Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
titula

UNICEF-ova pravila uopće ne pitaju što majke trebaju

'05.09.2010., Zagreb - Klinicka bolnica Merkur.  Photo: Goran Jakus/PIXSELL'
'Goran Jakus/PIXSELL'
Autor
Sonja Hoffman
26.09.2012.
u 12:00

UNICEF-ova pravila odnose se na dojenje, rooming in te zabranu upotrebe i reklamiranja zamjenskih mlijeka i duda varalica

Rodilište zagrebačke bolnice Merkur u četvrtak će, nakon onog u bolnici Sveti Duh, postati druga klinika u Zagrebu s prestižnom UNICEF-ovom titulom “Prijatelj djeteta”. Zanimljivo, osim rooming in, UNICEF rodilištima da dobiju ovu titulu ne postavlja nikakve uvjete koji bi se odnosili na zadovoljstvo rodilja smještajem.

Dojenje nakon porođaja

Da bi, naime, rodilište dobilo titulu, UNICEF od ustanove traži da ima pisana pravila o dojenju dostupna zdravstvenom osoblju, a svi djelatnici moraju proći 20-satnu edukaciju o primjeni. Važno je, kažu iz UNICEF-a, da osoblje nakon porođaja obavijesti sve mame o prednostima majčina mlijeka i pomogne im da počnu dojiti već pola sata nakon porođaja te tako ostvare kontakt kože na kožu majke i djeteta.

Zabrana promocije

– Treba ih naučiti i kako sačuvati izlučivanje mlijeka čak i ako su odvojene od dojenčadi – ističu. A titulu može dobiti samo ono rodilište koje ne daje dojenčadi drugu hranu ili piće osim majčina mlijeka, osim ako to nije medicinski opravdano. “Ne smiju se davati ni dude varalice”, piše u pravilima. Prije proglašenja UNICEF će provjeriti i poštuje li se Međunarodni pravilnik koji zabranjuje promicanje zamjena za majčino mlijeko koje često provode proizvođači ili distributeri, bočica, duda ili duda varalica.

O onome što majke žele ili što im treba nakon porođaja – ni riječi!

Ključne riječi

Komentara 3

KG
KG002
19:15 26.09.2012.

Nekolicina žena koja je rodila na sv. Duhu kaže da je to teror, nitko ne pita majke kako ima je nakon 15 sati trudova, tutnu im dijete u ruke i utrpaju po 4 žene u istu sobu. pa vi zamislite kako je lijepo kad nakon poroda krvariš, moraš dojit dijete, ne možeš normalno na wc, istuširat se, a još vas je nekoliko u sobi, svakoj se dijete razdere u drugo vrijeme i tako ukrug.... Svaka majka voli svoje dijete i želi ga uz sebe, ali ovo je neprijateljski prema ženama!

1M
100%Mama
20:53 26.09.2012.

Popisujem ovo, ja sam rodila u toj bolnici. Dijete su mi svaki dan uzimali oko 8h, pa su ga nosili na kupanje i redovito je spavao po povratku do 12h popodne. Znači 4h bez prestanka. Naravno da su ga dohranjivali. Svjetlo u sobi je bilo upaljeno konstantno, o dojenju nisam ništa čula. Sestra je došla s pitanje da li želim dojiti ili ne. Kada sam rekla da želim onda su mi samo bradavicu ugurali u usta djetetu i to je to. Tek na moje inzistiranje su mi pokazale tehniku dojenja, koja mi nije pomogla, pa sam morala poslije sve sama proći i zahvaljujući upornosti sam uspjela. E da i kako je beba stalno plakala govorili su mi da nemam dovoljno mlijeka i da ću ga morati dohranjivati. Toliko o poticajima dojenja. Pa tko normalnan može dobiti mlijeko u bolnici koja ti tekuću hranu daje u jednoj šalici dnevno. A poznato je da od tekućine dolazi mlijeko. Daleko je ta bolnica od prijatelja djece.

ST
stoosba
11:06 27.09.2012.

Rodila sam prije 5g na Sv. Duhu ( i za par mjeseci pripremam se opet) i imam samo rijeći pohvale za babice, med sestre i doktore. Sve su bile beskrajno uslužne i strpljive. I vrlo vidljivo je obješena obavijest o tom rooming-inu gdje kaže da na zahtjev rodilje (ukoliko je preumorna ili je to njen osobni stav) dijete se može odnijeti na čuvanje u bilo koje doba dana i noći. Nikakvu prisilu tamo nisam osjetila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije