Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Što je krivo prikazivano u Agrokorovim bilancama?

Promet u Konzumu približava se lanjskom, a tvrtke iz područja prehrane i poljoprivrede imaju dobre rezultate, kaže Ramljak
05. listopada 2017. u 20:39 34 komentara 6880 prikaza
agrokor ramljak
Foto: Žarko Bašić/Pixsell

Vrijednost Agrokorovih kompanija u maloprodaji, poljoprivredi i prehrani u minusu su 13,4 milijardi kuna u odnosu na kapital, tj. vrijednost imovine je znatno niža u odnosu na ono što je bivša uprava Agrokora prikazala.

Todorićev blog BRZO SE JAVIO I Todorić reagirao na revizijski izvještaj Agrokora

Prema podacima bivše uprave, u 2015. godini te su tvrtke imale pozitivan kapital. Izvanredna je uprava do iznosa od 13,4 milijardi kuna, kako je prikazano na konferenciji za novinare, došla nakon prepravka vrijednosti u 2015. godini i gubitka u 2016. godini.

Napuhavanje vrijednosti imovine Todorićeva uprava napravila je kroz klasične oblike prijevara nerijetko viđenim u financijskom svijetu. Pa su tako u bilancama krivo prikazane vrijednosti zaliha, amortizacije, rezervacija... zasigurno s ciljem da se onda naštimaju i rezultati u računu dobiti i gubitka. A upravo je veća dobit trebala Todoriću za dobivanje novih kredita. Zasad je samo iznesen gubitak u maloprodaji od 2,2 milijarde kuna, kod poljoprivrednih tvrtki 300 milijuna, a prehrambenih 700 milijuna kuna, no konsolidirano izvješće, koje će biti objavljeno u ponedjeljak, pokazat će točne brojke.

Ispravak vrijednosti

– Ne mogu govoriti o tome je li došlo do zakonskih ili nezakonskih nepravilnosti. Mi to ne možemo utvrditi. Tek kada dobijemo konsolidirane podatke, procijenit ćemo treba li poduzeti neke zakonom propisane radnje – rekao je izvanredni povjerenik Ante Ramljak nakon upita hoće li se poduzeti pravne radnje.

Najveći ispravak vrijednosti imovine imao je Konzum – 7,4 milijarde minusa na kraju prošle godine i pet milijardi kuna na kraju 2015. godine. Bivša uprava iskazala je na kraju 2015. godine vrijednost imovine od 2,5 milijardi kuna. Kako je rekao Ramljak, da su se otvarale knjige i za prijašnje godine, bilance bi i tada sigurno bile negativne.

agrokor ramljak
1 / 1
agrokor ramljak

No isto je tako napomenuo da to ne znači da je na operativnoj strani Konzum loše poslovao, odnosno da je imao male promete i prihode, nego je riječ o otpisima na raznim stavkama koje su se godinama skupljali.

U maloprodaji, koja uključuje Konzum i Tisak, imovina je u minusu 10,5 milijardi kuna, kod poljoprivrednih tvrtki – Belje, PIK Vinkovci i Vupik 1,7 milijardi kuna, a u prehrani – Ledo, Jamnica, Zvijezda i PIK Vrbovec – minus je 1,2 milijarde kuna.

Podsjetimo se, Todorić je na svom blogu rekao da nikakvih nepravilnosti u vođenju poslovnih knjiga nije bilo, tj. “da uprava sastavlja financijska izvješća na osnovi svojih poslovnih politika, da sve što se otpisalo bilo je i stvarno uloženo, te da je sva relevantna dokumentacija knjižena sukladno pozitivnim zakonskim propisima i dobrim poslovnim praksama na najtransparentniji način.”

– Ne vidim kako bi moglo doći do promjene poslovne politike jer međunarodni računovodstveni standardi postoje – rekao je Ramljak. Rekao je da sada izvanredna uprava ima dobru osnovu da zna odakle krenuti iako se usporedo radilo na restrukturiranju.

Opstanak kompanija

– Promet u Konzumu približava se lanjskim razinama pa očekujemo da će se do kraja godine to i postići, dok tvrtke iz područja prehrane i poljoprivrede imaju dobre rezultate – rekao je Ramljak.

Izvanredni povjerenik napomenuo je i da iako su ispravci vrijednosti na pojedinim kompanijama značajni, da je ipak riječ većinom o jednokratnim ispravcima.

Nadalje, najznačajniji utjecaj na rezultat u prošloj godini jesu vrijednosna usklađenja od 50 posto na međusobnim potraživanjima unutar grupe te je i značajno da su izvještaji napravljeni na načelu ograničenosti poslovanja, tj. da kompanije mogu operativno opstati u budućnosti.

gordan maras REAKCIJE NA IZVJEŠĆE Maras: 'Neka Ramljak kaže koje su njegove namjere', Petrov: Da nije bilo Mosta, Agrokor ne bi bio tema Ante Ramljak OBJAVLJENA REVIZIJA VIDEO Ramljak: Gubitak Konzuma u 2016. iznosio je 1,9 milijardi kuna. Pogledajte cijelu prezentaciju! Martina Dalić Slučaj Agrokor Dalić zatražila pregled svih e-mail računa: 'Nije bilo prijetnji'

Sporne amortizacije

U bilancama je, primjerice, krivo prikazana duljina amortizacije pa je tako za mobitele ona iskazana na 23 godine, a za informatičku opremu 11,5 godina. Na tim stavkama trebalo je smanjiti godine pa tako i vrijednost. Nadalje, kod Konzuma su prepravci napravljeni kroz ispravak klasifikacije operativnih najmova koji su trebali biti iskazani kao financijski najmovi te kroz priznavanje obveza po regresnim mjenicama. Kod poljoprivrednih tvrtki većinom je trebalo korigirati vrijednost zaliha, a kod PIK-a Vinkovci dio se odnosi i na ispravak po tzv. goodwill vrednovanju. Kod Vupika je trebalo umanjiti vrijednost zemljišta.

Dubrovnik: Građani izašli na lokalne izbore
REZULTATI IZBORA
Doznajte kako se glasovalo u vašem selu, gradu, općini
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
 • Deleted user:

  No, pa to je samo 2 milijarde €! Osim toga "Zakleti knjigovođe" koji rade posao krivi su za to ili ne znaju svoj posao ili im je "gazda" to naredio da tako pišu? U Zakonu lijepo piše da se takve ... prikaži još! stvari "prijavljuju"? Neka sada odgovaraju!

 • Avatar ovdje Maks
  ovdje Maks:

  Petrov je populist najgore vrste!! Dvije godine imao pravosudje, DORH, MUP , ni rijeci dok mu nije naredio Gazda Roglic , normalno slucaj za istragu - ako je nesto znao zasto je sutio?

 • Avatar Karl_Habsburg
  Karl_Habsburg:

  X - y je Božo Petrov kome je očito dosadno