Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Njemački “jamajgedon”

I predsjednik Steinmeier lomi Schulza i SPD da bi spasio Merkel

Angela Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
21.11.2017.
u 11:50

Schulz i dalje kategorički tvrdi da ne želi u veliku koaliciju s Merkel, ali prva žena SPD-a Andrea Nahles otvorena je za pregovore

Kao što se i predviđalo odmah nakon izbora 24. rujna, Angela Merkel nije uspjela spojiti nespojivo i oformiti Jamajka-koaliciju, a da su pregovori definitivno propali u nedjelju doslovno u pet minuta prije ponoći, potvrdio je čelni čovjek liberalnog FDP-a Christian Lindner kazavši da se već mjesec dana vrte u krug i kako nastavak pregovora nema smisla.

– Bolje nikakva nego loša vlada – poručio je Lindner, optuživši Merkel za krah pregovora.

U tom se trenutku još uvijek aktualna kancelarka Merkel okrenula posljednjoj opciji koja ju realno može spasiti od novih parlamentarnih izbora – pokušaju lomljenja šefa oporbenog SPD-a Martina Schulza i stvaranja nove velike koalicije GroKo. U toj joj se akciji pridružio i njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier koji od početka problema u koalicijskim pregovorima pokušava učiniti sve da do novih izbora ne dođe. Prije svega zbog političke krize, jer Njemačka nikad nije išla na ponovljene izbore, te zbog straha od mogućeg još boljeg izbornog rezultata krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD).

Turbulentna vremena

S pritiscima na Schulza započelo se već tijekom noći nakon “jamajgedona” kako su propast pregovora nazvali njemački mediji. Neki analitičari već upozoravaju kako je ovo početak političkog kraja Angele Merkel što bi moglo ugroziti i Njemačku i Europsku uniju.

Merkel je jučer kazala kako će učiniti sve da država ostane čvrsta i stabilna.

– Kao njemačka kancelarka neću dozvoliti da išta naruši funkcioniranje naše zemlje u ovim turbulentnim vremenima – izjavila je Merkel, ističući kako interesi države moraju biti ispred stranačkih interesa.

Sličnom retorikom poslužio se i Bodo Hombach, Schultzov kritičar unutar SPD-a i bivši šef kampanje Gerharda Schrödera, koji također poziva na nacionalne interese ispred stranačkih. No Schultz i vodstvo stranke ostaju izgleda odlučni u svojoj odluci da se ide na nove izbore.

– S obzirom na izborne rezultate od 24. rujna, nismo na raspolaganju za ulazak u veliku koaliciju. Ne bojimo se novih izbora – kategoričan je i jučer bio Schulz.

U tom stavu nije ga očito pokolebala ni dosad najozbiljnija kritika i poziv njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera, socijaldemokrata, koji je nakon sastanka s kancelarkom Merkel jasno poručio svim igračima u njemačkoj političkoj utakmici da aktivno sudjeluju i pomognu u sastavljanju nove vlade.

Najsnažniju političku pljusku opalio je upravo svojima iz SPD-a.

– Oni koji se natječu u ostvarivanju političke odgovornosti, trebali bi je preuzeti upravo sada kada je drže u svojim rukama – kazao je Steinmeier, jasno prozivajući vrh SPD-a za sebičnost u stavovima o kategoričnom odbijanju pregovora o participiranju u vlasti jer im je dosadašnje sudjelovanje u vlasti s demokršćanima samo štetilo.

Martin Schulz na to je pak samo poručio da s kancelarkom nije razgovarao nakon objave propasti Jamajka-pregovora, a sa Steinmeierom se kratko čuo telefon.

Angela Merkel
1/16

Raskol u SPD-u?

Taktika Schulzova SPD-a je jasna, u zadnjoj velikoj koaliciji bili su u većini slučajeva podređena figura u dominaciji Angele Merkel, uoči dolaska Schulza na čelo stranke dotaknuli su političko dno što se odrazilo i na rezultate rujanskih izbora kad je SPD osvojio za njih poražavajućih 20,5 posto glasova, i sada na krilima ustrajnosti u svojoj odluci i s nadom da bi mogli privući dobar dio glasova nezadovoljnika priželjkuju nove izbore.

No, sinoć se javila i najmoćnija žena SPD-a Andrea Nahles, bivša ministrica za rad i socijalu u posljednjoj vladi velike koalicije i sadašnja šefica frakcije SPD-a u Bundestagu, koju mnogi vide kao nasljednicu Martina Schulza na mjestu čelnika SPD-a. Nahles je za razliku od Schulza kazala da je SPD spreman za pregovore.

Komentara 8

DA
danebi
12:52 21.11.2017.

Baba jos nije skuzila da joj je vrijeme proslo i da je krajnje vrijeme da ode......

DO
domxerex
13:12 21.11.2017.

Šta god napravili dobro za AfD. AfD nisu nacisti kao ih sorošijevi i obamini mediji žele predstaviti. AfD je osnovala lezbijka i imaju u parlamentarnog zastupnika transrodnu osobu. Stvar je da je ljudima dosadilo da vlast i oporba rade isto a da u parlamentu glume svađu dok privatno po restoranima jedu i piju zajedno na trošak poreznih obveznika. Mediji ih moraju ocrniti jer inaće njihovi miljenici gube. Isto vam je i kod nas sa HDZ-SDP.

Avatar superhik74
superhik74
14:48 21.11.2017.

Pod hitno treba "demokratski" Soros nametnuti Merkelicu pos svaku cijenu kao novu, staru, kancelarku, jer anglo-zionisticki imperij ne moze dopustiti da se srusi jos jedna karta u kuli od karata koje su izgradili. Nakon Brexita, izbora Trumpa, izbora u Austriji, Poljskoj, poraza u Ukrajini i Siriji, poraz marionete Merkel bi bio katastrofa za Sorosa i njegove pajdase. Mozemo ocekivati "false flag" operaciju u Njemackoj kako bi imali izgovor za izvanredno stanje cime bi Merkelica automatski mogla produziti mandat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije