Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJBOLJE OD NAJBOLJEG

Vintage namještaj kao moderni dašak prošlih vremena

Foto: Gorenje
1/5
31.10.2019.
u 12:30

Manje nepravilnosti i nesavršenosti odlika su stila koji je našao put u mnoge domove, a osim kuhinja, spavaćih i dnevnih soba, danas se mogu pronaći i ‘vintage’ kućanski aparati koji se odlično uklapaju i u najmoderniji interijer

Najbolje od najboljeg iz razdoblja u kojem je nastalo. To je samo jedno od objašnjenja koje se u rječnicima može pronaći za sve popularniji izraz kada je o stilu riječ – vintage.

Riječ je o terminu koji je u engleski preuzet iz francuskog jezika i to iz vinske terminologije, a izvorno je označavao godinu u kojoj je neko vrhunsko vino proizvedeno, odnosno godinu berbe. Kada se govori o stilu, a najčešće o modi, odnosno odijevanju, pojam vintage se koristi posljednjih 20-ak godina za retro, second-hand krpice iz prošlog stoljeća. Iako se pojam najviše veže uz 50-e i 60-e, to nije pravilo jer vintage označava općenito predmete iz prošlosti, visoke kvalitete i trajnije vrijednosti.

Tako je zadnjih godina vintage stil sve popularniji u dizajnu interijera, a za one koji žele u svoje životno okruženje unijeti dašak prošlih vremena, pronalazak uistinu kvalitetnog komada starinskog namještaja pravi je zgoditak. Za kupnju originalnih retro komada potrebno je obilaziti antikvarijate i razne sajmove, a riječ je o namještaju koji prije korištenja uglavnom treba i temeljitu renovaciju. Za one koji bi voljeli u svom domu osjetiti dašak 20. stoljeća i bez takvih potraga, pobrinuli su se dizajneri i proizvođači namještaja koji u posljednje vrijeme redovito lansiraju linije inspirirane vintage stilom.

Foto: Prima

Kuhinja, spavaća soba, ali i pojedinačni komadi namještaja poput regala za dnevnu sobu i fotelja... sve u prepoznatljivom romantičnom retro stilu može se pronaći, primjerice, u salonu namještaja Prima. Pritom se ističe kuhinja Amelia s profiliranim frontama od medijapana koje su dostupne u mnogo boja te različitih dekora, a dostupan je i velik izbor ručki. Tu je i spavaća soba Luna te regal istog naziva, a fotelja Viktor izgleda baš kao da je vremeplovom stigla iz nekog starinskog dnevnog boravka. U Priminoj tražilici pod kategorijom “retro” i “vintage” mogu se naći i razni ukrasi, poput starinskih vaza i tepiha kako bi ugođaj bio potpun. Kako je vintage sve traženiji, za izradu namještaja u shabby chic stilu specijalizirala se i hrvatska tvrtka VivaIN.

– Rustikalan, starinski, bakin namještaj... sve je to shabby chic – vintage, antikni ili pak posve novi komad namještaja dizajniran tako da podsjeća na onaj nagrižen zubom vremena. Manje nepravilnosti i nesavršenosti, koje se naziru na površini namještaja, čine bit shabby chica. Upravo je u tim sitnim detaljima ucrtan duh prošlih vremena koje ljubitelji shabby chica nostalgično žele oživjeti – stoji u opisu ove tvrtke koja ručno izrađuje svaki komad namještaja, pretežito od smreke. Stolovi, komode, klupe, kreveti, ormarići izgledaju baš kao da su iz nekog drugog vremena, što oduševljava sve nostalgičare.

Tvrtka Gorenje, pak, može se pohvaliti svojom kolekcijom kuhinjskih aparata Classico. U ponudi su ugradbene pećnice i ploče za kuhanje, kuhinjske nape i mikrovalne pećnice. Sve dolazi u mat-crnoj ili boji slonovače, a ukrasi i ručke su, u skladu s vintage stilom, u boji starog zlata.

Foto: Gorenje

– To je boja karakteristična za klasične gumbe koji podsjećaju na njihove stare keramičke prethodnike. Rešetke na pločama za kuhanje su od lijevanog željeza – stoji u opisu što pokazuje kako se prilikom osmišljavanja ovih retro komada misli na sve detalje.

Budući da je za vintage stilom poludio cijeli svijet, ne čudi da su u njemu priliku vidjeli i mnogi ekskluzivni dizajneri, ali i stranice za online kupovinu. Tako je par iz Nizozemske, Pieter i Margriet Akkerman, 2008. godine pokrenuo web-stranicu vntg.com odnosno Vintage Design Marketplace. Shvatili su još tada da na tržištu postoji velika potražnja za vintage namještajem, ali da ga oni koji su zainteresirani nemaju gdje kupiti. Stoga njihova stranica danas na jednom mjestu okuplja više od 200 prodavača vintage namještaja. Kada su počinjali, bili su orijentirani na svega nekoliko trgovina u Nizozemskoj, a danas pokrivaju cijelu Europu. Također, VNTG jednom godišnje poziva sve na Design Icons Amsterdam, jedan od najvećih svjetskih sajmova vintage namještaja u svijetu.

– Objedinjujemo ponudu od anonimnih startupova čiji se namještaj može kupiti po pristupačnim cijenama do ekskluzivnih komada priznatih stručnjaka – navodi VNTG na čijoj se stranici može naručiti uistinu sve što poželite, a zanimljivo je da se većina predmeta prodaje u jednom ili dva primjerka. Tako se, primjerice, na stranici može naći stolica inspirirana starim laboratorijskim stilom dizajnera Jamesa Leonarda iz Velike Britanije za “samo” 60 eura, dok se ekskluzivna šarena sofa poznatog francuskog dizajnera interijera Pierrea Paulina prodaje za čak 9000 eura. Tu je i stolić za kavu slavne arhitektice Gae Aulenti za 16.500 kuna, za koji je navedeno da je raritet i u odličnom stanju. I dok neki komadi relativno dugo ne uspijevaju naći svog kupca, većina veoma brzo plane, glavno da je – vintage.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije