Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oprez!

Vikend-opijanje od vas može stvoriti pravog alkoholičara

Mladi
ARHIVA VL
16.10.2012.
u 12:00

Ako alkoholna doza izostane jedan vikend, javlja se neugodan osjećaj i frustracija pa kad se idući put konzumira alkohol, nastoji se uzeti što više, smatraju stručnjaci

Pretjerano konzumiranje alkohola vikendom može naštetiti mozgu i u samo nekoliko mjeseci ljude koji piju isključivo zbog društva i zabave "okrenuti" prema alkoholizmu. Zato znanstvenici kažu da je sigurnije uzimati male količine alkohola uz obrok.

Naime, povremeno konzumiranje alkohola u pravilu se pretvara u pijanke, a količina popijenog alkohola tada je veća nego kad se svakog dana uzima malo.

Ono što je zabrinjavajuće jest da se mozak lako prilagođava takvim obrascima ponašanja, odnosno alkoholiziranja. Kako je istraživane provedeno na štakorima, uočeno je da su oni koji su alkohol konzumirali povremeno razvili početni stadij ovisnosti o alkoholu. Njima se u toj fazi mozak aktivirao na način koji se aktivira i u "osvjedočenih" alkoholičara.

Istraživači smatraju da je "problem" u grupi moždanih stanica ili neurona u prefrontalnom moždanom korteksu koje obično koče pretjerano emocionalno i impulzivno ponašanje. No ti su neuroni kod štakora u razdobljima bez pića bili neobično aktivni.

– To je kao i kod mnogih drugih stvari u životu. Percipira li naš mozak neku stvar kao dobru, želi je imati u blizini. Ako joj izgubi pristup, javljaju se neugodni osjećaji i frustracija pa kad idući put dobije tu stvar, nastoji uzeti što više. Smatramo da je to razlog zašto se povremeni konzumenti alkohola u relativno kratku vremenu mogu pretvoriti u prave alkoholičare – kazao je voditelj istraživanja Olivier George s kalifornijskog instituta The Scripps gdje je istraživanje provedeno, prenosi Daily Mail.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije