Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prava istina

Zašto žene stenju tijekom seksa? Ne radi se uvijek samo o užitku

Shutterstock
04.07.2023.
u 00:30

Autori istraživanja su došli do zaključka da je kopulatorna vokalizacija, tj. glasno stenjanje, zapravo glasanje koje žene uglavnom upotrebljavaju da više uzbude partnera

Često se na filmovima može vidjeti kako žene stenju tijekom seksa i zabacuju glavu unazad od užitka. Iako se to možda i činilo kao pretjerivanje, vrlo vjerojatno je kod mnogih postavilo visoke standarde što se tiče orgazma i samog seksa. Ima li to žensko stenjanje uvijek veze s tim koliko je seks dobar? Prema istraživanju o seksualnom ponašanju koje je proveo tim znanstvenika sa Sveučilišta Lancashire, zapravo i nema, piše Medium.

Autori tog istraživanja su došli do zaključka da je kopulatorna vokalizacija, tj. glasno stenjanje, zapravo glasanje koje žene uglavnom upotrebljavaju da više uzbude partnera i potaknu mu orgazam što potvrđuje i većina istraživanja na tu temu.

VEZANI ČLANCI:

U njemu su znanstvenici  žene u dobi od 18 do 48 godina pitali detalje o njihovom glasanju tijekom seksualnog odnosa. Otkrili su kako većina žena za vrijeme seksa proizvodi, no ne nužno dok doživljavaju orgazam. Umjesto toga, 66 njih je priznalo kako stenju da ubrzaju partnerov orgazam, dok 87 posto žena to čini da se osjećaju više seksi i samopouzdanije. 

"Dok se ženski orgazmi najčešće postižu tijekom predigre, kopulatorna vokalizacija je na najvišem nivou prije i simultano s orgazmom muškarca", zaključili su znanstvenici. Osim toga, dodaju da žene ubacuju glasanje kako bi smanjile 'dosadu' u krevetu. "Ne postoji toliko puno istraživanja na ovom području, no bombardirani smo kroz medije idejom toga da je stenjanje povezano s orgazmom i dobrim seksom. Ako stenjete, partneru dajete do znanja da radi sve dobro, a to očito nije tako. Zato bi trebale 'koristiti' stenjanje i glasne uzvike samo kad je nešto dobro, a ne kad želite prikriti ono što nije da on prije završi", rekla je znanstvenica Kristen Mark sa Sveučilišta Indiana.

Lažno ili ne, žene nisu jedini primati koji proizvode zvukove za vrijeme seksa. Istraživanja u životinjskom carstvu otkrivaju da, primjerice, ženke majmuna babuna, imaju velik broj kopulacijskih glasanja. To glasanje postaje sve kompleksnije kako se približavaju ovulaciji te kad se pare s babunom koji je više rangiran na njihovoj društvenoj ljestvici. Ženke makaki majmuna također proizvode kratke i glasne povike koji su okidač orgazma mužjaka, a vokalizacija tijekom seksa svakako je odličan način da žene dobiju ono što žele u krevetu. 

"Žene se uči da preuzmu odgovornost nad vlastitim užitkom, a one mogu učiniti i korak više te postati učiteljice svom muškarcu", kaže Mark, koja ističe kako je dokazano da stenjanje potiče i ženski orgazam, a ne samo muški.

Istraživanje pokazalo: Postoji veza između seksa i boljeg pamćenja!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije