Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORISNI SAVJETI

6 najpametnijih stvari koje možete učiniti sa svojim novcem u 2016. godini

novac
Foto: Frank May/DPA/Pixsell
01.01.2016.
u 08:15

Precizirajte i zapišite svoje ciljeve, financijski se osigurajte...

Jeste li donijeli neku novogodišnju odluku? Neki u idućoj godini odlučuju zdravije jesti, neki više se kretati i vježbati, a nekima je cilj poboljšanje financijskih navika. Ovo posljednje može rezultirati i smanjenjem stresa jer su financijske teškoće nešto što muči mnoge.

Ako je to nešto što i vas zanima, Fortune donosi šest savjeta za bolje upravljanje financijama:

1. Precizirajte i zapišite svoje ciljeve

Naravno da je, za postizanje cilja, korisno znati što točno želite postići. Što ste precizniji, to je bolje. Na primjer, zamijenite "Želim više štedjeti" s "Uplaćivat ću 5 posto više za mirovinu". Usto, istraživanja su pokazala da zapisivanje ciljeva povećava mogućnost za njihovo ostvarenje za čak 49 posto.

2. Financijski se osigurajte

Za početak možete stvoriti fond za hitne slučajeve sa sredstvima koja će vam "spasiti život" kada izgubite posao ili vam se pokvari automobil. Također je dobro da štedite novac za mirovinu, s čime je najbolje početi što ranije.

3. Složite si proračun kojega se možete držati

Teško ćete se držati proračuna koji je prekompliciran. Neka bude jednostavan: od mjesečne plaće oduzmite fiksne troškove, iznose za štednju i mirovinu i nemjesečne troškove poput darova za blagdane. Sve što vam ostane možete potrošiti na ono što želite.

4. Automatizirajte ciljeve

Razmotrite mogućnost otvaranja zasebnih računa ili podračuna za pojedine ciljeve za koje štedite. Na taj način lakše možete vidjeti svoj napredak, a možete i automatizirati doprinose za te račune da ne morate posebno razmišljati.

5. Pametno koristite bonuse

U slučaju bonusa kao što su božićnice možete isprobati pravilo 90/10: 90 posto sredstava upotrijebite za velike financijske ciljeve, a preostalih 10 posto potrošite na nešto zabavno.

6. Zatražite podršku

Stvari mogu postati teške kada sve radite sami. Nemojte se bojati zatražiti pomoć, bilo prijatelja, kolege ili financijskog planera.

>> Savjeti za mlade – kako štedjeti?

>> 4 savjeta uz koja možete uštedjeti novac čak i kad - kupujete

Komentara 14

AB
abcdefghij
08:47 02.01.2016.

Trenutno je u svijetu takva situacija da ljudi koji imaju novac neznaju da li bi ga cuvali ili ulagali.

OS
osica
12:21 02.01.2016.

napišite molim vas jedan članak " originalno za Hrvatsku" a ne prevedn iz Njemačke, Amerike...... Kako bi štedjeti mogli oni koji zarađuju ispod održivog minimuma za život. Koliki je on uopće za Hrvatsku. "Zašto su hrvati toliko rasipni i ne ne znaju štedjeti od minimalca,pa ni i oni koji ne primaju plaću, k vragu ne zanaju štedjeti, pa i ti rasipni senilni umirovljenici..... " . " Neka vam gospodin Bauk da savijet za Hrvatsku, on može uštedjeti i 100.000 EUra u 4 godine, a vi rasipnici ni Kunu, a i Miljenić neće moći preživjeti ako mu saborska smanje primanja", a vi sirotinja bi kao štedjela ali ne znate kako.

MA
_MaturAnt_
09:33 02.01.2016.

Jedna od pametnijih je da ne naručujete usluge od lopovskih i prevarantskih firmi kava je npr. Brunata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije