mogle više povrijediti izravno toliko su bešćutni

MP
miroslav.petkovic.7564
16:10 02.02.2021.

Hahaha ja sam o tome vec davno pisa.Svi ce oni kod rusa trazit formulu jer su nesposobni. Njemacka pregovara o kupovini osamdeset miliona doza.Madarska vec kupila.Eu nezna naporavit Francuska odustala od daljnjeg pravljenja cjepiva tj njihov Labaratorij Paster.Nasi zadnji pola godine oblajavaju po medijin o Ruskom cjepivu Sputnjik V i na kraju ce kupit.Strasno ponizenje jer od drugih mogu cekat do sudnjeg dana.Davno sam pisa sta ce bit svi u autu. Rusi ce zaradit milijarde.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije