Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Analize i intervjui

Je li dovoljna isprika za utaju funkcije koju je sama sebi dodijelila?

Kako je moguće da se dužnosnik ne pita je li moralno dodijeliti si dužnost koja se plaća iz državnog novca!?
20. veljače 2019. u 17:43 76 komentara 5261 prikaza
Anka Mrak Taritaš
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborska zastupnica i predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš na svom profilu na Facebooku ispričala se javnosti i preuzela svu odgovornost za “propust” zbog kojeg će svu potrebnu dokumentaciju dostaviti Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

Anka Mrak Taritaš Sukob interesa Anka Mrak - Taritaš ispričala se javnosti: Preuzimam odgovornost za propust

Drugim riječima, postupit će kako to zakon nalaže, a što joj drugo preostaje sada kad je otkrivena. Lijepo je što se ispričala, premda će biti propitivanja je li to dovoljno, s obzirom na kriterije koje su ona, Glas i njihova koalicija postavljali kad se radilo o drugima. Ne tako davno Amsterdamska koalicija tražila je ostavku ministra financija Zdravka Marića jer je, i to ispunjavajući nalog premijera, povrijedio načela djelovanja dužnosnika kao sudionik na sastancima o Agrokoru, premda je prije radio za koncern. Mrak Taritaš se nije našla u tako zvučnom, ali jest u vrlo robusnom sukobu interesa. Sama je ocijenila svoju stručnost te kao ministrica graditeljstva i prostornog uređenja potpisala odluku kojom se imenovala predsjednicom Povjerenstva za polaganje stručnog ispita za područje arhitekture. I za to je primila naknadu, prema prijavi 38.950 kuna neto, kako je objavio Jutarnji list, a što nije evidentirala u imovinskoj kartici.

VIDEO intervju s Ankom Mrak Taritaš

Prvo ju je imenovao Ivan Vrdoljak

Kako je sama obrazložila na Facebooku, njezino sudjelovanje u radu povjerenstva započelo je još dok je bila nestranačka zamjenica ministra, a na tu je dužnost došla, kako navodi, kao stručnjakinja za prostorno planiranje. Tako su imenovani i drugi pomoćnici odlukom tadašnjeg ministra Ivana Vrdoljaka. A kad je postala ministrica, kaže, “nastavak mog sudjelovanja u povjerenstvu je predstavljao samo kontinuitet rada povjerenstva u istom sastavu, a budući da odluke o imenovanju članova potpisuje novi ministar, novu odluku sam morala potpisati osobno”.

Čelnici GLAS-a, IDS-a i stranke Pametno potpisali izjavu o suradnji za bolju Hrvatsku TRI PITANJA Anka Mrak Taritaš: Nikad s HDZ-om, Bandićem, desnicom i Živim zidom

Provjerom bankovnih izvoda unazad pet godina Mrak Taritaš ustanovila je da je prosječno dobivala naknadu od 800 kuna mjesečno. A previd zbog kojeg to nije unijela u imovinsku karticu tumači time što se radilo o novcu koji isplaćuje ministarstvo, kao i plaću, pa stoga to nije tretirala kao drugi prihod te je to propustila prijaviti u imovinskoj kartici. Uz ispriku je dodala: “Na kraju, žao mi je da oni koji su taj previd uočili nisu odmah reagirali nego su prigodno čekali tri pune godine od prestanka mog mandata i to sada koriste za diskvalifikaciju”.

Za prijavu nikad nije kasno

U svakom slučaju, za prijavu dužnosničkog kršenja zakona nikad nije kasno. Zar bi bilo poštenije da se reagiralo za neke od proteklih izbornih kampanja!? Je li to prijavljeno kad je i otkriveno, i nije bitno. Već to što Mrak Taritaš i nakon što je otkrivena, bez obzira na potrebu umanjenja štete, očito i dalje ne razumije u čemu je problem. Inače, ne bi i dalje tumačila kako je “morala” potpisati odluku o svom imenovanju. Štoviše, i po zakonu i po moralu ne samo da nije morala, već naprotiv, nije smjela. Mnogi imamo visoko mišljenje o sebi, ali čak i kad mislimo da samo mi možemo zadovoljiti potrebe neke funkcije, već nas osobni moral sprečava da sami sebi imenujemo na bilo koju pa i čelnu poziciju.

Ivo Josipović, Anka Mrak Tartitaš, Stjepan Mesić UPUTILA KRITIKU Mrak Taritaš: 'Svaki put kada predsjednica ide negdje ja se sramim za nju'

Zar je za takav minimalan etički standard potreban zakon, neko nadzorno tijelo i koncept sukoba interesa!? Kako je moguće da se dužnosnik ne pita je li moralno da samoj sebi dodjeli neku dužnost koja se plaća iz državnih sredstava!? K tomu, Povjerenstvo već istražuje drugi slučaj čelnice Glasa. Premda bi bilo zanimljivije čuti tolerira li porezna vlast takvu manipulaciju i izvrtanje smisla zakona radi izbjegavanja naplate poreza na nekretninu. Naime, preci i potomci su oslobođeni plaćanja poreza kod darovanja, pa je jedan njezin sin mogao darovati stan njoj, a ona drugom sinu, dok se na darovanje među braćom plaća porez. Je li slučajno taj darovni slijed koji logički povezuje porez na promet nekretnina, zatajila u imovinskoj kartici?

>> Hrvatski političari koji su se spominjali u seks-aferama

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
a
Jadranom bez daha
Argonauti u sedam dana preveslali 650 kilometara hrvatske obale
 • Avatar Mrki medvjed
  Mrki medvjed:

  Kakva crna isprika. U normalnim demokracijama bila bi politički mrtva i odgovarala pred zakonom, pogotovu što je u sličnim situacijama svojih političkih protivnika, znala docirati. "Uhapsiti" političarku, koja skuplja političke poene jedino na partizanima i ustašama, a sve ostalo kod ... prikaži još!d nje je prazno i šupljo.

 • koraknaprijed:

  Mrak Sataras je dokaznai lopov i varalica?, dok je radila u Zg.Holdingu mjnjala ke GUP za prijatelja i ujvacena sa prstima u medu, u Gunji ke placala 10 000 eura za wc, ova zadnja epizoda je namjerno smisljno i izvdeno ... prikaži još! kriminalno djelo. Samo ako poslusa svoje izjave o slicnim stbarima njome nema mjesta na ulici a kamoli u saboru.

 • mikulan:

  Da je samo to, previše je, ali ima li toga još, npr. Gunja? Koliko je Anka zaMračila samo ona zna.