Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobro je znati

Za najbolji učinak: Ovih osam namirnica najzdravije su kada se jedu sirove!

Shutterstock
27.06.2023.
u 11:30

Ove namirnice puno su zdravije ako nisu termički obrađene

Neke namirnice nemoguće je jesti sirove, dok postoje one koje termičkom obradom gube svoju hranjivost, vitamine i minerale. Znate li koje su namirnice iznimno zdrave kada se jedu sirove? Ovo je najzdravije povrće koje se može jesti u sirovoj varijanti, piše Times of India.

Krastavci: Krastavce je bolje jesti svježe kao dio salata, niskokalorična užina ili dodatak humusu. Zahvaljujući fitonutrijentima krastavac ima jedinstvena antioksidativna, protuupalna i antikancerogena svojstva. Krastavac uključuje tri skupine fitonutrijenata: flavonoide (apigenin, luteolin, kvercetin, kempferol), lignane (pinorezinol, laricirezinol, sekoizolaricirezinol), triterpene (kukurbitacin A, B, C i D). Fitonutrijenti iz krastavca ključni su za antioksidativna i protuupalna svojstva ove izvanredne namirnice. Oni pospješuju vaše zdravlje u kombinaciji s tradicionalnim antioksidansima poput vitamina C, beta-karotena ili mangana, koji su također prisutni u krastavcu. Danas znamo da krastavac sadrži laricirezinol, pinorezinol i sekoizolaricirezinol - biljne polifenole poznate kao lignani. Ta su tri lignana predmeti istraživanja u sklopu liječenja kardiovaskularnih bolesti i nekih tipova raka, poput raka dojke, maternice, jajnika i prostate.

VEZANI ČLANCI: 

Cikla: Cikla je hranjiva i obiluje folatom, važnim za razvoj mozga. Cikla u prehrani ljudi pored energetske vrijednosti ima i biološku zbog sadržaja vitamina, makro i mikroelemenata. Njezino bogatstvo mineralima, ugljikohidratima, mastima i bjelančevinama čini je zdravom, ali i čestom prehrambenom namirnicom. Također, sadrži i male količine kobalta koji je sastavni dio vitamina B12. Pozitivno djeluje kod slabokrvnih osoba i djece. Često nazivana biljkom "vitalnosti", bogata je folatima, željezom i magnezijem, vitaminom C i kalijem. Prema obliku može biti okrugla i cilindrična.

Mrkva: U usporedbi s kuhanom mrkvom, sirova je puno hranjivija. Mrkva je hrskava, ukusna i vrlo hranjiva te ima brojne zdravstvene koristi. Osim što je bogata vitaminima, mineralima i vlaknima, mrkva je i dobar izvor antioksidansa. Samo jedna, srednje velika mrkva, koja teži oko 60 grama, sadrži: 25 kalorija 5,8 grama ugljikohidrata 1,7 grama vlakana 0,9 proteina kalcij i kalij, lutein, beta karoten vitamine E i K, C i A.

Špinat: Špinat je bogat vitaminima C i E, vlaknima, enzimima i aminokiselinama. Najbolje ga je konzumirati sirovog, kao dio salate, jer kuhanjem gubi okus i aminokiseline.

VEZANI ČLANCI:

Rajčica: Konzumiranje sirove rajčice može spriječiti mnoge bolesti, od dijabetesa do bubrežnih kamenaca. Bogata je raznovrsnim nutrijentima i može se pripremiti na mnogo načina. Zbog toga je neizostavan dio zdrave prehrane. Rajčica je najviše poznata po visokom sadržaju likopena – antioksidanta neophodnog našem tijelu.

Luk: U sirovom luku nalaze se kemikalije koje mogu spriječiti rak pluća i prostate.

Brokula: Brokula se ubraja među najzdravije povrće, osobito ako se jede sirova. Brokula ima visok udio vlakana, vitamina, C, vitamina K, željeza i kalija, a i sadrži više proteina od velikog broja drugog povrća.

Bijeli luk: Za bijeli luk vrijedi da je najbolji prirodni lijek protiv virusa i prehlada, a njegovi ljekoviti sastojci poznati su od davnina. Preporuke da ga svakodnevno koristite naročito su aktualne u zimskom periodu kada sa svih strana vrebaju virusi. Najhranjiviji je ukoliko se konzumira sirov.

Doručak je najvažniji obrok u danu, no ove je namirnice ujutro bolje izbjegavati!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije