Nedvojbeno je da je srce najvažniji organ u tijelu. Iako često uzimamo njegovo funkcioniranje zdravo za gotovo, briga o zdravlju srca trebala bi biti jedan od naših prioriteta. Nažalost, bolesti srca i krvnih žila i dalje su vodeći uzrok smrti u svijetu, i to ne samo kod starijih, već sve češće i kod mlađih generacija. Stres, nepravilna prehrana, manjak kretanja i loše životne navike mogu dugoročno imati ozbiljne posljedice.
Bolest srca počinje kada se vitalne krvne žile začepe, ograničavajući koliko dobro srce može funkcionirati. To stvara povećani pritisak na srce i može dovesti do nekoliko ozbiljnih, pa čak i smrtonosnih, problema poput angine, moždanih i srčanih udara. Najbolji način za prevenciju ovih problema je zdrava i uravnotežena prehrana, piše Daily Express.
Registrirana dijetetičarka Margie Junker, specijalizirana za kardiovaskularnu prehranu, podijelila je neke od svojih najboljih savjeta za ograničavanje štete koju obrađena i masna hrana može učiniti zdravlju srca. Sve ih je prilično lako implementirati u svakodnevni život uz malo pažljivog planiranja.
Većina stručnjaka predlaže uključivanje više voća i povrća u vašu prehranu da biste spriječili srčane bolesti. Margie je predložila da ih dodajete u obroke ili jednostavno grickate sirovo voće. "Omiljene su mi borovnice jer su odličan međuobrok, svježe ili smrznute. Također mi se sviđa kako je špinat jednostavan za korištenje. Svježi špinat možete koristiti kao salatu ili ga brzo pirjati s češnjakom i lukom", predložila je Margie.
Cjelovite žitarice također pomažu smanjiti rizik. Ljudi koji jedu tri ili više obroka cjelovitih žitarica svaki dan imaju do 30 posto manji rizik od razvoja srčanih bolesti u usporedbi s ljudima koji rijetko jedu cjelovite žitarice. Važan je i odabir proteina. Nacionalna zdravstvena služba Ujedinjenog Kraljevstva (NHS) preporučuje da zdrave odrasle osobe dnevno trebaju unositi oko gram proteina po kilogramu tjelesne težine.
Margie je navela nekoliko svojih odabranih izvora proteina jer je važno postići ciljeve koje naše tijelo treba da funkcionira i napreduje. Meso je dobar izvor proteina, ali nije svako meso jednako. "Postoji izravna povezanost između konzumacije crvenog mesa i rizika od srčanih bolesti i smrti, a ta je veza još snažnija kada je riječ o prerađenom mesu poput slanine ili hrenovki", objasnila je te je preporučila pileće batake bez kože.
"Pristupačni su i imaju više okusa od pilećih prsa", rekla je. Ako ne jedete meso, postoji mnogo alternativa koje su dobre za srce, uključujući biljne proteine poput oraha, badema, leće i mahunarki, morske plodove poput lososa te mliječne proizvode s niskim udjelom masnoće ili bez masnoće.
GALERIJA: Prepoznajte ih na vrijeme: Ovo su simptomi srčanog i moždanog udara
Razmislite o dodavanju svestranog, nemasnog grčkog jogurta. Bogat je proteinima, ima puno kalcija i može zamijeniti kiselo vrhnje u mnogim receptima. To je odlična opcija za doručak, pomiješan sa zobi i bobičastim voćem. Zamjena maslaca i margarina tekućim biljnim uljima također bi mogla biti nešto o čemu biste trebali razmisliti ako pokušavate odabrati zdraviji izbor.
"Moje omiljeno je ulje avokada, koje ima visoku točku dimljenja. Volim peći s uljem oraha zbog dodatnog okusa. Biljna ulja u tekućem obliku bogata su nezasićenim mastima, koje snižavaju razinu LDL (lošeg) kolesterola i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Među njima su ulja od kikirikija, većine orašastih plodova i sjemenki lana", objasnila je.
Dok kuhate, može biti primamljivo začiniti jela solju, ali to bi moglo biti prilično grubo za vaše srce. Umjesto toga, odlučite se za mješavine suhog ili svježeg bilja da biste poboljšali okuse bez dodavanja dodatnog natrija u obroke. Dok se hrana može činiti kao najveće područje kojim se treba pozabaviti, vaša su pića također jednako važna.
Margie je rekla da bi ljudi trebali obratiti pozornost na etikete u supermarketu i ograničiti unos onih pića s "dodanim šećerima". "Izbjegavam sve zaslađivače na kemijskoj bazi i prerađeni bijeli šećer. Dodani šećeri povezani su s povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2, koronarne bolesti srca i prekomjerne težine. Alternativni zaslađivači pokazali su različite učinke na metabolizam", objasnila je. Osim toga, trebali biste ograničiti alkohol da bi vaše srce bilo zdravo.
"Ako ne pijete alkohol, nemojte počinjati. Ako odlučite piti alkohol, ograničite unos. Rizik od fibrilacije atrija (A-fib) i moždanog udara povećava se s povećanim unosom alkohola. Moždani udar i koronarna bolest srca najmanje su učestali kod osoba koje piju jedno do dva alkoholna pića dnevno. No, Američko udruženje za srce ne preporučuje da se počne piti više alkohola radi poboljšanja zdravlja srca", zaključila je.
Loše za zdravlje: Ove namirnice prije kuhanja nikada ne biste trebali prati!