Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POČINJE TURISTIČKA PATROLA VEČERNJEG LISTA

Traži se novi šampion Jadrana, mjesto za najbolji odmor

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/3
03.07.2021.
u 18:59

Ovog ljeta spajamo sigurnost i uživanje u ljetu te donosimo reportaže iz 29 malenih mjesta uz more. Za neka možda niste ni čuli, ali sva su posebna, lijepa i vrijedna posjeta

Od najzapadnijeg rta u Hrvatskoj - rta Loko smještenog na rubu Savudrijskog poluotoka – do najjužnijeg – rta Oštra na Prevlaci, put je to kojim nas vodi ovogodišnja Turistička patrola Večernjega lista. Posjetit ćemo 29 destinacija, a jedno od mjesta koje ćemo na tom putu ocjenjivati po dovršetku patrole dobit će najstariju turističku nagradu u Hrvatskoj, onu šampiona turizma. Kako bismo “spojili” uživanje u ljetu i sigurnost, ove ćemo godine u Turističko patroli pisati o manjim mjestima. Za neka možda nikada niste ni čuli, a lijepa su i vrijedna posjeta.

Krećemo 5. srpnja, s juga

Serijal reportaža s Jadrana započinjemo 5. srpnja, i to iz Dubrovačko-neretvanske županije, točnije Molunta, ribarskoga mjestašca u Općini Konavle s podmorskim arheološkim nalazištima. Upravo je naša najjužnija županija – profilirana mahom kao aviodestinacija – najviše izgubila zbog pandemije i najdulje će se od nje oporavljati. Rekordne 2019. godine posjetilo ju je više od dva milijuna gostiju, a lani ni 500 tisuća. Statistički su to pokazatelji, a u nas se naposljetku sve svede na brojke o dolascima i ostvarenim noćenjima...

Direktor TZ-a Dubrovačko-neretvanske Vladimir Bakić kaže kako su vrlo oprezni s procjenama kakva će biti ova sezona, no vjeruje da će s COVID potvrdama ipak biti olakšan dolazak stranih gostiju. Ipak, turisti – i domaći i strani – vjerni hrvatskome jugu, i ove će godine uživati u njegovim ljepotama, i to baš u manjim mjestima, u što smo se uvjerili i za posjeta Lovištu na poluotoku Pelješcu jer su tamošnjih devet restorana i dva kafića puni od druge polovice lipnja.

U reportaži iz ovoga krajnjega mjesta na Pelješcu moći ćete pročitati kako se onamo lanjskoga ljeta “skrio” i mađarski premijer Viktor Orbán. Bili smo i u Trstenom kod Dubrovnika gdje je najstariji arboretum u Hrvatskoj, a u Blacama u općini Slivno uvjerili smo se kako izgleda mjesto u kojem Jadransko more grli rijeku Neretvu...

U našim reportažama s Jadrana doznajte gdje se nalazi akvarij na otvorenom, gdje je jedan od najboljih ronilačkih centara na Mediteranu, gdje je najveća marina na Jadranu, koje je najuređenije malo turističko mjesto, u koje mjesto na Krku gosti dolaze i zbog ljekovitog blata... Mala će mjesta biti u središtu naše patrole i ondje ćemo ocjenjivati gostoljubivost i susretljivost, čistoću i urednost mjesta, plaže, raznolikost smještaja, kvalitetu ugostiteljske ponude, sadržaje za djecu, kulturne sadržaje, opskrbljenost i autohtonost. Osim toga zabilježit ćemo i koju crticu iz većeg mjesta ili grada koje se u blizini nalazi. Reportaže s jadranskih odredišta objavljivat ćemo od ponedjeljka do petka, od 5. srpnja do 13. kolovoza, kada objavljujemo i posljednju priču, onu iz Vabrige u Istri.

Patroliramo od 1975. godine

U dvobroju za Veliku Gospu objavit ćemo reportažu o pobjedniku Patrole koji će osvojiti nagradu ustanovljenu još 1975., otkada Večernji list provodi patrolu obilaskom i ocjenjivanjem turističkih destinacija.

Maksimalni je broj bodova koje dodjeljujemo 100, no u slučaju da se na vrhu naše ljestvice nađu dvije ili više destinacija s identičnim brojem bodova, o pobjedniku će odlučiti stručni žiri sastavljen od turističkih znalaca. Ispričat ćemo vam što nam se u svidjelo u svakom od odredišta, a što nije i naposljetku nagradu uručiti najboljem.

Dodjela najstarije turističke nagrade uvijek završava svečanošću na kojoj se okuplja turistička elita – od ministra, župana, gradonačelnika do prvih ljudi Turističke zajednice na nacionalnoj i lokalnoj razini. O tome koliko im znači ovo prestižno priznanje svjedoči i podatak da do današnjeg dana gradovi i Turističke zajednice na svojim internetskim stranicama imaju tekstove o dobivenim nagradama, a plakete se čuvaju na posebnim mjestima.

Osim što ćemo nagraditi neko od odredišta na Jadranu, Večernjakovi reporteri na putu patrole upustit će se u potragu i za najboljom gastrodestinacijom na Jadranu. Dodjeljivat ćemo Večernjakove zvjezdice za izbor i kvalitetu jela, ponudu pića, uređenost interijera, poslugu i ljubaznost.

“Malena mjesta srca moga”, kako bi rekao Tin

1. Betina

2. Blace

3. Brodarica

4. Brseč

5. Drage

6. Drvenik

7. Duće

8. Grebaštica

9. Ičići

10. Klimno

11. Ližanj

12. Lovište

13. Martana

14. Molunat

15. Novigrad

16. Pisak

17. Promajna

18. Ražanj

19. Savudrija

20. Seget Vranjica

21. Selce

22. Senj

23. Srima

24. Starigrad

25. Sukošan

26. Sveta Marina

27. Trsteno

28. Vabriga

29. Zaton

Ključne riječi

Komentara 1

JA
Janketz
20:23 03.07.2021.

Kakve veze ova sela imaju s turizmom?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije