Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18.10.2016. u 07:05

Inzistiranjem na tome da su izbori unaprijed namješteni Donald Trump razjaruje ionako bijesne pristaše koji već sada prijete nasiljem

Predsjednička kampanja u Sjedinjenim Državama krenula je u dosta mračnom pravcu pa je sve više onih koji strahuju od onoga što bi zemlju moglo zadesiti 9. studenog, u trenucima kada budu poznati izborni rezultati. Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump, nakon niza katastrofalnih poteza, posegnuo je za onima još mračnijima i još opasnijima – u proteklih nekoliko dana svoje je pristaše počeo upozoravati da su izbori namješteni te da su rezultati na brojnim biralištima već poznati i idu u korist “izopačene Hillary”. Čak i nakon izjave njegova potpredsjedničkog kandidata Mikea Pencea kako će njih dvojica priznati izborne rezultate bez obzira na to kakvi oni bili, Trump je putem Twittera uspio dignuti svoje obožavatelje tvrdeći kako pouzdano zna da su izbori namješteni i kako su glavni krivci za to “nepošteni i izopačeni mediji i predizborni stožer izopačene Hillary”.

Sjenu nadolazeće katastrofe najavio je i njegov tvit u kojem pristaše poziva da na izborni dan čuvaju glasačka mjesta kako bi spriječili svaki pokušaj lažiranja izbornih rezultata, što su mnogi komentatori protumačili kao poziv na zastrašivanje birača. Sve ono što je Trump proteklog vikenda tvitao ili izrekao govori u prilog tome da on neće priznati izborne rezultate, a onda ni poraz na predsjedničkim izborima, što bi u SAD-u moglo otvoriti krizu povjerenja u vlast i demokraciju, i to bez presedana u povijesti. Osobe poput Trumpa, koje boluju od narcističkog poremećaja osobnosti, ne trpe poraz ni u kakvom obliku pa bi se glatko moglo reći da će Trump gotovo sigurno žrtvovati političku stabilnost zemlje i ugled njene demokracije kako bi obranio i na neki novi pijedestal stavio vlastiti ego.

Stvar je otišla toliko daleko da se i Obama i Hillary Clinton, ali i brojni politički lideri s Capitol Hilla iz obiju stranaka brinu da bi Trump vrijeme do izbornog dana mogao iskoristiti za intenzivno podbadanje svojih ionako već razjarenih pristaša, što bi dan nakon izbora moglo rezultirati valom nasilja protiv svih onih o kojima se Trump negativno izražavao ili koje je, poput medija, izvukao kao glavne krivce za to što će on izgubiti izbore. U tom kontekstu demokratski zastupnik u Kongresu Steve Israel izrekao je nešto zaista znakovito: “Ljudi čine opasne stvari kada opasni lideri potiču na duboku mržnju!” Nekolicina intervjuirane publike s Trumpova skupa u New Jersey već sada duboko vjeruje da su izbori namješteni i najavljuje pobune i nerede, a to čini i jedan šerif iz Milwaukeeja koji je napisao da dolazi vrijeme kada će “proraditi vile i baklje”.

U pokušajima da se pronađe izlaz iz ove političke noćne more mnogi prstom upiru u najviše izabrane republikanske lidere poput vođe republikanske većine u Kongresu i Senatu Paula Ryana i Mitcha McConnela, ali i druge republikance kojima je stalo do ugleda stranke. Ako to propuste učiniti, morat će snositi različite posljedice činjenice da su Trumpu omogućili da uopće postane predsjednički kandidat.

>> Izborni stožer: Trump nije dao intervju srpskom Nedjeljniku!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije