Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stop glavoboljama

Zelenim svjetlom uspješno smanjili bolove uzrokovane migrenom

The new top candidate of Alliance 90/The Greens, Juergenb Trittin speaks at a concress on European economy of the German newspaper Sueddeutsche Zeitung (SZ) held at Hotel Adlon in Berlin, Germany, 16 November 2012. About 300 entrepreneurs, politicians and
Foto: Robert Schlesinger/DPA/Pixsell
23.05.2016.
u 07:49

Različite boje imaju različit učinak pa je tako ranije testiranje pokazalo kako se bol pojačava najviše kada je retina osvijetljena plavom svjetlošću.

Nije stvar u tome da se svijet treba gledati kroz ružičastu prizmu. Bolje je da ga gledate kroz zelenu. Utvrdili su to stručnjaci s američkog sveučilišta Harvard. Tvrde da bijela, plava, crvena i jantarna svjetlost redom pojačavaju glavobolje, dok je zagasitozelena smanjuje. Takva osjetljivost na svjetlost naziva se fotofobija.

Dakle, naočale koje bi propuštale samo zelenu boju mogle bi pomagati onima koji pate od migrena, piše New Scientist. Znanstvenici smatraju da se ovo događa zbog križanja neurona. U dijelu mozga koji se naziva talamus neuroni koji odašilju informacije iz retine križaju se s neuronima koji signaliziraju bol. Tako svjetlost doista može pojačavati bol, a ta bol može remetiti vid.

Različite boje imaju različit učinak pa je tako ranije testiranje pokazalo kako se bol pojačava najviše kada je retina osvijetljena plavom svjetlošću. Ipak, ovo novo istraživanje pokazalo je kako sve boje imaju podjednak učinak na bolove, ali i to da će oni biti manji ako se retina osvijetli zagasito zelenom svjetlošću.

Ta boja generira manje aktivnosti neurona i pozitivno utječe na migrene. Harvardski stručnjaci misle kako bi naočale koje bi propuštale zelenu svjetlost imale blagotvoran učinak na one koji pate od fotofobije.

>>Umor i iscrpljenost mogu biti okidači migrenske aure

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije