Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na rubu očaja

Merkel je izgubila moć – opstanak joj ovisi o Schulzu

Njemačka
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
22.11.2017.
u 13:02

Schulzov SPD ne bi u koaliciju s CDU-om, ali u manjinskoj vladi u Bundestagu bili bi uz Merkel.

Dan nakon definitivne objave propasti pregovora Jamajka-koalicije ne prestaju muke po kancelarki Angeli Merkel. Njemačka je i dalje u najsnažnijoj političkoj krizi u novijoj povijesti, a potencijalna rješenja svode se na zapravo dvije realne opcije – veliku koaliciju ili nove izbore.

Iako se spominje i manjinska vlada, ona bi teško preživjela prvu veću prepreku u Bundestagu i teško je vjerovati da bi Merkel na takvo što pristala.

Njemačka
1/18

Većina za nove izbore

Sudeći prema napisima u njemačkim medijima, čelnik liberalnog FDP-a Christian Lindner označen je kao glavni krivac za krah pregovora o Jamajka-koaliciji, a prema riječima jednog od vodećih ljudi Zelenih Jürgena Trittina, Lindner je minirao pregovore, smatrajući kako je Merkel učinila previše ustupaka upravo Zelenima. Čak 65 posto ispitanih Nijemaca smatra Lindnera glavnim negativcem, a “Süddeutsche Zeitung” njegov je potez objasnio riječima: “Čovjek ima svoj san. On želi biti Emmanuel Macron ili Sebastian Kurz. No on je ipak samo Christian Lindner.”

No, pogledamo li širu sliku, postavlja se pitanje nije li možda Lindner već u startu zaustavio nešto što ne bi moglo funkcionirati u praksi ni četiri dana, a kamoli četiri godine. Brojni su analitičari upozoravali od samog početka kako se pokušava oformiti koalicija triju strana koje nemaju gotovo ništa zajedničko, što se u konačnici pokazalo točnim. Propast pregovora mogao bi iz tog kuta gledanja biti ocijenjen i kao nešto pozitivno. No, problem je što Angela Merkel nema rezervnu opciju. Iako je izjavila kako je sklonija novim izborima nego manjinskoj vladi te kako će se ponovo kandidirati ako do njih dođe, ponovni izlazak na birališta ne bi donio ništa novo.

Posljednje ankete pokazuju kako 55 posto Nijemaca podržava nove izbore, ali istovremeno rejting stranaka sugerira jednaku pat-poziciju. CDU/CSU dobiva 31 posto glasova, SPD 21 posto, AfD 14 posto, FDP i Linke po 11 posto, dok su Zeleni na 10 posto. Iz tog razloga u sjeni zasjedanja Bundestaga koji je jučer započeo svoju sjednicu, a koju su obilježili oštri tonovi i kritike ponajviše upućeni kancelarki Merkel, ali i Christianu Lindneru i to najviše od 92 zastupnika AfD-a, njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier pokušava izbjeći nove izbore i danonoćnim konzultacijama pokrenuti nove pregovore o mogućoj koaliciji.

Steinmeierova misija

Bivši ministar vanjskih poslova Njemačke i dugogodišnji diplomat čiji je politički put vezan uz nekadašnjeg premijera Gerharda Schrödera odmah nakon objave raspada Jamajke otvoreno je pozvao čelnika SPD-a Martina Schulza da preuzme odgovornost i krene u dogovore o novoj velikoj koaliciji GroKo jer je to u interesu njemačke države. No, Schulz je odbio gurnuvši u prvi plan nove izbore. To u jednu ruku ne čudi, jer SPD računa kako bi im do novih izbora podrška mogla narasti na 30 posto čime bi uz Linke i Zelene mogli sastaviti vlastitu koalicijsku vladu.

Njemačka
1/6

No, taj je scenarij na vrlo klimavim nogama, čega je svjesna i SPD-ova parlamentarna šefica Andrea Nahles koja je pak poručila da SPD nije za veliku koaliciju, ali su spremni razgovarati o manjinskoj vladi. Drugim riječima, Nahles je kazala da SPD ne želi formalno biti u koaliciji s kancelarkom Merkel, ali bi podržali većinu prijedloga CDU-a jer im se programi poklapaju u 90 posto stvari. Ankete pokazuju kako 48 posto Nijemaca podržava obnovu GroKo-a. Steinmeier je istovremeno na konzultacije pozvao i čelne ljude FDP-a Christiana Lindnera i Zelenih Simone Peter i Cema Özdemira kako bi vidio je li moguće obnoviti trostrane pregovore o koaliciji s CDU-om i CSU-om. Iako dolaze iz različitih političkih opcija, Steinmeieru se u pozivu na razum priključio i predsjednik Bundestaga Wolfgang Schäuble. – Ne odbacujte mogućnost dogovora. Odgovorni smo za Njemačku, ali i za Europu. Mnoge države svijeta čekaju rasplet situacije, a naši susjedi u Njemačkoj očekuju pouzdanog i snažnog partnera – kazao je Schäuble.

Izgledno je kako će u idućih nekoliko dana Frank-Walter Steinmeier vidjeti može li njegova misija nagovaranja različitih strana u “sukobu” da sjednu za stol uroditi plodom, prije svega na relaciji Schulz-Merkel, ili će morati donijeti konačnu odluku o raspuštanju Bundestaga i raspisivanje novih izbora, koji će, usput rečeno, tamošnje porezne obveznike stajati najmanje sto milijuna eura.

Jedno je sigurno – i nakon novih izbora, ako do njih dođe, koalicijske opcije ostat će Jamajka ili GroKo, a stranke u pregovorima morat će se ponovo potruditi kako bi oformile saveze koje sada odbacuju.   

Komentara 4

Avatar superhik74
superhik74
17:50 22.11.2017.

Prekasno za Njemacku, vec je napravila dugorocnu stetu pa cak i kada bi sutra otisla njemci bi osjecali posljedice njene katastrofalne marionetske vladavine decenijama. Ista je stvar s ostakom EU gdje je njena politika spasavanja bankara i otvorenih vrata invaziji iz Afrike i Azije bila devastrirajuca. Vecina EU banaka nije solventna, centralna banka tiska desetine milijardi Eura mjesecno i sve daje bankama kako bi ih odrzali na zivotu, stedise su pokradene da se spase lopovi bankari, mladi nemaju nikakve perspective pa se iseljavaju neki cak u bivse europske kolonije, a ova ih pokusava zamjeniti ilegalnim migrantima kao jeftinom radnom snagom. Uglavnom katastrofa.

KA
KaraMarko
06:21 23.11.2017.

Nadam se da je razumjela da je nepozeljna njemackom narodu jer im je toliko unutarnjih problema napravila da ni poslije nje se to nece moci rijesiti

DU
Deleted user
15:59 22.11.2017.

To ti je kada ti vlastiti narod, kojeg hoćeš dići na novi nivo i cijelu Europu uništi jedan Lažnjak koji je izmislio Brexit, pa ulazak Sirijaca, sve su to greške da ostane EU jaka i stabilna Velesila, koja se ne boji nikoga na svijetu! EU ima naj jače naučenjake, industriju, tehnologiju, a udružena je ne može ni Amerika pomaknuti s mjesta a ni Rusi i Kinezi, toliko su jaki Europejci! Namjestili su joj njeni najbliži! No, doskora ćemo i mi natrag na Balkan, te će nas jahati i Amerika i Rusi zbog ogromnih dugova? Ili mislite da nećemo vratiti dugove? I te kako hoćemo, a desit će se to kada "Zemlji-smeću" više nitko neće htjeti posuditi novac? A HDZ nastavlja politiku "posuđivanja"? Oni rešenja nemaju! bave se privatnim firmama umjesto Hrvatskom? Takvi nisu u stanju voditi Zemlju? Garantiram da stavim penzionere od 55 do 65 godina starosti na 8 godina na Vlast, mi bi za 8 godina bili na pozitivnoj nuli, što se tiče dugova, jer ovi mandrili misle samo na svoje riti?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije