Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeste li čuli za sve?

Trendi 'supernamirnice' za kojima su svi ludi: Ekstrakt spiruline, gljivice s gusjenice...

Instagram
12.06.2021.
u 07:00

Blue Majiik ekstrakt spiruline preplavio je Instagram i zaslužan je za plavu boju obroka, a riječ je o algi koja je izvor klorofila i koja sadrži vitamine A i C i magnezij

Iako su u raznim krajevima svijeta već tradicionalno popularne razne gastro delicije, tržište hrane nikad nije bilo ovoliko zasićeno popularnom 'superhranom': namirnicama koje ne garantiraju toliko gastronomski užitak, koliko dobro zdravlje. 

- Ljudi su uvijek u potrazi za brzim rješenjima i čudesnim sastojkom ili lijekom koji će nas učiniti zdravijima - kaže nutricionistkinja dr. Isabel Smith i dodaje da smo, kad otkrijemo nešto što zvuči 'preludo da bi bilo istinito', skloni pretpostaviti da se baš u tome možda kriju magična svojstva koja će nam pomoći kod raznih tegoba - ili čak usporiti proces starenja...

Istraživanje pokazalo – 41% građana su spavači, a većina njih ne propušta prvu jutarnju kavu

1/3

Ipak, napominje Smith, najvažnije je potpuno razumjeti što je, prije nego nešto unesemo u svoj organizam - a evo s kojim se namirnicama u zadnje vrijeme eksperimentira u globalnom popularnom trendu 'zdrave prehrane':

1. Astrološki uzgojena jaja

Na ideju su došle sestre Hemsley iz Londona, a riječ je o novijem trendu biodinamičkog uzgoja, gdje se usjevi sade na temelju mjesečevih faza - i na 100 posto samodostatnoj zemlji. 

Nesenje jaja također se 'tempira' prema Mjesečevom ili lunarnom kalendaru, da bi se tako izlegli što zdraviji pilići koji će onda narasti u koke koje navodno - nesu super ukusna jaja - i tako u krug...

- U procesu uzgoja pilića nema hormona ni antibiotika što je definitivno korisno, ali ne postoje istraživanja koja kažu da je metoda zdravija od drugih organskih metoda uzgoja - kaže Smith.

2. Blue Majik (ekstrakt spiruline)

U zadnje se vrijeme Blue Majik dodaje u sve: od proteinskih napitaka, smoothieja, smoothie zdjela, chia pudinga, pa do kave - a obroci koji ga sadrže navodno imaju i blagotvoran učinak na cijeli organizam.

- Riječ je o ekstraktu spiruline koja je izvor klorofila - kaže Smith i dodaje kako Blue Majik također ima i hranjive sastojke, poput vitamina A i C, te magnezija.

Sadrži, kaže ona, i spoj fikocijanin, koji može imati antioksidativna i protuupalna svojstva, ali istraživanje je to zasad dokazalo samo na miševima.

- Za cijenu od oko 350 kn (60 dolara) za 30-ak jednokratnih paketića, možda bolje da nabavite neki drugi, jeftiniji dodatak prehrani s mikroalgama - rekla je nutricionistkinja za CNN: osim ako ćete fotke obroka začinjeg s plavim ekstraktom objavljivati na Instagramu!

3. Kordiceps (Cordyceps) gljivice

Ova gljiva raste na ličinki gusjenice, a njeni zagovornici tvrde da pomaže u opskrbi tijela kisikom, izdržljivosti i oporavku - a navodno ima i antikancerogena svojstva.

- Osim dugotrajne upotrebe u tradicionalnoj kineskoj medicini, nema baš puno dokaza za ništa od navedenog, a niti jedno istraživanje na ljudima nije pokazalo bitno poboljšanje kondicije ili izdržljivosti kod sportaša - kaže Smith.

Ipak, većina je tih istraživanja za sad provedena samo na životinjama; no obzirom na cijenu od 200-tinjak kuna za 70-ak grama, mnogi će zaključiti da im ova gljiva i nije baš neophodna...

4. Ashwagandha (ašvaganda)

Istaknuta biljka indijske ayurvedske medicine poznata je i kao indijski ginseng, a obećava poboljšanje gotovo svega, od smanjenja razine kortizola i uravnoteženja hormona štitnjače, do lakše borbe protiv raka.

Može se uzimati u kapsuli, prahu ili tinkturi i dodavati u sok ili smoothie.

Prema Smith, biljka se već dugi niz godina koristi u Ayurvedi u Indijskoj, ali i u drugim kulturama, a neka su istraživanja pokazala da njena konzumacija koristi za podizanje imuniteta, zdravlje zglobova, rad nadbubrežne žlijezde i ravnotežu hormona.

- Ipak, potrebno je više istraživanja na ljudima, a ako je ipak odlučite uzimati, sjetite se da je riječ o 'snažnoj' biljci koja može imati kontraindikacije s drugim biljkama ili lijekovima koje uzimate; pa se obavezno prije posavjetujte sa svojim liječnikom - savjetuje nutricionistkinja.

5. Kanabis

Otkako je svoje pobornike marihuana pronašla u medicinskoj zajednici, kanabis se spominje kao 'super biljaka', a najčešće se govori o njegovoj učinkovitosti u ublažavanju bolova (uključujući simptome PMS-a) i smanjenju tjeskobe.

Tako se već neko vrijeme može pronaći u kokosovom ulju, čajevima, pa čak i u maslacu od kanabisa, a sve se češće dodaje i raznim kozmetičkim proizvodima.

- Studije su pokazale da može smanjiti upalu jer jedan od spojeva u kanabisu podsjeća na prirodne endokanabinoide u tijelu, koji mogu umanjiti bol i pružiti olakšanje kod PMS-a, glavobolje i nesanice - objasnila je Smith.

Apel liječnika: Ne ostavljajte dijete u autu čak i ako samo idete do kioska!

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije