Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ordinacija iz bajke

Udruga je potpora roditeljima čija se djeca liječe u bolnici

17.05.2016., Zagreb - Kreso Celic iz KLUB-a HEO, u stanu koji renoviramo u projektu Ordinacija iz bajke. DKS_56137686 Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
24.05.2016.
u 10:06

Uz portal Ordinacija.hr i Večernji list u uređenju stana u kojem u Zagrebu borave roditelji sudjeluju i brojni prijatelji projekta

Klub Heo, Prva hrvatska udruga roditelja djece oboljele od malignih bolesti, već 26 godina pruža smještaj i pomoć obiteljima koje prolaze kroz najgoru noćnu moru – liječenje djeteta od potencijalno smrtonosne bolesti. Dok im se djeca liječe na odjelima u Zagrebu, smještaj roditeljima osigurava u stanu u Gajevoj ulici u Zagrebu. No, trenutačno je u vrlo lošem stanju.

– Odlično je što je stan u centru Zagreba te roditeljima osigurava sve potrebno – istaknuo je Krešo Celić, trenutačni predsjednik Kluba Heo. Devedesetih nije bilo zakonskih okvira za osnivanje udruge, no Sanja Duplić, koja je tada prošla kroz ovu noćnu moru, osnovala je Klub. Njezin je sin više od tri mjeseca bio na liječenju, a kada je čula da može ići kući, pojavio se strah koji ju je i potaknuo na osnivanje udruge.

– Nakon sreće, obuzme vas strah. Što ako se nešto dogodi a mi nemamo lijekove, instrumente, hoćemo li znati prepoznati simptome, kada će krenuti u školu, kako ga hraniti? Pitala sam profesora Josipa Konju postoji li udruga, klub, gdje bismo od roditelja čija su djeca ovo prošla mogli dobiti odgovore na naša pitanja – odgovor je bio ne, ali ako želite, osnujte udrugu – objašnjava Duplić.

Dječji odjeli bili su tmurni, nisu bili prilagođeni djeci – nije bilo stalaka za infuziju pa su djeca morala mirno sjediti kad su primala terapiju.

– Na dječjem odjelu nije bilo knjiga, nikoga za rad s djecom osim medicinskog osoblja, tu i tamo koja igračka i videorekorder. Prvo smo tražili stručnu osobu za rad s djecom, zaposlili su profesoricu Jasnu Štrok, defektologinju koja i danas ondje radi. Nakon nekoliko godina kad je moj sin bio na pregledu, rekao je da bi sad rado bio na odjelu – prisjeća se Duplić.

Nakon što je srela majku iz Istre koja nije imala gdje spavati dok joj je dijete bilo na odjelu, počela je potragu za smještajem. Nakon pisma Gradu Zagrebu, u rekordnom roku klub je dobio stan u kojem su i sada. Nakon 26 godina, klub ponovno treba pomoć, i upravo zato je nova akcija portala Ordinacija.hr i Večernjeg lista, Ordinacija iz bajke.

Uz pomoć prijatelja projekta, HEP-a, Janafa, UNIQA osiguranja, Lipovice, JUB-a i PRIMA namještaja, uredit će se zidovi i stolarija, a stan će dobiti i novi namještaj, ležajeve, kuhinju s ugradbenim aparatima i nove radijatore. Tako će se roditeljima pokušati olakšati tu noćnu moru.

>>‘Bio sam u bolnici posve sam s 4 godine’

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije