Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
06.09.2020. u 08:04

Građani Crne Gore imaju pravo izabrati svoju opciju, ali i Hrvatska ima pravo reći da joj se ta opcija ne sviđa, jer velikosrpstvo nam je najveća prijetnja

Koliko je hrvatskoj politici bilo stalo kako će proći parlamentarni izbori u Crnoj Gori vidi se po tome da nije učinjeno ništa (efikasno) što bi spriječilo da srbijanska tajna služba BIA, koja je tu lekciju odavno svladala na vojvođanskim Hrvatima, sada to isto učini i u Boki kotorskoj. Malobrojni Hrvati podijelili su se u dvije stranke, pa su tako ostali bez svog zastupnika u crnogorskom parlamentu, a gle čuda, ujedno je taj jedan zastupnik “prifalio” dosadašnjem vladaru za opstanak. Hrvatska ko Hrvatska, teško uči, za razliku od Srbije, koja uvijek vreba na takva “opuštanja”.

A situacija bi se za Hrvatsku mogla potpuno izmijeniti ako nova vlast u Crnoj Gori zaokrene prema savezništvu sa Srbijom, ako se odmakne od eurointegracija i NATO-a, ako dopusti dolazak ruskih interesa i mornarice. Da se razumijemo, Milo Đukanović nije “cvječka”, prije 30 godina sudjelovao je u jogurt-revoluciji, podržavao Slobodana Miloševića. Bio je predsjednik vlade kada je Crna Gora izvršila agresiju na Hrvatsku. Crnogorski rezervisti, MUP i tajna služba palili su, žarili i pljačkali po Konavlima i napadali Dubrovnik.

Video: Crnogorski desničari održali skup pred srpskom crkvom pa zapjevali Škorinu pjesmu

Agresija na jug Hrvatske je, dakle, krenula iz Crne Gore, a ne s Mjeseca. No, kako je Đukanović pragmatičan, vidio je da to s velikosrpstvom ne ide kako treba, pa se počeo udaljavati od Miloševića, a na kraju se i razdružio. No, mi smo gledali što se zbiva, čuli smo i za Slavka Perovića i crnogorske liberale, i ispriku “S Lovćena vila kliče, oprosti nam Dubrovniče”. A da ne spominjemo časnog Crnogorca admirala Vladimira Barovića, koji se sam ubio jer nije želio pucati po Hrvatima. Poslije rata, Đukanović se nekoliko puta ispričao Hrvatima, a bila je i plaćena neka odšteta. On se bio okrenuo potpuno prema EU i SAD-u.

Premda je bio izložen “upadu” Rusa, koji su svojedobno pokupovali brojne nekretnine, pa i željezaru u Nikšiću, no onda je sve to stalo. Hrvatska nije sve ove godine podržavala njega kao osobu, već politički i strateški smjer kojim je išla nezavisna Crna Gora. Dođe li netko drugi, pod uvjetom da nastavi istim smjerom, Hrvatska će podržati i njega. Hrvatskoj bi, dakle, strateški odgovarala situacija u kojoj je i dalje “izbijeno jedno oko iz glave”, sjetimo li se parole iz 1990-ih o Srbiji i Crnoj Gori kao “dva oka u glavi”. Gotovo sve srbijanske vlasti u zadnjih 20 godina stalno su podrivale politički i putem Srpske pravoslavne crkve i tajnih službi crnogorsku nezavisnost, zajedno s određenim krugovima iz Rusije, što je dovelo i do pokušaja državnog udara prije nekoliko godina. Crna Gora bila je izložena stalnoj puzajućoj agresiji.

Hrvatski je problem što mi ni s takvom, savezničkom Crnom Gorom još nismo definirali morsku granicu i razgraničenje područja na kojemu su pronađeni nafta i plin. Pitanje pripadnosti Boke kotorske je završeno, ondje su Hrvati oduvijek bili većinski narod, ali sada su manjina. No, imamo obvezu zaštititi ih. Crna Gora može postati potencijalno žarište, a Hrvatska ne može dopustiti da joj se sada i s juga pojavi i betonira velikosrpski projekt posezanja za teritorijem RH. Hrvatska, dakle, ne može reći da se to nas ne tiče. Naravno, građani Crne Gore imaju pravo izabrati političku opciju koja njima paše, ali i Hrvatska ima pravo reći da se ta opcija nama nikako ne sviđa jer je velikosrpstvo najveća prijetnja Hrvatima. EU sada sjedi, šuti i gleda što se zbiva. I Hrvatska također. Time naša diplomacija nastavlja čudan niz nereagiranja i ignoriranja kada su razna verbalna posezanja prema Hrvatskoj u pitanju, bilo da je riječ o onima iz Mađarske, Italije ili Srbije.

Čudno ponašanje s obzirom na to da i međunarodno pravo RH omogućava žešće branjenje svojih nacionalnih interesa. Time nikoga ne ugrožavamo, ali jasno podvlačimo crtu ispod koje ne možemo i nećemo tolerirati posezanja. Trenutak je, dakle, da Hrvatska ozbiljno osmisli protumjere koje će morati poduzeti promijeni li se odnos snaga i smjer politike u Crnoj Gori. Da nam se ne dogodi opet 1990. Dovoljno je samo reći da južno od Splita pa sve do Prevlake Hrvatsku brani samo postrojba mornaričkog pješaštva u Pločama, dakle, 200-tinjak vojnika, i da borbena eskadrila zrakoplova uglavnom više ne operira na jugu Hrvatske. Kazat će klasični Hrvateki: “Pa mi smo članica NATO-a”. Pa jesu i Grčka i Turska, a vidimo da je SAD na jugu Europe potpuno izgubio interes, zanima ga samo Pacifik. Stoga, i u sigurnosnom i u diplomatskom i u vojnom smislu moramo se pripremiti za novo vrijeme, kada se svjetski poredak urušio, a mi još ne znamo kakva je perspektiva. Nama bi već problem bio da Crna Gora promijeni politiku prema migrantima, pa da nam počnu stizati i preko Debelog Brijega. Uostalom, sve ovo može ubrzati plan da se i HRM treba pomaknuti iz Splita i aktivirati stare pomorske baze na jugu Jadrana. Jedino pravo koje Hrvatska ovdje nema jest nastaviti držati glavu u pijesku.  

Ključne riječi

Komentara 118

DD
ddh
11:53 06.09.2020.

Novinar manipulira javnoscu i tvrdi kako Hrvatska nista ne cini po pitanju rezultata izbora u Crnoj Gori. To je tendecionalna laz. Ministarstvo vanjskih poslova i Premijer pomno prate razvoj dpgadjaja i sigurno ce pravovremeno politicki reagirati, ako to bude potrebno. A sto se prevencije tice, a sto bi tp Vlada trebala drugo napraviti nego razvoj situacije pomno pratiti. Bili da bi apetiti novinara bili zadovoljeni trrbala na granici prema Crnoj Gori nagomilati trupe? Bili trebala poslati vojsku da zauzme Boku Kototsku ili narediti Hrvatima u Crnoj Gori da se ne smiju dijeliti? To su gluposti. Vlada radi ono sto je potrebno i sto je moguce, a kreiranje jednog diplomatskog rata sa Crnom Gorom, za sto trenutno nema potreba, bilo bi idiotarija. Facit je, da bi bilo vrijeme da se cak i protiv Vlade orijentirani novinari pocinju ponasati odgovorno i prestat sa lazima i fantazijama.

Avatar jambo
jambo
05:02 08.09.2020.

U crnoj gori podjelili Hrvate i Albance, , imaju i oni Skora i krezubih desnjara.

BU
buducadijaspora
08:12 06.09.2020.

Sad bude Ivankovic u svoj svojoj velicini tezini i hrabrosti ogrnut u zastavu i sthove Boze cuvaj Hrvatsku! zajasil t 55 izlozen u Osijeku i pravac Nis da nas spasi!!:) ja bum ovaj put gledal na vijestima uz cevape:)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije