Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kultura premium

Kako je potraga za slobodom spojila sisačkog studenta i Zijaha Sokolovića

‘Obrazovanje mora biti stalno preispitivanje. Inače se ne može doći do slobode’
11. siječnja 2019. u 08:16 0 komentara 687 prikaza
Marin Kos
Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Dvadesetogodišnji Marin Kos student je filozofije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i živi, kako kaže, normalnim životom kakav mladić s cerebralnom paralizom, trombocitopenijom i osteoporozom može živjeti. Kada je imao trinaest godina, uz podršku bosanskohercegovačkog glumca i redatelja Zijaha Sokolovića objavio je prvu zbirku pjesama pod nazivom “Ovo sam ja, Marin”.

Zijah Sokolović: 'Glumci ne stare, Pero Kvrgić nije nikada ostario'

“Kad god poželim, moje su zvijezde i cijelo nebo, a da napišem pjesmu, dovoljno mi je samo pogledati kroz prozor”, pisao je Marin u svojoj zbirci, punoj stihova koji su jezikom podobniji ljudima dvostruko starijima od njega. Svojim potpuno drukčijim pogledom na svijet, optimizmom unatoč svom fizičkom stanju i željom za nečim većim u životu, mladi je Marin osvojio srca svih koji su čitali njegove pjesme. One su bile i okidač za blisko prijateljstvo s glumcem i redateljem Zijahom Sokolovićem. Sokolović je Marina zbog njegova statusa osobe s invalidnošću uključio u The/Arto, projekt obrazovanja djece s posebnim potrebama kroz umjetnost, a Marin ga je, kaže, toliko oduševio da je odlučio njegove pjesme prikazati i na pozornici s glumcima koji su pjevali njegove stihove. Sve je to konačno završilo kao dio Marinove debitantske zbirke.

Zijah Sokolović | Autor : Duško Marušić/PIXSELL Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Kap tople vode na ledu

– On mi je dao svoje stihove, a ja sam vidio cijeli svijet. Vidio sam tu bezgraničnu maštu, kakvu nigdje nisam mogao naći, ni u svom umu – kazao je Zijah o stvaralaštvu svog mladog štićenika.

Lazar Ristovski Intervju - Lazar Ristovski: 'Mladima su danas idoli kriminalci. To je činjenica. Oni voze dobre aute, imaju lijepe žene...'

S radošću je, kaže, odlučio složiti tu “malu veliku knjigu njegovih pjesama” koju su zatim zajedno promovirali na nekoliko promocija knjige i na festivalima u Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj te u Beogradu, a čak je i njegova nastavnica, kaže, u školskom listu objavila njegove pjesme.

– Knjiga njegove poezije bila je kao kap tople vode na sjevernom polu, nešto što je grijalo sva srca – ističe Sokolović.

U sedam godina koje su slijedile nakon njegove prve zbirke, Marin je kao odličan učenik završio sisačku gimnaziju, sudjelovao je na natjecanjima iz filozofije i upisao Filozofski fakultet. No, nikad nije prestao maštati i pisati, premda više nije objavljivao svoje radove. Ostao je u bliskim i toplim odnosima sa svojim starim mentorom Zijahom kojem, kaže, duguje cijeli svoj životni put.

– Zijah me u svakom mogućem zamislivom smislu dalje upogonio – kaže Marin, a usput navodi i razlog zbog kojeg su se ta dvojica umjetnika toliko zbližila. Marin, naime, sanja i misli samo o jednoj stvari u životu, a to je potpuna sloboda. Pojam mu je to toliko bitan da ga je spomenuo barem pedeset puta za vrijeme dvosatnog razgovora za priču za Obzor.

Bob Dylan ROKERSKI VAPAJ Zašto su Springsteen na Broadwayu i Bowie na Wembleyju molili Očenaš

– Želim oslobođenje od svih predrasuda, i pritom ne mislim samo na one društvene, već na sve ono što prethodi našem razmišljanju. Želim slobodu od svih ograničenja – objašnjava Marin, i kaže da je upravo težnja za tim pojmom slobode bio razlog zbog kojeg je počeo pisati. Zato posebno ističe Zijaha Sokolovića, koji je bio onaj u njegovu životu koji je prepoznao pravi razlog i smisao iza njegovih stihova i koji ga je pogurao da nastavi u potrazi za tom slobodom.

– Upoznavši Zijaha, otkrio sam koliki potencijal postoji da je ostvarim – kaže Marin pa je zato, potaknut svojim mentorom da slijedi svoje snove i težnje, odabrao studij filozofije i svijet bez ikakvih ograničenja uma. Ipak, sam kaže da se tu nikako ne može raditi o izboru.

– Ja i nisam mogao izabrati drugi studij osim filozofije. Ne zato što se radi o filozofiji nego zato što je sloboda koju filozofija nudi daleko najveća – objašnjava Marin, a pritom naglašava da je čak i studij filozofije pun raznih ograničenja.

Obrazovanje u cijelosti, dodaje, previše ograničava ljude, a takvog je dojma i o svom dosadašnjem školovanju. Ono mu je pomoglo, kaže, tako što mu je omogućilo da bolje uvidi što nije onako kako treba i shvati kako da razmišlja izvan svojih okvira.

vesna krmpotić Umrla Vesna Krmpotić Napisala je najveću pjesničku zbirku na svijetu

– Ono što obrazovanje kao takvo nudi je privid slobode. Imamo ljude koji dođu, sjednu i, kao, “obrazovani su”. Profesori moraju nešto iznijeti jer je takav plan i program. To nije pravo obrazovanje. Pravo obrazovanje je postavljanje pitanja, preispitivanje svega što čujemo. I zbog toga naše obrazovanje nije obrazovanje, i tu nema one prave slobode – zaključuje Marin. Ni do ovih spoznaja ne bi bilo moguće doći, kaže, da nije bilo njegova mentora koji razumije njegove stavove o slobodi i obrazovanju, ali i o današnjem stvaralaštvu, zato i dalje za njega ima samo riječi hvale, a na njegovu zbirku objavljenu prije sedam godina, kao i na njegov život, danas gleda kao na posebno blago.

Nepregledna mašta

– Učio sam od njega nešto o životu što samo on zna, i sad je ostala knjiga, nepotrebna i okrutnom kapitalizmu i lošim političarima u etiketiranim odijelima. Marin danas studira filozofiju i stoji na svojoj knjizi poezije s kojom se kreće, premda je fizički nepokretan – opisuje Marina danas Zijah Sokolović.

– Marin moli mamu i sve ljude da mu pomognu, da napravi sam nekoliko koraka s tom svojom nepreglednom maštom. I moli mene, koji sam ga povukao knjigom i prijateljstvom i savjetima, da mu pomognem da hoda, a ja molim svijet koji gledam svaki dan, molim, da mu zajedno sa mnom pomognu – kaže Zijah.

Pogledajte i video s Večernjakove dodjele nagrade za najbolju kratku priču:

BILI ZAJEDNO NA VEČERI
Liječnik koji je pokušao oživiti Bandića: Samo se srušio, bio je to masivni infarkt
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.