Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova istraživanja

Ubije više ljudi nego rak: Ovo opasno stanje prouzročuje petinu smrtnih slučajeva u svijetu

Laboratorij
screenshot/facebook
17.01.2020.
u 09:55

Zahvaća djecu i adolescente, a ako se ne otkrije odgovarajući lijek, broj smrtnih slučajeva će rasti.

Svake tri sekunde jedna osoba umire od sepse, što znači da je ova komplikacija raznih infekcija odgovorna za petinu smrtnih slučajeva u svijetu. Godine 2016. bilo je 19,4 milijuna oboljelih i 5,3 milijuna umrlih u Americi, Australiji, Španjolskoj, Njemačkoj, Švedskoj i na Novom Zelandu. Samo godinu dana poslije brojke su se znatno povećale: 48,9 milijuna oboljelih i 11 milijuna preminulih u čak 195 zemalja. Iako je ovo stanje alarmantno, stručnjaci kažu da su se brojke smanjile u zadnjih 30 godina. Godine 1990. bilo je čak 60,2 milijuna oboljelih, prenosi Daily Mail.

Prema novim istraživanjima, sepsa zahvaća djecu i adolescente u zemljama s niskim primanjima. Tek 15 posto slučajeva ustanovljeno je u zemljama s visokim standardom kao što je Velika Britanija. Stručnjaci tvrde da bi se broj oboljelih i umrlih mogao povećavati ako ne pronađu nove antibiotike koji će djelovati na bakterijske infekcije. "Dokazali smo da se pojava sepse smanjuje, ali i dalje su prevelike razlike u broju oboljelih i umrlih po zemljama. Upravo te razlike alarmantne su i trebaju hitnu intervenciju u istraživanju i pronalasku lijekova."

Sepsa, koju je teško primijetiti, nastaje kada tijelo slabo reagira na bakterijsku infekciju i napada vlastito tkivo i organe. Simptomi su abnormalno visoka ili niska temperatura, jako lupanje srca i ubrzano disanje. Pogoršanje dolazi brzo, a ako se sepsa ne otkrije na vrijeme, može dovesti do zatajenja organa i do smrti.

Autori istraživanja sa sveučilišta u Pittsburghu i Washingtonu otkrili su rezultate. Najviše zemalja, odnosno 10 zemalja s najvećim brojem umrlih je u Africi. Pri dnu ljestvice su Bliski istok i bogatije zemlje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije