Naslovnica Premium Kolumne

Predomišljali se, nećkali, vrludali, a sad bi željeli biti pobjednici

Očito je da HDZ i SDP, dvije najveće stranke, jedna u drugu nemaju ni minimum povjerenja
07. listopada 2017. u 21:02 3 komentara 2131 prikaza
Sabor
Foto: Robert Anić/PIXSELL

Dva ovna na brvnu! Sintagma je to koja najbolje opisuje ono što se jučer događalo u Saboru oko (ne)glasovanja o istražnom povjerenstvu za Agrokor i ustavnim sucima, točkama o kojima je dogovor već postignut.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković Bez kvoruma Drama u Saboru. Nema dogovora SDP-a i HDZ- a pa odgodili glasovanje

HDZ i SDP usuglasili su tko će u Ustavni sud, kao i sastav povjerenstva, no u samom finišu zapelo je na redoslijedu glasovanja. HDZ inzistira da se prvo glasuje o ustavnim sucima, a tek potom o povjerenstvu, a SDP traži obrnuto. Iz svega što je pritom izgovoreno ispada da dvije najveće stranke jedna u drugu nemaju ni minimum povjerenja. Boje se da će politički protivnik, jednom kad se izglasa ono što mu ide u prilog, prekršiti dogovor i odustati od podrške onom za što mu se baš i ne diže ruka. Takvo nepovjerenje nema prevelikog smisla jer su šefovi dvaju klubova – Branko Bačić i Arsen Bauk – više puta u televizijske kamere najavili kako će njihovi zastupnici glasovati i o sucima i o povjerenstvu i teško je zamisliti da bi HDZ nakon izbora ustavnih sudaca mogao reći – postigli smo što smo htjeli i sada vam ne damo povjerenstvo. Jednako tako nezamislivo je i da bi SDP nakon osnivanja povjerenstva zaključio kako ga ustavni suci više ne zanimaju. Takvim ponašanjem stranke bi poslale poruku krajnje nevjerodostojnosti, ako hoćete, i nepoštenja i teško da bilo tko na to i pomišlja.

[video: 20021 / ]

Razlog zbog kojega ipak nije došlo do glasovanja očito leži u nečem drugom, puno prizemnijem. HDZ se otpočetka nećkao i mijenjao stav o osnivanju povjerenstva, a vrludao je i SDP vezanjem povjerenstva uz izbor ustavnih sudaca pa odustajanjem i ponovnim predomišljanjem, zbog čega se stranka umalo raskolila. I jedni i drugi sada žele dokazati da su u ovoj priči pobjednici. SDP-ovci bi se rado pohvalili da su natjerali HDZ da pristane na osnivanje povjerenstva, a HDZ-ovci priželjkuju da osnivanjem povjerenstva nakon izbora ustavnih sudaca mogu dokazati da nisu pokleknuli pod ucjenom. Tko će na kraju biti zvijezda ovog igrokaza, ostaje vidjeti.

Maksim Poletaev Maksim Poletaev Drugi čovjek Sberbanke: Hrvatska treba vratiti Agrokorov dug Premijer Andrej Plenković Plenković novinaru: 'Jeste li vi njegov odvjetnik? Ne zanima me što Bernardić kaže' agrokor ramljak Izvješće revizije Što je krivo prikazivano u Agrokorovim bilancama?

VIP izdvaja za Vas

  • crocro:

    Ako je tome tako, onda se trebaju međusobno dogovoriti da jednim dizanjem ruku tj. jednim glasovanjem obuhvate obje točke, i o povjerenstvu za Agrokor i o izboru sudaca. Onda se ne može dogoditi iznenađenje niti za jednu opciju, jer su ... prikaži još! prisiljeni glasovati o paketu. A ruke u zraku će pokazati kakvo je stanje na terenu sabornice. I sapunica je završena. A nakon toga rješavati probleme građana ove države. U ponovo gotovo praznoj sabornici. Rješenje za dolaska na sjednice ima i ono se može riješiti u roku 24 sata. Zašto sjednice počinju tek srijedom? Valjda će to opravdati raznim zasjedanjima raznih odbora ili slično kako bi sve sve to riješilo do sjednice u srijedu. A onda dođe srijeda i sabornica gotovo prazna. Nikakve kazne koje odrede neće pomoći jer to neće biti kazne. To treba riješiti na slijedeći način: Zastupnik može izostati 2 puta neopravdano. Nakon trećeg neopravdanog izostanka izdaje mu se rješenje na prestanak mandata saborskog zastupnika a na njegovo mjesto dolazi slijedeći po broju glasova iz njegove izborne jednice. Ako se i njemu omakne da 2 puta izostane neopravdano sa sjednice Sabora, onda odmah završava mandat i dolazi treći po broju glasova ili nekon drugom ključu. I da vidite kako će zavladati gužva u sabornici, po šest će navaliti kroz vrata u sabornicu trgajući si rukave o štokove vrata. Tada će shvatiti da se do saborske fotelje teško dođe a lagano je izgubi. Zamjena se također odnosi i na potpuno neaktivne saborske zastupnike. Pa da vidite fajt.

  • djakputnik:

    Ajmo sad ozbiljno. Kakvo povjerenstvo za Agrokor ? Što ti članovi povjerenstva znaju? Ništa. A što je sa ustavnim sucima? Isto tako. Hrpa nekompetentnih tipova koji plešu kako aktualna vlast zapovijedi. A svi oni beru lijepe novce koje glupava raja ... prikaži još! zaradi. I još je veliko pitanje da li je toj glupavoj raji uplaćen doprinos za socijalno i zdravstveno. Hrvatska je pred 25 godina imala golemu šansu da postane država. Ali, ...