Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.07.2016. u 21:32

Neka pitanja ne bi trebala biti na referendumskoj raspravi, to više što se mogu prikazivati na različite načine, pa i lažima, kako je pokazao Farage

Nakon rastave braka, ako nije došlo do sporazumne rastave, pokušava se pronaći krivca kako bi on platio slom. Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker kazao je da rastava s Velikom Britanijom nije sporazumna. Odlukom o izlasku iz EU Velika Britanija nanijela je štetu i ostalim članicama. Tko će tu štetu nadoknaditi?

Jedan britanski kolega rekao mi je da je Cameronova kampanja izgledala ovako: u EU je sranje, ali još su veća sranja izvan EU. O pozitivnim stvarima nije govorio, o miru, razmjeni ljudi i ideja, robe, kretanju bez granica... Kad je novinar lista Corriere della Sera Nigelu Farageu u intervjuu kazao da u Europi, zahvaljujući ujedinjenju, od Drugog svjetskog rata nije bilo rata, čelnik pokreta Otiđimo iz EU odgovorio je: “Bio je rat u Jugoslaviji.” Zaboravio je da Jugoslavija nije bila u EU, a ni u Europi, nego u balkanskoj zabiti prevladane ideologije u kojoj se i nakon pada Berlinskog zida primalo u pionire, održavala predvojnička obuka i pucalo iz pušaka i na fakultetima, a tada su studenti u Europi već bili na kompjutorima. Uostalom, Farage je štošta lagao biračima.

U Francuskoj sada Marine Le Pen, a u Italiji Matteo Salvini žele održati referendum o izlasku iz EU.

U Italiji, na primjer, referendum se ne može održavati o fiskalnoj politici (tko bi bio za porez?) kao ni o međunarodnim sporazumima. Da bih najslikovitije objasnio zašto međunarodni ugovori ne bi trebali biti na referendumskom izjašnjavanju, spomenuo bih samo Osimske sporazume. Većina Talijana drži i danas da je tim sporazumom Italija izgubila dio teritorija Istre, bivšu zonu “B“. Da su Osimski sporazumi bili na referendumu, zasigurno bi velika većina Talijana bila protiv njih, ostale bi napetosti između dviju država itd. Ili da se poslije Drugog svjetskog rata pitalo Francuze hoće li u zajednicu s Nijemcima, zacijelo bi odgovorili “ne”, a zajednica je bez referenduma uspostavljena i zajamčila je godine mira. Neka pitanja ne bi trebala biti na referendumskoj raspravi, to više što se mogu prikazivati na različite načine, pa i lažima, kako je pokazao Farage.

>>Referenduma se latio i od njega poginuo

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije