Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Godišnje umre 9000 ljudi

Već nakon četiri minute srčanog zastoja mozak je nepovratno oštećen

Srčani udar
Foto: Thinkstock
1/5
06.06.2016.
u 08:55

Već nakon četiri minute srčanog zastoja mozak je nepovratno oštećen, a nakon 10 minuta osoba gotovo da i nema šanse za preživljavanje

Srčani zastoj stanje je u kojemu srce prestaje pumpati krv, tijelo ostaje bez opskrbe kisikom i hranjivim tvarima. Od trenutka kada osoba doživi srčani zastoj, izgledi za preživljavanje smanjuju se 10% svake minute tijekom koje se ne provodi oživljavanje.

Već nakon četiri minute srčanog zastoja mozak je nepovratno oštećen, a nakon 10 minuta osoba gotovo da i nema šanse za preživljavanje.

Jedini način da se to spriječi jest brzo pozivanje Hitne medicinske pomoći i rano započinjanje oživljavanja.

Prosječno vrijeme potrebno timu Hitne medicinske pomoći da stigne do osobe sa srčanim zastojem iznosi 11 do 13 minuta. Stoga, ako se ne provodi oživljavanje do dolaska Hitne pomoći, male su šanse da će osoba preživjeti. Zbog toga je iznimno važno da osoba koja pruža prvu pomoć prije dolaska medicinske pomoći točno zna kako provesti postupak oživljavanja. Upravo su to učili građani prošle subote na Cvjetnom trgu u Zagrebu, gdje su Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba i Zaklada Hrvatska kuća srca organizirali javnozdravstvene akcije “Oživi me” i “Čuvari srca”.

– Otkad je kampanja “Oživi me” započela 2014. godine, educirano je više od 2000 stanovnika Hrvatske, a cilj nam je sustavna edukacija koja bi trebala postati dio obrazovnog programa u srednjim školama. Od jeseni ćemo edukacije organizirati dva puta mjesečno i u prostorijama Zaklade Hrvatska kuća srca.

O iznenadnoj srčanoj smrti građani se mogu informirati i putem web stranice www.ozivi.me na kojoj je dostupan instrukcijski video. Upute o oživljavanju mogu se preuzeti i putem besplatne aplikacije za pametne telefone – kaže dr. Ivana Portolan Pajić, članica Upravnog odbora Zaklade Hrvatska kuća srca i koordinatorica kampanje “Oživi me”.

>> Smrti od srčanih udara u Uniji sve manje, u Hrvatskoj – sve više

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije