Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.10.2017. u 21:02

Očito je da HDZ i SDP, dvije najveće stranke, jedna u drugu nemaju ni minimum povjerenja

Dva ovna na brvnu! Sintagma je to koja najbolje opisuje ono što se jučer događalo u Saboru oko (ne)glasovanja o istražnom povjerenstvu za Agrokor i ustavnim sucima, točkama o kojima je dogovor već postignut.

HDZ i SDP usuglasili su tko će u Ustavni sud, kao i sastav povjerenstva, no u samom finišu zapelo je na redoslijedu glasovanja. HDZ inzistira da se prvo glasuje o ustavnim sucima, a tek potom o povjerenstvu, a SDP traži obrnuto. Iz svega što je pritom izgovoreno ispada da dvije najveće stranke jedna u drugu nemaju ni minimum povjerenja. Boje se da će politički protivnik, jednom kad se izglasa ono što mu ide u prilog, prekršiti dogovor i odustati od podrške onom za što mu se baš i ne diže ruka. Takvo nepovjerenje nema prevelikog smisla jer su šefovi dvaju klubova – Branko Bačić i Arsen Bauk – više puta u televizijske kamere najavili kako će njihovi zastupnici glasovati i o sucima i o povjerenstvu i teško je zamisliti da bi HDZ nakon izbora ustavnih sudaca mogao reći – postigli smo što smo htjeli i sada vam ne damo povjerenstvo. Jednako tako nezamislivo je i da bi SDP nakon osnivanja povjerenstva zaključio kako ga ustavni suci više ne zanimaju. Takvim ponašanjem stranke bi poslale poruku krajnje nevjerodostojnosti, ako hoćete, i nepoštenja i teško da bilo tko na to i pomišlja.

Razlog zbog kojega ipak nije došlo do glasovanja očito leži u nečem drugom, puno prizemnijem. HDZ se otpočetka nećkao i mijenjao stav o osnivanju povjerenstva, a vrludao je i SDP vezanjem povjerenstva uz izbor ustavnih sudaca pa odustajanjem i ponovnim predomišljanjem, zbog čega se stranka umalo raskolila. I jedni i drugi sada žele dokazati da su u ovoj priči pobjednici. SDP-ovci bi se rado pohvalili da su natjerali HDZ da pristane na osnivanje povjerenstva, a HDZ-ovci priželjkuju da osnivanjem povjerenstva nakon izbora ustavnih sudaca mogu dokazati da nisu pokleknuli pod ucjenom. Tko će na kraju biti zvijezda ovog igrokaza, ostaje vidjeti.

Komentara 3

CR
crocro
07:11 08.10.2017.

Ako je tome tako, onda se trebaju međusobno dogovoriti da jednim dizanjem ruku tj. jednim glasovanjem obuhvate obje točke, i o povjerenstvu za Agrokor i o izboru sudaca. Onda se ne može dogoditi iznenađenje niti za jednu opciju, jer su prisiljeni glasovati o paketu. A ruke u zraku će pokazati kakvo je stanje na terenu sabornice. I sapunica je završena. A nakon toga rješavati probleme građana ove države. U ponovo gotovo praznoj sabornici. Rješenje za dolaska na sjednice ima i ono se može riješiti u roku 24 sata. Zašto sjednice počinju tek srijedom? Valjda će to opravdati raznim zasjedanjima raznih odbora ili slično kako bi sve sve to riješilo do sjednice u srijedu. A onda dođe srijeda i sabornica gotovo prazna. Nikakve kazne koje odrede neće pomoći jer to neće biti kazne. To treba riješiti na slijedeći način: Zastupnik može izostati 2 puta neopravdano. Nakon trećeg neopravdanog izostanka izdaje mu se rješenje na prestanak mandata saborskog zastupnika a na njegovo mjesto dolazi slijedeći po broju glasova iz njegove izborne jednice. Ako se i njemu omakne da 2 puta izostane neopravdano sa sjednice Sabora, onda odmah završava mandat i dolazi treći po broju glasova ili nekon drugom ključu. I da vidite kako će zavladati gužva u sabornici, po šest će navaliti kroz vrata u sabornicu trgajući si rukave o štokove vrata. Tada će shvatiti da se do saborske fotelje teško dođe a lagano je izgubi. Zamjena se također odnosi i na potpuno neaktivne saborske zastupnike. Pa da vidite fajt.

DJ
djakputnik
20:41 08.10.2017.

Ajmo sad ozbiljno. Kakvo povjerenstvo za Agrokor ? Što ti članovi povjerenstva znaju? Ništa. A što je sa ustavnim sucima? Isto tako. Hrpa nekompetentnih tipova koji plešu kako aktualna vlast zapovijedi. A svi oni beru lijepe novce koje glupava raja zaradi. I još je veliko pitanje da li je toj glupavoj raji uplaćen doprinos za socijalno i zdravstveno. Hrvatska je pred 25 godina imala golemu šansu da postane država. Ali, ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije