Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Trčanje i plivanje blagotvorni za prostatu

Tjelovježba može pozitivno djelovati na čak 184 gena koji pozitivno utječu na prostatu pa i na one koji onemogućuju rast tumora
13. ožujka 2012. u 12:57 2 komentara 324 prikaza
'sport...Zagreb...26.04.2009.    Bundek, Kros Sportskoih novosti, trcanje, djeca,  Photo: Goran Stanzl/Vecernji list'
Foto: 'Goran Stanzl/Vecernji list'

Znanstvenici s kalifornijskog sveučilišta zaključili su da tjelovježba može usporiti ili potpuno spriječiti progresiju raka prostate. U istraživanju je sudjelovalo 70 ispitanika s rakom prostate u ranom stadiju i 70 zdravih ispitanika.

Uočeno je da tjelovježba može uzrokovati promjene u djelovanju čak 184 gena koji pozitivno utječu na prostatu, a to se odnosi i na gene koji onemogućuju rast tumora te se tako “popravlja” oštećeni DNK.

Na pozitivne promjene u genima mogu utjecati trčanje, plivanje ili igranje tenisa ako se čovjek tim aktivnostima bavi tri sata tjedno. Neke prijašnje studije pokazale su da tjelovježba može pomoći zdravlju oboljelih od raka dojke i debelog crijeva.

Elipso

  • Vexans:

    Ništa ne može zamijeniti pravovremanu dijagnostiku,adekvatnu terapiju(bilo ona kiruška,ili hormonalna) i permanentnu kontrolu PSA,ultazvuk prostate,urografija i promjenu navika prehrane.Ako natjerate starce na trčanje,napuniti će te traumu prelomima,a 90% starijih muškaraca ovak i onak ima Ca prostate i umiru uz njega a ne zbog njega.

  • istima:

    Tema prostata, a na ilustraciji ženske džogerice :)