Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Ostajem doma Malo drugačiji Uskrs

Zdrava jaja na vašem stolu: Znate li što označava kod na jajima i zašto ih je bitno imati na jelovniku?

SPAR i INTERSPAR svojim kupcima nude isključivo jaja hrvatskog podrijetla te su u njihovim trgovinama dostupna jaja iz svih dijelova Hrvatske
10. travnja 2020. u 07:00 12981 prikaza
Jaja
Foto: Shutterstock
Pogledajte galeriju 1/4

Većina nas zbunjena je oznakama koje se nalaze na jajima jer ne znaju što zapravo znače otisnuta slova i brojke. Od 2004. godine obvezno je označavanje ljuski kokošjih jaja proizvedenih u Europskoj uniji, a svako jaje na sebi ima određen kod koji označava podatke o vrsti i mjestu farme na kojoj su jaja proizvedena. Prvi broj svakog koda jajeta označava način uzgoja peradi i taj je broj najvažniji:

0 označava ekološki slobodni uzgoj s raslinjem i ekološku prehranu peradi, a svaka kokoš uzgaja se na prostoru od 4 metra četvorna.

1 označava slobodni uzgoj s raslinjem, a svaka kokoš uzgaja se u 2.5 četvornih metara, a nesilice imaju mogućnost slobodnog kretanja.

2 označava stajski podni način uzgoja odnosno kokoš živi u zatvorenom prostoru, a devet kokoši uzgaja se na prostoru od četvornog metra.

3  označava kavezni uzgoj (baterijski ili etažni sustav), a 13 kokoši uzgaja se na četvornom metru.

Sljedeća slova u kodu označavaju državu podrijetla, tako je Hrvatska obilježena s HR, a zadnje znamenke su brojevi proizvođača.

GDJE KUPITI JAJA HRVATSKIH PROIZVOĐAČA?

Jaja | Autor : SPAR Foto: SPAR

SPAR i INTERSPAR prodaju isključivo jaja s hrvatskih farmi, a za oko su vam zasigurno zapela jaja iz podnog (štalskog) uzgoja  u atraktivnoj ambalaži. Pitate se tko ih proizvodi? Dražen i Ivana Čurila, brat i sestra iz Ludbrega, 2012. godine pokrenuli su farmu za proizvodnju jaja Luneta. Prvi novac povukli su iz fondova Europske unije, dio dobili na kredit te su 2012. godine sagradili farmu u blizini Ludbrega. Njihova farma danas zapošljava 20 ljudi i u šest peradarnika imaju 144.000 nesilica, a na godinu imaju oko 42 milijuna jaja.

“To je 120.000 jaja svakoga dana, vikendom i praznikom”, kaže ponosni Dražen.

Vrlo brzo nakon što su krenuli s proizvodnjom, 2013. godine, svoja su jaja počeli prodavati pod SPAR-ovom robnom markom. SPAR i INTERSPAR svojim kupcima nude isključivo jaja hrvatskog podrijetla te su u njihovim trgovinama dostupna jaja iz svih dijelova Hrvatske. Stoga ovog Uskrsa za vašu blagdansku trpezu odaberite jaja domaćih proizvođača koja možete kupiti u trgovinama SPARA i INTERSPARA.

Jaja | Autor : SPAR Foto: SPAR

JAJA SU ODLIČAN IZVOR BJELANČEVINA, FOSFORA I SELENA

Jaje su odličan izvor bjelančevina, koje su neophodne za izgradnju mišića. Jaja su jedina prirodna namirnica koja kuhanjem u ljusci zadržava svu hranjivu vrijednost, te su izvor fosfora, selena, pantotenske kiseline te vitamina A, B12 i D. Mnogobrojne studije pokazale su da kolesterol iz jaja nema negativan utjecaj na kolesterol u krvi odnosno redovita konzumacija žumanjaka povisuje HDL ili dobar kolesterol, pa bi jaja trebala biti često na vašem jelovniku.

Sadržaj omogućio SPAR i INTERSPAR.

Dubrovnik: Građani izašli na lokalne izbore
REZULTATI IZBORA
Doznajte kako se glasovalo u vašem selu, gradu, općini
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja