Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Joga u svakidašnjici

Životna zagonetka zvana kralježnica

'13.07.2010..  Zagreb-Vje\\u009Ebe izvodi prof. Jelena Vucetic iz Medical Yoga Centra. Vjezba 8. Photo: Boris Scitar/PIXSELL'
'Boris Scitar/PIXSELL'
06.09.2010.
u 10:09

U suradnji s Medical Yoga Centrom savjetujemo vam kako održati leđa zdravima i gipkima.

Japanski časopis Fokus objavio je svojedobno fotografiju pogrbljene starice koja je cijeli život provela na rižinim poljima i tako bila osuđena da zbog deformacija na kralježnici većinu života bude savijena gotovo pod kutom od 45 stupnjeva.

I emocije utječu na leđa

Ispod slike pisalo je: Je li ovo sudbina i homo sapiensa modernog doba? Sve su, naime, pogubnije posljedice suvremenog sjedećeg načina života i obilje degenerativnih promjena na kralježnici. U Americi je objavljeno upozorenje da 80 posto radno aktivne populacije u naponu snage (između 30 i 50 godina) gubi bitku s kralježnicom uz prijetnju invaliditeta. Pod naslovom “Sto načina da stvari krenu loše” ortoped dr. Morgan Gynt prezentirao je tek dio problema sa zagonetkom zvanom kralježnica. Počeo je s činjenicom da možete osjećati strašne bolove, a da nalazi i rendgenske slike ne pokazuju nikakva oštećenja. S druge strane, spomenuo je loše nalaze pacijenata koji subjektivno nisu osjećali nikakve tegobe.

Nema pravila ni “povlaštenih“ zanimanja. Kralježnica je ugrožena u onih što neprekidno stoje (frizera, stomatologa i dirigenata), ali i u ljudi koji na poslu sjede. Stradava ako pretjerano mirujete, a ugrožena je i u sportaša koji redovito treniraju. Reagira na način prehrane i životne navike: alkohol, pušenje, lijekove, pa čak i (ne)redovitost stolice i mokrenja, spolne bolesti… Dodamo li tome istraživanja psihijatara Georgea Solomona i Rudolpha Moosa sa Sveučilišta Stanford o izravnoj vezi emocionalnih problema i degenerativnih promjena na kralježnici, čini se da stvari doista mogu krenuti loše na sto načina.

Umjerenost je ključ

Ipak, svi stručnjaci slažu se kako umjerena, redovita i dobro programirana tjelesna aktivnost nikad ne može štetiti, a gotovo uvijek pomaže ne samo u prevenciji nego i uklanjanju tegoba. Današnja vježba izrazito povoljno djeluje ne samo na kralježnicu nego i na sve zglobove.

Iz početnoga se sjedećeg položaja uz udisaj istegnite naprijed i kleknite uz istodobno izvijanje tijela i zabacivanje glave unatrag. Nakon zadržavanja u ovom položaju nekoliko sekundi bez disanja, uz izdisaj se vratite u početni položaj. Ponovite nekoliko puta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije