Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURISTIČKA PATROLA

U Zagrebu se parovi nalaze na Jelačić placu ispod repa, a kod nas će – ispred fara i žmigavca!

Imotski: Turistička patrola
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/11
24.05.2018.
u 19:24

Nema šanse da čovik dođe zaprositi moju kćer bez Mercedesa. Ma ni ‘dobar dan’, šale se u gradu, a kći je dosad vozila čak sedam Mercedesa

Tu se govori samo konkretno, nitko ne palamudi, ne ubija pričom, ne davi, ne oteže nadugo i naširoko. Odma’ – u glavu!

– Je l’ znaš ti da sam ja i sina u Mercedesu napravio? – kaže jedan.

Na trgu smo, u Kolajni, metar od spomenika Tinu Ujeviću. Tema je, istina, izlizana, ali aktualna. Gradski oci odlučuju na kojem će mjestu u Imotskom smjestiti spomenik Mercedesu i tko će ga izraditi. Ovo su ljudi čija je to ideja. Oni sjede za stolom.

Gdje ste napravili sina?

– Pa u Mercedesu...

Noć na Šentilju

A gdje?

– Na Šentilju! Kiša je padala, nevrijeme je bilo te večeri. I ja sa suprugom, a vraćali smo se iz Njemačke gdje smo radili, morao stati. Nisam mogao dalje voziti. Trebalo je pričekati. Stali mi, kiša pada, pljušti, noć...

Imotski: Turistička patrola
1/11

To tamo kod Bosanca na Šentilju?

– Blizu.

I? Što sin kaže?

– Dovršava doktorat, ponosan sam na njega.

U priču se uključuje i Mislav Rebić, čovjek koji doma radi maketu spomenika Mercedesu.

– Ma nije to spomenik Mercedesu, krivo si shvatio. Spomenik je to našim ljudima koji su s minikom, kultnim modelom 115, odlazili u svijet. I vraćali se. Taj je auto vratio u Imotski naše prijatelje, roditelje, kumove... I bit će taj spomenik turistički mamac – kaže Rebić.

– Nisam od velikih riječi, ali reći ću ti ovako. Uz sva jezera, a uz ova dva najpoznatija ima ih još desetak za koje malo tko zna, uz sve ljepote, nas turisti zaobilaze. Mnogi misle da smo krkani, malograđani s Mercedesom...

Ubacuje se treći.

– Nemoj reć’ baš da smo krkani.

Mislav inzistira.

– Ma stavi krkani. Pa ako nas zaista tako vide, ajmo’ to turistički materijalizirati! Ako ljude ne mogu privući naše prirodne ljepote, neka ih privuče Mercedes. Vidi, u Beču su napravili spomenik Golfu duji i u četiri godine vidjelo ga je deset milijuna ljudi!

Tu, na trgu, iz auta opazio, vidio društvo za stolom, pa stao i trubi. Iz novog bijelog Golfa.

– Das Auto! – provocira on društvo vlasnika Mercedesa izvikujući VW-ov reklamni slogan.

– Donedavno je i taj vozio Mercedes...

U priču se uključuje i Ante Topić.

– Nije Ante Topić Mimara, ali je Ante Topić Nota – kaže jedan.

– Gle, ako netko dođe zaprositi kćer, a najstarija je dosad promijenila sedam Mercedesa, danas vozi G klasu, ne smije mi se na oči pojaviti ni u jednom drugom autu. Nema šanse. A ja imam tri kćeri... – kaže Nota.

Poznat je po tome što je baš njegov otac, Ante, u Imotski dovezao prvi Mercedes. Dakako, 115.

– Imam ih “samo” 11 modela. A dva imaju više od milijun kilometara! Pa koji će to auto potegnuti, koji? – pita Nota.

Foto: Ilustracija/Ivo Cagalj/PIXSELL

Ja vozim Alfu Romeo.

– Ma nemaš šanse – smije se on pa doda:

– Ako mi u prošnju dođe čovik bez Mercedesa, ma neće dobiti ni “dobar dan”... I nije tu ništa čudno, u doba naših starih 70-ih, ako si imao Mercedesa, mogao si birat curu. Ako nisi, e, tad si se mogao samo nadati nekom čudu.

Vraćamo se na spomenik.

– Gradski oci odlučuju tko će raditi i gdje. Nadamo se da će radovi početi vrlo brzo. Za sada su ideje da su lokacije Stari kolodvor, Đirada, kod Studenca ili ispred DM-a. A sponzori su već nestrpljivi.

Imate sponzore?

– Pa naravno!

Mercedes je već tu, u kamenu

Kako će izgledati?

– To se još ne zna, čekaju se prijedlozi. Mogu ga napraviti ja, a može i netko iz Osijeka. Svi su dobrodošli! Tko pobijedi na natječaju, taj će raditi. Ja sam ga zamislio isklesati tako da se vidi prednji kraj koji izlazi iz kamene gromade našeg imotskog kamena, a da u gromadu ulazi Imoćanin s koferom. Eto, baš sad radim maketu... – kaže Rebić, čovjek koji je poznat po tome što je restaurirao lukove principija vojnog logora Burnum pokraj Kistanja.

– Kolega je lukove radio davne 34. godine, u I. stoljeću, a ja sam nedavno popravljao – veselo će Rebić pa dodaje kako, ako pobijedi na natječaju, kani isklesati spomenik:

– Naš kamen, pila, brusilica, sajla, a onda dalje ručno. Špica, dlijeto, martelina, čapadur... Intenzivan rad sto dana, po tri ili četiri sata. Ne možeš to dugo raditi, moraš imati inspiraciju, gledati, razmišljati. Ma Mercedes je već unutra, u kamenu, samo ga treba osloboditi okova...

Foto: Ilustracija/Ivo Cagalj/PIXSELL

Priča se nastavlja. Nota najavljuje:

– Radit ćemo za turiste i male suvenire od kamena.

Mercedesa?

– Naravno! Ima tu u Imotskom CNC stroj, a to ti je tako pametan stroj. Ti mu prstom pokažeš i kažeš: “Radi male Mercedese!” I stroj ih radi! Tako je pametan. I znaš što još? Kako se kod vas u Zagrebu mladi parovi nalaze na Jelačić-placu ispod repa, tako će kod nas – ispred fara i žmigavca!

A zašto je, tu na stolu, ključ od BMW-a X5, a ne Mercedesa?

– Taj mi je dobar za – građevinu!

PLUS
GOSTOPRIMSTVO – Imoćani su vrlo gostoljubivi. Svakog gosta oni će dočekati raširenih ruku, pomoći mu, sjesti s njime, posvetiti vrijeme, pomoći. Šale se oni:
– Stane li Čehu Škoda, mi ga odmah do Makarske vratimo u Mercedesu.
Ovdje se turist lijepo osjeća.

MINUS
GASTRONOMIJA –
Ima doskočica tu u gradu. Ako pita čovjek ima li, na primjer, taksi, domaći odgovore:
– Ima u Posušju. Što nema, ima preko granice.
Nedostaje prave kulinarske destinacije. Imotska torta? Nema slastičarnice u kojoj se može probati.

Jezera nisu samo dva

Tu dvojbe nema, ionako je uz automobile iz Stuttgarta ovaj grad poznat po Modrom i Crvenom jezeru. Međutim, tu je još niz jezera za koje rijetki znaju – jezero Dva oka, Prološko, Galipovac, Ričičko, Lokvičić, čak i Suho jezero. Domaći će reći: – Mnogo toga ovih dana Imotski više nema, ali imamo pitke vode da ne znamo kamo s njome...

Odmor u elitnim vilama

U ovom kraju niču vile, iz dan u dan, najljepše, s bazenima. Ima, otprilike 300 vila i 200 bazena, a radi se još. Dolaze najviše Skandinavci, Nijemci, Poljaci, a cijene se kreću otprilike od 200 eura na dan.

Imotska torta

Najslavnije jelo ovog kraja, radi ga desetak žena, a može se tek naručiti. Rijetko kad i probati onako – s vrata. Gospođe koje su majstorice u ovome poslu su Gabica, Antonela, Gordana...

Festivali
Imota u svibnju, Vinil fest u srpnju uz Vrljiku, okupljanje Mercedesa sredinom kolovoza

Muzej franjevačkog samostana u Imotskom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije