Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Cjepivo s kojim neće riskirati, Danska daje siromašnima. Je li to moralno?

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Europu u danskom “milosrđu” ne vidi nikakav problem
19. travnja 2021. u 10:27 3 komentara 988 prikaza
Cjepivo  - ilustracija
Foto: REUTERS

Iako korona mori cijeli svijet, kosi i odnosi živote te ostavlja mnoge još uvijek neznane posljedice, koban po ljudski život nije samo taj sićušni, vižljasti virus koji se sojevito grana i svakim svojim novim ogrankom postaje još opasniji i podmukliji.

Među prvim mjerama ublažavanja u EU jest otvaranje terasa kafića, koje su u Hrvatskoj otvorene još 1. ožujka i u većem dijelu države i dalje rade Većina Europe se otvara, Njemačka pooštrava Kurz: Sloboda je nadohvat ruke. Merkel: Uvodimo policijski sat

Za neke kobno može biti i cjepivo protiv te virusne pošasti. Ali, ispostavlja se, nitko za ljude ne može biti opasniji i pogubniji od ljudi samih. Primjera je beskraj. Pa i onih u kojim je upravo korona izvor raznih zbivanja svakim je danom sve više. A najsvježiji u sebi nosi pravu moralnu grozotu. Danska, uzor zemlja. Potrajalo bi dok bismo naveli sve ono čemu se svijet divi u toj maloj zemlji. Zovu je najsretnijom zemljom svijeta. I to sve govori. Ali... Prije nekoliko dana Danska je, kao prva zemlja EU, odlučila trajno prekinuti cijepljenje AstraZenecom. Zbog zabrinjavajuće uzročno-posljedične veze između tog cjepiva i stvaranja krvnih ugrušaka.

Razumljivo. Dapače, pohvalno. Vodstvo te zemlje odgovorno je prema svom stanovništvu, ne želi ga izlagati riziku. Želi mu osigurati što pouzdaniju zaštitu. No, priči tu nije kraj. Ista ta Danska namjerava isto to po njima sumnjivo i nepouzdano cjepivo udijeliti siromašnim zemljama. Da, baš tako. “Sretna” i bogata Danska ono što nije dobro i što je prerizično za zdravlje i živote njezinih građana podijelit će građanima siromašnog dijela svijeta. Onima kojima je – uz razdiruće glad, žeđ, bijedu i posljedice raznih ratnih strahota – korona samo još jedna dodatna iscrpljujuća muka.

Koprivnica: Gotovo stopostotni odaziv građana na cijepljenje Pfizer cijepivom JEDNO ZABRINJAVA Član vladinog Znanstvenog savjeta otkrio koliko smo sigurni nakon cijepljenja

Nimalo iznenađujuće, razumijevanje za tu “velikodušnost” i “dobročinstvo” stiglo je iz bankarskog svijeta. Prvi čovjek Svjetske banke pozvao je i ostale dobrostojeće zemlje da svoje “viškove” cjepiva daju zemljama s niskim primanjima. Eto, već kreće i obrtanje pile u milosrdni i velikodušni čin. Rizično cjepivo odjednom postaje “višak”. Nije priči još kraj. Prema izjavi direktora Svjetske zdravstvene organizacije za Europu, koju su prenijeli mediji, da se shvatiti da on u danskom “milosrđu” prema siromašnima ne vidi nikakav problem. Nakon svega ovoga čovjeku koji u sebi ima imalo ljudskosti, plemenitosti, dobrote i one elementarne časti, zatitra i uzbuni se sva nutrina.

Jer, s kojim se pravom netko ima smatrati vrednijim i dostojnijim življenja od nekoga drugog?! To što Danska namjerava, pa time možda potakne i druge na isto, moralno je posrnuće svijeta. I moralno zlostavljanje.

Jeste li među njima?
Sve shvaćaju ozbiljno i osobno: Ovo su najosjetljiviji znakovi horoskopa
LAQO osiguranje
Digitalna transformacija
Kako je domaći tim razvio digitalno rješenje koje Hrvatsku svrstava u europski vrh
  • aabbcc:

    To je sasvim normalno i treba da ga daju drugima da i njima dodje kao i Dancima pamet u glavu. Kako drukcije ?

  • Tomek70:

    U čemu je problem??? Astra Zeneca je OK cjepivo i to potvrđuju WHO i EMA, a što Danci sebe sramote njihova privatna stvar, pa veća je opasnost da ćete dobiti ugrušak od pušenja ili antibebi pilula ili ako ugrušak ako ... prikaži još! obolite od COVIDa nego da će vam se ugrušak pojaviti od AZ...koja ekipa majko mila A što bi čelnici zdravstvene vidjeli tu problem s danskim donacijama ako je cjepivo OK, ovi iz Večernjaka stvarno mlate praznu slamu.