Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
19.04.2021. u 10:27

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Europu u danskom “milosrđu” ne vidi nikakav problem

Iako korona mori cijeli svijet, kosi i odnosi živote te ostavlja mnoge još uvijek neznane posljedice, koban po ljudski život nije samo taj sićušni, vižljasti virus koji se sojevito grana i svakim svojim novim ogrankom postaje još opasniji i podmukliji.

Za neke kobno može biti i cjepivo protiv te virusne pošasti. Ali, ispostavlja se, nitko za ljude ne može biti opasniji i pogubniji od ljudi samih. Primjera je beskraj. Pa i onih u kojim je upravo korona izvor raznih zbivanja svakim je danom sve više. A najsvježiji u sebi nosi pravu moralnu grozotu. Danska, uzor zemlja. Potrajalo bi dok bismo naveli sve ono čemu se svijet divi u toj maloj zemlji. Zovu je najsretnijom zemljom svijeta. I to sve govori. Ali... Prije nekoliko dana Danska je, kao prva zemlja EU, odlučila trajno prekinuti cijepljenje AstraZenecom. Zbog zabrinjavajuće uzročno-posljedične veze između tog cjepiva i stvaranja krvnih ugrušaka.

Razumljivo. Dapače, pohvalno. Vodstvo te zemlje odgovorno je prema svom stanovništvu, ne želi ga izlagati riziku. Želi mu osigurati što pouzdaniju zaštitu. No, priči tu nije kraj. Ista ta Danska namjerava isto to po njima sumnjivo i nepouzdano cjepivo udijeliti siromašnim zemljama. Da, baš tako. “Sretna” i bogata Danska ono što nije dobro i što je prerizično za zdravlje i živote njezinih građana podijelit će građanima siromašnog dijela svijeta. Onima kojima je – uz razdiruće glad, žeđ, bijedu i posljedice raznih ratnih strahota – korona samo još jedna dodatna iscrpljujuća muka.

Nimalo iznenađujuće, razumijevanje za tu “velikodušnost” i “dobročinstvo” stiglo je iz bankarskog svijeta. Prvi čovjek Svjetske banke pozvao je i ostale dobrostojeće zemlje da svoje “viškove” cjepiva daju zemljama s niskim primanjima. Eto, već kreće i obrtanje pile u milosrdni i velikodušni čin. Rizično cjepivo odjednom postaje “višak”. Nije priči još kraj. Prema izjavi direktora Svjetske zdravstvene organizacije za Europu, koju su prenijeli mediji, da se shvatiti da on u danskom “milosrđu” prema siromašnima ne vidi nikakav problem. Nakon svega ovoga čovjeku koji u sebi ima imalo ljudskosti, plemenitosti, dobrote i one elementarne časti, zatitra i uzbuni se sva nutrina.

Jer, s kojim se pravom netko ima smatrati vrednijim i dostojnijim življenja od nekoga drugog?! To što Danska namjerava, pa time možda potakne i druge na isto, moralno je posrnuće svijeta. I moralno zlostavljanje.

Ključne riječi

Komentara 5

ST
stomiovotreba
10:22 29.09.2023.

AZ cjepivo je odobreno od nadleznih institucija kao efikasno i sigurno. To sto danski politicari misle da su pametniji od znanstvenika je njihov problem. Ne vidim razlog zasto se neinformirani Vecernjak toliko prenemaze.

ST
sttipe
21:18 29.09.2023.

Predivno!! Još uvest zakonsku obavezu!!!

AA
aabbcc
12:52 19.04.2021.

To je sasvim normalno i treba da ga daju drugima da i njima dodje kao i Dancima pamet u glavu. Kako drukcije ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije