Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dubrovački azil

Volonteri sa Žarkovice dobili pomoć, novo sklonište još nije ni u projektima

Azil na Žarkovici
Foto: Privatni album
1/6
18.03.2014.
u 20:38

U sklopu projekta Grad u parku zaposleno 10 djelatnika koji rade u utočištu za pse

U utočištu za pse na Žarkovici iznad Dubrovnika radi se punom parom. Zima je ostavila trag, treba sve očistiti, pripremiti za vruće dane. Popravljaju se nastambe, postavit će mreže, napraviti psima mjesto za odmor i zaklon od sunca.

Ništa novo, reći će volonteri, ponavlja se to već 10 godina, otkad su tu. No, ova godina ipak se razlikuje od drugih.

Tri mjeseca

- Pomaže nam 10 radnika, s nama su već deset dana i uz njih je sve puno lakše - kaže Anica Sambrailo, predsjednica Društva za zaštitu životinja Dubrovnik. Na Žarkovici ostaju tri mjeseca, na koliko su potpisali ugovor, a što će biti nakon toga, kaže, ne znaju. Zaposleni su u sklopu gradskog projekta “Grad u parku” u tvrtki Sanitat, Naravno, za razliku od volontera, oni za to što rade primaju i plaću. Iz Grada kažu da osim novih zaposlenika azilu pomažu i u nabavi hrane, za što godišnje troše 450.000 kuna.

Foto: Robert Demo

- Iako je iznos manji nego što tvrde u Gradu, kupuju samo hranu za pse, ne i za mačke. I za cijepljenja, sterilizacije i druge veterinarske troškove snalazimo se sami. Samo jednom u 13 godina, koliko postoji Društvo, platili su cijepljenje pasa - pojašnjava predsjednica Društva.

Samo nade

I dok će sljedeća tri mjeseca na Žarkovici biti više ruku koje rade, budućnost novog skloništa još uvijek je neizvjesna. Na naš upit o planovima i rokovima njegove gradnje, iz Grada odgovaraju:
- Konačna lokacija za smještaj azila za pse pronaći će se realizacijom UPU-a “Bosanka II” i UPU-a “Športsko-rekreacijski park s golf igralištem i turističkim zonama Bosanka sjever i Bosanka jug. Urbanistički plan uređenja izglasan je 30. srpnja 2013., a investitor će krenuti u realizaciju nakon izrade projektne dokumentacije i ishođenja potrebnih dozvola. Nadamo se da će se u projekt krenuti u drugoj polovici godine i da će životinje dobiti prikladno trajno stanište - ističu.
A njihove riječi volonterima više i nisu nešto čemu bi se čudili.
- Uvijek iste priče i ista obećanja. Ništa se ne mijenja - kaže Anica Sambrailo. U Gradu, kaže, od prvog dana iskorištavaju njihovu ljubav prema životinjama. A iza žice koja dijeli azil od ostatka svijeta, i kroz koju se vidi sva ljepota Dubrovnika, samo ljubavi nikad ne nedostaje. Za sve ostalo iz dana u dan vodi se prava bitka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije