Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Ekstremist u Tiringiji zastrašujuća je poruka iz Njemačke

Prije 90 godina Adolf Hitler uspio je upravo u Tiringiji instalirati vlastitog premijera
07. veljače 2020. u 19:10 14 komentara 2617 prikaza
Svi protiv fašizma
Foto: Wolfgang Rattay/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Činjenica da je o izboru premijera jedne njemačke savezne pokrajine prvi put poslije Drugoga svjetskog rata odlučivao jedan fašist, potvrđuje da njemački sanitarni kordon protiv ekstremista više ne djeluje. Paralela koju je povukao svrgnuti premijer Bodo Ramelow doista izgleda zastrašujuće.

Sabor IVA BOBAN VALENČIĆ Okupljanje na ljevici sliči mostu i prijete mu iste zamke

Prije točno 90 godina Adolf Hitler uspio je upravo u Tiringiji instalirati vlastitog premijera, a danas je to pošlo za rukom čelniku tirinške Alternative za Njemačku (AfD) Björnu Höckeu kojeg, zahvaljujući nedavnoj odluci suda u Meiningenu, također možemo nazvati fašistom.

Naime, sud je presudio da u njegovu slučaju to nije uvreda s obzirom na niz njegovih recentnih govora i izjava, koje sociolozi i povjesničari jasno svrstavaju u fašističku ideologiju. AfD jest ekstremno desna stranka, a njezin tirinški ogranak još je ekstremniji.

Höcke je čelnik tzv. “Krila” unutar AfD-a, još radikalnije struje unutar AfD-a, a svojim se brojnim istupima jasno približio nacističkoj ideologiji, zbog čega se od njega moralo distancirati čak i vodstvo inače ekstremno desne stranke. Zbog svega toga je vijest da je premijer Tiringije Thomas Kemmerich izabran glasovima Höckeova AfD-a, čime je prvi put poslije rata prekršeno nepisano pravilo o odbijanju suradnje s ekstremistima, odjeknula poput bombe, ugrozivši stabilnost ionako krhke i nestabilne njemačke vladajuće koalicije, iako to svakako nije najgore što se iz ovog slučaja još može izroditi. Zato je njemačka politika reagirala odgovorno i trenutačno, onako kako je jedino i mogla reagirati.

KRIZNI MESNI SUMMIT Merkel poskupljuje meso: Nije normalno da bataci koštaju 2 eura

Iako Angela Merkel, koju je vijest iz Tiringije zatekla u avionu za Južnu Afriku, najprije nije htjela reagirati, ubrzo se predomislila nazvavši izbor tirinškog premijera uz pomoć ekstremne desnice, ali i svoje stranke, “neoprostivim” te zahtijevajući poništavanje tih izbora. Ubrzo je i izabrani premijer Kemmerich koji, paradoksalno, dolazi iz redova njemačkih liberala, najavio ostavku želeći, kako je rekao, otkloniti štetu koja je nastala podrškom AfD-a.

Štetu, međutim, neće biti lako otkloniti jer ovaj slučaj pokazuje da su njemački demokrati zbog vlasti spremni paktirati s protivnicima demokracije. Poruka je, složit ćete se, zastrašujuća.

Bavarian border control
MLADIĆ OSTAO BEZ AUTA
Njemačka policija Hrvatu oduzela Audi vrijedan 30.000 eura, do Münchena morao javnim prijevozom
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • Avatar Django
  Django:

  Jel ja to dobro vidim? Merkel zatražila poništenje izbora? Nadam se da je vijest krivo prenesena ili krivo interpretirana, jer ovo je van svake pameti. Ako je točno, neka nam je Bog na pomoći, jer ova liberalno-totalitarna EU diktatura neće ... prikaži još!će donijeti ništa dobroga.

 • robertek:

  Znači vi osporavate demokratske parlamentarne izbore. Pa to je već put prema diktaturi protiv koje navodno pišete. Grozno i ispod svakog nivoa.

 • pozornik66:

  Nama je veća opasnost od crvenih petokraka nego ovih, oni bi punili jame opet da mogu