Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.11.2017. u 08:01

Jako praktično (sehr praktisch) njemački je slogan u politici, ekonomiji i životu

S obzirom na to da je isključena mogućnost stvaranja vladine koalicije boje jamajčanske zastave te manjinske vlade na čelu s Angelom Merkel, ponovno je u igri velika koalicija kao opcija premda ju je odbacivao socijalistički čelnik Martin Schulz. Njemački predsjednik, inače socijaldemokrat, Frank-Walter Steinmeier želi nagovoriti Schulza da prihvati ponovno savez s demokršćankom Merkel. Čini se kako je sada Schulz malo ublažio ton kazavši kako je SPD potpuno svjestan svoje odgovornosti.

“Pronaći ćemo, idućih dana ili tjedana, dobro rješenje za našu zemlju”, kaže sada Schulz. Dakle, ništa nije isključeno. Pronaći će se nešto jako praktično (sehr praktisch), što je, moglo bi se kazati, njemački slogan kako u politici, tako u ekonomiji i privatnom životu. Sigurno je jedino da Steinmeier ne želi nove izbore i kaže kako se onaj koji se kandidira za neku ulogu u politici ne može povući kada ne postigne željeno.

“Nalazimo se u sasvim novoj situaciji u odnosu na onu poslije izbora (24. rujna) kada smo isključivali veliku koaliciju”, izjavila je sada bivša ministrica zdravlja socijaldemokratkinja Ulla Schmidt te naglasila kako konzultacije za sastav vlade moraju biti ubrzane jer “imamo dosta problema u Europi kao i u Njemačkoj”. Dakle, Europa je u mislima i njemačkih političara, kao što su njemački izborni rezultati u mislima europskih državnika. Većina bi, premda se ograđuju kako je sastav njemačke vlade unutarnja stvar, htjela da se u Berlinu nastavi s Merkeličinim vladanjem (predsjednik EK Juncker drži kako se može stvoriti i manjinska vlada) koje jamči određenu sigurnost, ali i pokretanje reformi u EU.

Kako bi se moglo Schulza nagovoriti na novu koaliciju s CDU/CSU-om? Ponudom da socijaldemokrati preuzmu ministarstvo financija koje je dosad vodio strogi Wolfgang Schäuble, a koji je sada postao predsjednik parlamenta. Socijaldemokrat kao ministar financija, a koji ima i golemu ulogu unutar EU, moglo bi značiti velike proeuropske promjene.

Pogledajte i galeriju izbora u Njemačkoj:

Njemačka
1/40

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije