Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Ključno je pitanje hoće li novi ministri čistiti državnu imovinu

Ma tko što mislio o Mariću i Tolušiću, oni su ipak počeli uvoditi reda u svojim resorima
16. srpnja 2019. u 13:20 10 komentara 918 prikaza
Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković odlučio je rekonstruirati svoju Vladu. Ta bi operacija trebala biti gotova do kraja ovog mjeseca, a sad je već jasno da će biti imenovano najmanje troje novih ministara. I to u resoru vanjskih poslova, uprave i državne imovine. No moguće je da i u fotelje Ministarstava poljoprivrede i regionalnog razvoja također sjednu novi ljudi.

Vlada Ostao bez pola Vlade Neizvjesnost: Koji će još ministri napustiti Vladu

Marija Pejčinović Burić izabrana je za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe i njezin odlazak iz Vlade najmanji je problem za Plenkovića, za razliku od ostalih četvero ministara koji su na listi za odstrel. Otkako je najavljena rekonstrukcija, kao kriterij za smjenu ministara navodi se njihova opterećenost aferama.

Stoga su odmah na tu listu uvršteni Lovro Kuščević, Goran Marić, Tomislav Tolušić i Gabrijela Žalac, ministri o kojima su mediji u tom kontekstu najviše pisali. Kuščevićev je podnio ostavku jer je njegova pozicija bila neobranjiva. Ma koliko god se on trudio i sam sebe uvjeriti da nema ništa sporno oko kupnje jeftinog zemljišta i onda njegove prenamjene, čime je stekao pravo bogatstvo. I to sve u vrijeme dok je bio načelnik općine. Ostavku je jučer podnio i Goran Marić, kojem su mediji u zadnje vrijeme prišili brojne afere, također vezane uz njegove privatne nekretnine. Marić je svoju ostavku objasnio da ne može više prihvatiti, kako je kazao, neviđeni udar na njega i njegovu obitelj. Gabrijela Žalac je pak udarila dijete automobilom koji je vozila bez važeće vozačke dozvole.

Ministri Marić i Tolušić o Nacionalnom programu reformi čeka Plenkovićev potez Oporba skupila potpise za opoziv ministara Tolušića, Žalac, Kujundžića i Pavića

Opstala je u Vladi nakon toga iako bi u nekim razvijenijim demokracijama ministar zbog toga odmah podnio ostavku. A nakon toga otkriven je sporni najam skupocjenog Mercedesa, oko kojeg je ostalo otvoreno bezbroj pitanja na koje Žalac nikad nije dala odgovore. Krimen nekretnina, oko upisa njihove prave kvadrature mogao bi stajati ministarske fotelje i Tomislava Tolušića. No to zasad nije izgledno jer on ima jaku stranačku bazu. Među tih četvero ministara, koje povezuju afere ipak postoji razlika – rezultati rada. Žalac i Kuščević ne mogu se pohvaliti da su išta značajno napravili.

Ali ma tko što mislio o Mariću i Tolušiću, njih dvojica su ipak počela uvoditi reda u državnoj imovini i poljoprivredi. A tu su se sigurno zamjerili mnogima, koji su dosad iskorištavali, primjerice, državne poticaje ili jeftino, čak i besplatno, koristili državne nekretnine. Stoga je pravo pitanje za premijera hoće li nakon Marićeve ostavke i nakon mogućeg odlaska Tolušića dovesti na njihovo mjesto ljude koji će nastaviti sređivati stanje u poljoprivredi i državnoj imovini.

U selu Mečenčani stvaraju se goleme rupe u tlu
RASCJEPI U TLU
Ne uzrokuju samo potresi rupe u tlu: Vrtače se pojavljuju širom svijeta, a razlog je zabrinjavajuć
Nikola Škorić
PROLJETNA SEZONA
U novoj epizodi Raiffeisen Future Boosta saznajte kako je Nikola Škorić osnutkom tvrtke Electrocoin započeo revoluciju u industriji plaćanja
  • ante94:

    Marić uvodio reda u državnoj imovini? Zbogom pameti.

  • theodor123456:

    al meni još dan danas nije jasno zašto plenki smijenjuje ministre jer njihovim glasačima ne smeta da se krade, još ih k tome smijenjuje zbog lažnih optužbi par lijevih novinarčića...

  • Umjereni:

    Da rezimiram što je ovaj novinar napisao, a to je ujedno neoboriv pismeni dokaz zašto ova država nema perspektivu i budućnost uz ovakvo novinarstvo i ovakav mentalitet: dakle, ministar koji je nesposoban i nije ništa napravio, a opterećen je aferama, ... prikaži još! mora otići! Ministar koji je nešto napravio (što mu je ionako u opisu posla) ili čak ima jaku podršku u stranačkoj bazi, a opterećen je aferama, NE mora otići. To je ta granica između ove banana države s jedne strane i svih sjevernih i zapadnih država s druge strane.