Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljeto i rizici

Zbog ‘suvenira’ s mora na jesen k liječniku po antibiotike

Poljubac,  ljubav (1)
PIXSELL
02.08.2012.
u 18:11

Mladost i nepromišljenost. Broj neželjenih trudnoća svake se godine u jesen povećava pa sva edukacija o kontracepciji pada u vodu. Posebnu pozornost posvetite mladima koji prvi put ljetuju sami

 

Gdje je granica uživanja u ljetovanju i zdravstvenih rizika koje ono nosi? Odgovor na ovo pitanje najčešće se otkriva tek rujnu kada se liječe posljedice prekomjernog opuštanja i nerijetko nepromišljenosti.  Kad imunitet padne zbog burnih provoda, infekcije su neizbježne.

Nije sve u preplanulosti 

Zdravstveni rizici tijekom ljetovanja višestruko se povećavaju s obzirom na način života, putovanja, boravak na moru, uživanje u suncu i kupanju pa i novim poznanstvima... Pretjerano sunčanje na prvom je mjestu među zdravstvenim rizicima. U želji za preplanulim tenom, kako bi se iskoristio svaki dan ljetovanja, mnogi zaborave na oprez pa opekline, plikovi i ljuštenje kože postaju “suvenir”. No, koža pamti, a posljedice se vide tek mnogo kasnije. Osim opeklina od sunca, i one koje nanose vlasulje i meduze mogu biti vrlo nezgodne baš kao i premalo sna, neredovita ili pak pretjerana prehrana te konzumacija alkohola. Posebno su podložne upalama i infekcijama žene. – Slobodan pogled na život donosi velike brige. Posebno bi pozornost na to trebale obratiti djevojke i roditelji čija djeca prvi put odlaze sama na more – upozorava ginekolog prof. dr. Dražen Postružnik. 

Svi sve znaju, ali ipak ... 

– Iako većinom svi sve znaju o rizičnim seksualnim kontaktima, broj trudnoća i pobačaja uvijek je veći u jesenskim mjesecima. Kontracepcijska pilula, spirala, prezervativi... sve je svima poznato, no “nezgode” se događaju, a problem je tim veći jer je partner u pravom smislu riječi – privremen – objašnjava dr. Postružnik. Emergentna kontracepcija, tzv. pilula za jutro poslije, najlošiji je izbor. 

– Žene, posebno mlade, pokušavaju odgoditi cikluse da bi nesputanije uživale u ljetovanju pa posežu za hormonalnim preparatima. U takvim slučajevima važno je savjetovati se s ginekologom koji jedini može dati ispravan savjet i prepisati najmanje štetan preparat – preporučuje prof. dr. Postružnik.

No problem češći od trudnoće jesu “ljetni suveniri” – razne genitalne infekcije čiji uzrok jest, no ne mora nužno biti, promiskuitetan način života. Nije riječ samo o spolno prenosivim bolestima nego i o infekcijama ostalim uzročnicima (npr. Escherichia coli) koje se u normalnim uvjetima učinkovito blokiraju imunim reakcijama stanica, a ljeti se uz pad imuniteta mogu zakomplicirati.

Pripremite djecu koja prvi put sama odlaze na ljetovanje i “naoružajte” ih zaštitom kako na jesen ne bi bilo neugodnih iznenađenja.

 

Zdravstveni rizici višestruko se povećavaju

Bolne posljedice - Vlasulje i meduze, neugodni i bolni susreti sa žarnjacima rezultirat će plikovima kojima će dugo trebati da puknu i osuše se. Oprezno s odjećom.

Uputite mlade Pripremite djecu koja prvi put sama odlaze na ljetovanje i “naoružajte” ih zaštitom kako na jesen ne bi bilo neugodnih iznenađenja.

Ispirite uši  - Infekcije i upale uha su česte jer morska voda nije uvijek posve čista i bezopasna pa, kad ostane u ušnoj šupljini, može izazvati ozbiljne upale i jake bolove.

Infekcije - Susret s ježincima može biti koban ne izvadite li bodlju u potpunosti i dezinficirate ranu. Riskirate ozbiljnu infekciju na mjestu uboda, najčešće na stopalu.

Opremite se - Spolne bolesti prijete. Ljetni susreti nose visok rizik od spolnoprenosivih bolesti. Prije nezaštićenog seksa zapitajte se znate li s kim je partner sve spavao.

Perite ruke - Crijevne viroze redovita su pratnja ljetnih mjeseci. Perite ruke, izbjegavajte vodu iz slavine te perite voće i povrće, ne kupajte se u plićaku.

Presvlačite se - Upale mjehura su česte, a presvlačenje kostima nije vam baš omiljeno. Propuše li vas vjetar kroz mokru tkaninu ili se tuširate u hladnoj vodi, računajte na antibiotike.

Osluškujte tijelo - Upala bubrega može nastati nakon zanemarene upale mjehura. Teži oblici mogli bi završiti duljim boravkom u bolnici i višemjesečnim mirovanjem.

Oprez sa školjkama - Trovanja hranom - hrana koja nije termički obrađena i ona koja sadrži jaja može biti kobna. Pripazite pri izboru školjaka zbog moguće alergije.

Čuvajte kožu - Opekline od sunca mogu rezultirati plikovima, guljenjem kože, temperaturom i osipom, a u najgorem slučaju i melanomom.

Ključne riječi

Komentara 4

IV
ivanhorvat2001
20:32 02.08.2012.

lijecenje spolnih bolesti ne bi trebalo ici na trosak HZZo-a.

PE
Pegaz
09:13 03.08.2012.

U tom slucaju, niti lijecenje alkoholizma, ovisnosi o drogama...ima jos toga. ???

IV
ivanhorvat2001
11:06 03.08.2012.

slazem se

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije