Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odlična ideja

3 savjeta uz koje ćete iz kupovine namirnica izaći kao pobjednik

Kupnja namirnica, šoping
Foto: Shutterstock
1/3
14.10.2014.
u 08:00

Zdrava prehrana nije bauk, tvrdi u svojoj novoj knjizi Brian Wansink, američki stručnjak za ponašanje potrošača sa Sveučilišta Cornell.

Dobre odnosno loše prehrambene navike počinju u supermarketu u kojem kupujemo namirnice, tvrdi Brian Wansink, američki stručnjak za ponašanje potrošača sa Sveučilišta Cornell.

U svojoj novoj knjizi Slim By Design tvrdi kako zdrava prehrana nije bauk, te savjetuje što s tim na umu možemo učiniti već pri kupnji namirnica.

1. U kupnju nemojte ići gladni

Da se ne savjetuje na prazan želudac krstariti primamljivim prolazima supermarketa jer ćemo kupiti više hrane, već smo naučili. Wansink je pak otkrio da količina hrane koju ćemo kupiti ipak nije veća od one koju bismo kupili kad u kupnju krenemo siti, već da je razlika u kvaliteti namirnica.

Foto: screenshot/facebook

Kad smo gladni, češće posežemo za pakiranjima koja je lako otvoriti jednom rukom, u jednom potezu. Pri istraživanju koje je proveo ispitanicima je prije šopinga da žvakaću gumu.

Oni koji su žvakali kupili su sedam posto manje junk hrane od osoba koje nisu žvakale. Zato, ili pojedite nešto prije odlaska u kupnju ili se oboružajte žvakama. Savjetuje se da ipak izaberete one bez šećera jer inače to može imati kontraefekt.

2. Držite se popisa

Znamo i da prije kupnje treba napraviti popis, ali kako odoljeti šarenim artiklima? Wansink je otkrio kako najviše predmeta trpamo u kolica na početku šopinga. To je odlično ako počnete s voćem i povrćem i onda krenete prema namirnicama iz organskoj uzgoja. No, promatrajući kupce, Wansink je ustanovio da većina njih nakon polica s voćem i povrćem produži do sljedećeg prolaza i trpa što im prvo dođe pod ruku, a nakon zdravih su namirnica najčešće poslagani slatkiši i grickalice.

Savjetuje se stoga najprije se uputiti na krajnji dio supermarketa u kojem se nalaze meso, riba, mliječni proizvodi i natrpati kolica tim namirnicama odmah na početku kupnje.

3. Klonite se degustacija

Wansink kaže kako ga svaki put iznova iznenadi s kojom lakoćom kupci mijenjaju planove. Dođu u kupnju s popisom i imaju namjeru opskrbiti se zdravim namirnicama, ali čim ugledaju kakvu degustaciju ili akciju, planovi brzo padnu u vodu pa se kući vrate sa stvarima koje im uopće ne trebaju.

- Prilično smo podložni reklamama i uvjeravanju, a posebno degustacijama koje nam onda nude te proizvode na akciji. I toga nismo dovoljno svjesni, kaže ovaj stručnjak koji ljude i njihove navike pri kupovini proučava još od 1995. godine. Kaže kako je najbolji način da sami sebe zavaramo taj da na putu do supermarketa pojedemo - jabuku!

Na taj način podsvjesno smo se "predodredili" da kupimo samo zdravu hranu.

>>8 malih promjena koje možete učiniti već danas za skidanje tih kilograma!

>>Evo kojim se trikovima služe u supermarketima da potrošite više

>>11 trikova uz koje više nikada nećete pogriješiti pri kupnji voća i povrća

>>5 načina kako vas 'navlače' da kupujete više 'junk' hrane

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije