Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potrajat će...

Vrućina vas čini nervoznima? Ove vježbe disanja pomažu

Shuttershock
30.07.2021.
u 10:30

Sve vježbe možete ponoviti pet do deset puta, sve dok se ne osjećate bolje.

Meditiranje i pravilno disanje mogu nam pomoći u raznim situacijama koje izazivaju stres, nervozu i nelagodu, a vježbanje tih tehnika veliku popularnost je steklo tijekom 2020. godine, točnije kada je počela pandemija. Ljudi su pronalazili razne načine da se umire, a isti ti načini mogu pomoći i sada - tijekom toplinskog vala koji mnogima izaziva nervozu.

Znanstvenici s Nacionalnog sveučilišta u Singapuru objavili su rezultate jednog svog istraživanja u časopisu PLOS ONE i otkrili da je moguće da tjelesnu temperaturu kontrolira mozak. "Povišenje tjelesne temperature može se postići uz određene tehnike meditacije", napisali su i dodali da, iako nema mnogo zdravstvenih dokaza o hlađenju tijela na taj način, mnogi jogisti su vlastitim iskustvom shvatili da im se tijelo rashladi tijekom vježbanja disanja.

Ono što je sigurno jest da 10-ak minuta koncentriranja na disanje može opustiti um i živčani sustav te usporiti otkucaje srca, pa stručnjaci preporučuju da se poslužite tom metodom smirivanja ako vam ovi topli dani stvaraju nervozu i tjeskobu.

Prvi put od 2019. u Hrvatskoj u jednom danu više od milijun turista!

Udobno sjednite, najbolje na pod. Desnim palcem zatvorite desnu nosnicu i udahnite kroz lijevu brojeći do četiri. Otvorite desnu nosnicu, a zatim zatvorite lijevu ali prstenjakom. Ponovite udisaje, ovaj put na desnu stranu. Ponovite to pet do deset puta. U jogi je lijevi kanal yin - hladna energija - a desni kanal je yang - topla energija. Prema njihovom vjerovanju, ovakvim disanjem povećavate hladnu energiju i smanjujete toplu, prenosi Yahoo.

Drugi način rashlađivanja i smirivanja disanjem je da legnete ili sjednete, a zatim udahnete na nos brojeći do četiri, pa izdahnete brojeći do osam. 

Stiže vrhunac toplinskog vala, dijelu zemlje prijeti opasno vrijeme. U nedjelju dolazi za mnoge neugodna promjena

1/4

Komentara 3

MO
montello
17:46 30.07.2021.

Najbolje u more

ZV
zvezdomor
11:20 30.07.2021.

...boteee !! nisam znao da imam jing jang pipu u kupaoni

AN
AnneBoleyn
11:16 30.07.2021.

Ili se pomirite s činjenicom da ste među ljudima koji loše podnose vrućinu i radite konkretne, svakodnevne mjere kojima si to ublažavate.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije