Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.12.2019. u 11:31

Diskrecijska prava trebalo bi drastično rezati i ukidati na svim razinama, a ako i nešto od toga ostane na snazi, onda javnost u svakom trenutku ima pravo znati tko je dobio takvu milost i na temelju čega, koje je obrazloženje, koja je to velika zasluga dobitnika da ga porezni obveznici u mirovini dodatno plaćaju?!

Godinama smo već naviknuli da se naši političari razbacuju novcem poreznih obveznika, našim novcem, i da za to nikome ne odgovaraju, pa da ih čak ni birači na izborima zbog toga ne kažnjavaju. A trebali bi jer bi najbolnija kazna bila da na izborima ostanu bez fotelja i političke moći, a samim time i bez pozicije da mogu dalje rasipati javni novac. Neka rasipaju svoj, ako ga znaju zaraditi mimo uhljebništva na teret proračuna.

Ovih je dana obol takvom rasipanju našeg novca dala i predsjednica, nakon što je otkriveno kome je sve za svog dosadašnjeg mandata odobrila beneficije koje nisu za običan puk. Potpisala je povlaštene mirovine za bivšeg vojnog ordinarija Jurja Jezerinca i njegovu nekadašnju desnu ruku redovnika karmelićanina Jakova Mamića. I to sve samo zato što su bili na čelu Vojnog ordinarijata!

Foto: Instagram

Predsjednica je, međutim, sve to prešutjela, a i njezin ured na pitanja novinara nije želio otkriti imena tih zaslužnika koji su dobili takvu predsjedničinu milost. Toliko o njezinoj transparentnosti! Sve se otkrilo tek kad su medijima iz HZMO-a proslijeđeni najnoviji podaci o povlaštenim mirovinama. A predsjednica na sve to i dalje šuti.

Nečuveno i bezobrazno prema svima nama koji punimo proračun! To jest njezino diskrecijsko pravo, ali baš ta diskrecijska prava trebalo bi drastično rezati i ukidati na svim razinama, a ako i nešto od toga ostane na snazi, onda javnost u svakom trenutku ima pravo znati tko je dobio takvu milost i na temelju čega, koje je obrazloženje, koja je to velika zasluga dobitnika da ga porezni obveznici u mirovini dodatno plaćaju?! Ili bi gotovo svatko na nekoj takvoj službi zaslužio povlaštenu mirovinu? Samo zato što je obavljao tu službu, jer je to bio njegov posao i jer je za to bio plaćen? Što su to Jezerinac i Mamić učinili da su zaslužili debele mirovine?

Međutim, nije samo ovdje u pitanju predsjedničin čin. Nije ona ni prva ni zadnja koja je tako postupila. Ovdje u prvi plan dolaze Jezerinac i Mamić kao crkveni ljudi, kao biskup i redovnik, kao ljudi koji ni na koji način nisu smjeli pristati na takvu predsjedničinu odluku, koji su to trebali odbiti, jer se to totalno kosi s njihovim pozivom. Ovako su se pokazali častohlepnima i pohlepnima, i u koš bacili sve ono što su godinama propovijedali, iako su im i propovijedi često bile na rubu zdrave pameti, posebno Jezerincu. No nijedan svećenik ne bi smio dopustiti tako nešto. Bilo bi više nego pristojno da svaki tako nešto odbije, bilo što od političara takve vrste poklona. I ovako imaju svoje zaslužene mirovine i zajamčenu skrb do kraja svoga života. Sve drugo je krajnje degutantno!

I onda se nitko ne treba čuditi zašto sve manje Hrvata ide po crkvama na svete mise. Sjetimo se samo nedavno objavljenog velikog istraživanja o tome. Hrvati nisu postali ateisti, i dalje među njima postoji visoki stupanj religioznosti, ali nju sve manje upražnjuju na institucionalan način. Istraživanje nije išlo dalje, zašto je drastično pao pohod crkvama i misama, ali to je svakome jasno. Ljudima se u ovoj državi mnogo toga zgadilo i gadi im se, politika i način upravljanja državom ponajprije!

Zato su se mnogi iselili iz države, i još će se iseljavati. Ali i Katolička crkva je debelo odgovorna za današnje stanje hrvatskoga društva, za sva moguća nečinjenja, za debeli grijeh vlastitih propusta i nečinjenja, za debelu isprepletenost s političkim strukturama, za političku korupciju kojoj su mnogi u Crkvi podlegli, i za amoralno ponašanje koje čini propovijedanje s jedne strane i život i rad svećenika s druge strane. S jedne se strane upire prst na život vjernika, na njihovu savjest, proziva ih se s vrha, a s druge strane mnogi u hijerarhiji vode živote posve drukčije od onoga što propovijedaju. Ljudima je toga dosta! I neodlazak u crkvu velikim je dijelom prosvjed protiv takvog stanja u Crkvi. Ali i u društvu!

Ili, što je Riječkoj nadbiskupiji trebalo da odmah idući dan teško napadne i ogradi se od nastupa riječkog vjeroučitelja Marina Miletića na prosvjedu prosvjetara u Zagrebu?! Zabili su mu nož u leđa, a zaboravili na socijalni nauk Crkve, za koji se tako glasno zalažu, iako je to očito mahom samo na papiru. I toliko se govori o potrebi angažmana laika u društvu, a kad se netko angažira, dobije nož u leđa! Možda zato što je vjeroučitelj govorio kontra vlasti? Možda je netko riječkom nadbiskupu prišapnuo da to nije korektno? I Crkvi u Hrvatskoj treba debeli reset!

Komentara 13

Avatar Syssko
Syssko
12:37 02.12.2019.

Jedan od "stručnih komentatora" HTV-a rekao je da će samo 4 kandidata uspjet skupit potpise, Kolinda, Milanovič,Škoro i Ćelo! Moja je procjena da Kolinda neće ni u drugi krug! Ljevica će se ko u EU parlament upret svim snagama i i dogurat Milanovića u drugi krug a Škoro ima svoju publiku+nezadovoljne Kolindine glasaće+nezadovoljnike HDZ-ovom politikom općenito, na stranu što ankete trkeljaju. U drugom krugu Škoro suvereno mete Milanovića jer će i Kolindine glasove laganini iz prvog kruga pobrat a Milanović u drugom rugu nema ni 1% rezerve za dodatne glasove, dakle 70/30% Škoro osvaja! To će biti početak kraja HDZ-a i dolazak SUVERENISTA i suverenizma na vlast, to je i budućnost svijeta naspram ovom trulom kapializmu koji proždire narode/nacionalne identitete, prvo će se male zemlje tome okrenut po uzoru na Mađarsku a pošto veliki ovise o jeftinoj radnoj snazi malih morat će i oni odbacit kapitalizam.

BU
burza
15:04 02.12.2019.

Novinari su isto takva zasticena kastva kako njih skinuti sa trona

Avatar Mentat
Mentat
12:32 02.12.2019.

Moral svih se opasno urušio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije