Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Top 3 aktivnosti u srcu Hrvatske

Istraži Sisačko – moslavačku županiju
Foto: Promo
1/7
29.09.2020.
u 08:50

Istraži Sisačko – moslavačku županiju

Dolaskom u Sisačko-moslavački kraj, imat ćeš priliku istražiti različite komadiće mozaika koji čine bogatstvo ove regije – od Moslavine, Posavine, Pounja, Slavonije pa do Pokuplja, Turopolja, Banovine i Korduna. Bogat i raznovrstan sadržaj vas čeka iza svakog ugla – istraži, doživi i osjeti bilo ove hrvatske županije!

Donosimo vam pregled prirodnih ljepota u kombinaciji s aktivnostima na otvorenom. Iskoristite ovaj kraj ljeta i početak jeseni za boravak na otvorenom u dobrom društvu!

Foto: Arena Hospitality Group

1. OTKRIJ NEOTKRIVENO - Park prirode Lonjsko polje

Otkrij prirodne vrijednosti te kulturnu baštinu Lonjskog polja šetajući, vozeći se na biciklu ili oldtimer traktoru, ploveći čamcem na solarni pogon po rijeci Savi ili kanuima na mirnim riječnim rukavcima.

Park prirode Lonjsko polje je jedno od najočuvanijih prirodnih poplavnih područja u Europi. Zahvaljujući periodičkom poplavljivanju, Park je jedinstvena riznica biološke i krajobrazne raznolikosti ne samo u Hrvatskoj nego i u cijeloj Europi. Osim bogatstva biljnog i životinjskog svijeta Lonjsko polje je i najveće mrjestilište riječne ribe u cijelom dunavskom slijevu. Specifično je i po tome što je ovo jedno od rijetkih područja u Europi u kojem se zadržalo tradicijsko pašarenje što znači da lokalno stanovništvo, nakon povlačenja poplava, koristi poplavne travnjake u tradicionalnom sustavu pašarenja. Upravo zbog tradicije pašarenja Lonjsko polje je nepresušan izvor močvarne metvice i amfore, koje su među najmedonosnijim biljkama na svijetu. U Starom Grabovcu otvorena je i prva API komora Sisačko-moslavačke županije, za liječenje dišnih puteva.

Foto: Arena Hospitality Group

Tijekom posjete Parku, svakako zavirite u začarani svijet dva sela koja nose prestižne titule: Čigoč – prvo europsko selo roda koje je svoju titulu zaslužilo zbog specifičnog suživota čovjeka i roda te velike brojnosti populacije roda, te Krapje – selo graditeljske baštine poznato po predivnim drvenim posavskim kućama građenima od hrasta lužnjaka od kojih su neke starije i više od 200 godina. U blizini Krapja nalazi se pravi raj za ljubitelje ptica - ornitološki rezervat Krapje đol, prvi i najstariji rezervat za ptice u Hrvatskoj te važno gnjezdilište ptice žličarke i mnogih drugih močvarica. Do ornitološkog rezervata vodi Staza graničara, jedna od četiri pješačke staze u Parku. Šetajući Stazom graničara imate mogućnost iz neposredne blizine vidjeti autohtone pasmine tipične za ovaj kraj: posavskog konja, turopoljsku svinju i slavonsko-srijemsko podolsko govedo.

2. BICIKLIRAJ

Poželite li vozeći bicikl upoznati ljepote i znamenitosti Sisačko-moslavačke županije, na raspolaganju vam je gotovo 1100 kilometara biciklističkih staza!

Foto: Arena Hospitality Group

Biciklističke rute kroz Park prirode Lonjsko polje poseban su izazov poklonicima cikloturizma. Lagane su i ugodne za vožnju, pogodne za obiteljski odmor i rekreaciju. Visinska razlika je gotovo neprimjetna, a gustoća prometa na cestama kojima rute prolaze uglavnom je vrlo niska. Gostoljubivi ljudi, drevni krajolik poplavnih površina, autentična posavska kultura, korito rijeke Save i njezinih pritoka, bogatstvo rijetkih biljnih i životinjskih vrsta – pravi su motiv da biciklom krenete u upoznavanje Parka. Ostale rute uglavnom prate manje prometne lokalne ceste, a prolaze predivnim krajolicima i dotiču vrijednu kulturno-povijesnu baštinu Sisačko – moslavačke županije.

Foto: Arena Hospitality Group

3. PLANINARI

Odličan način da napunite baterije, nadišete se svježeg zraka, protegnete noge, uživate u pogledu, družite se i opustite! Sisačko – moslavačka županija nudi vam svoje prelijepe planinarske staze na Hrastovačkoj, Petrovoj i Moslavačkoj gori u kojima možete uživati čak i ako niste u nekoj osobitoj kondiciji. Ako ste početnik u planinarenju, ove planinarske staze su kao stvorene su za vas.

Foto: Arena Hospitality Group

Hrastovačka gora omogućava ugodne izlete, a svaka staza pruža drugačiji doživljaj. Uz markirane planinarske staze, odličnu prigodu za planinarenje pružaju i nemarkirani putovi i ceste. Ovisno o polaznoj točki, planinarenje traje sat i pol do tri sata, a sve staze vode do najvišeg vrha Cepeliš na kojem se nalazi planinarski dom te vidikovac na visini od 415 m.

Petrova gora je ime dobila po hrvatskom kralju Petru Svačiću koji je na njoj poginuo u velikom boju između mađarske i hrvatske vojske pod njegovim vodstvom. Prema nastanku, ona je stara geološka formacija razmjerno bogata vodom i specifičnom šumskom vegetacijom.

Moslavačko gromadno gorje paleološkog je nastanka bogato rudama s nalazištima nafte i plina te iznimnog regionalnog značaja za očuvanje krajobrazne, geološke i biološke raznolikosti te kulturno – povijesne, tradicijske baštine. Njegove šume bukve, hrasta, graba i kestena skrivaju tajne prošlosti kroz legende i priče iza ruševnih zidina nekadašnjih utvrda. Geološka baština jedna je od bitnih vrijednosti zbog kojih je Moslavačka gora proglašena regionalnim parkom. Opasana voćnjacima i vinogradima Moslavačka gora je mjesto uživanja koje će vas sigurno ostaviti bez teksta.

Foto: Arena Hospitality Group

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije