Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Američke palačinke s tamnom čokoladom

Tamna bi čokolada zbog utjecaja na mozak trebala biti dio svakodnevne prehrane, kaže nutricionist

Shuttershock
22.03.2021.
u 16:24

Tamnu bi čokoladu trebali uvrstiti u svakodnevnu prehranu, umjesto da je gledamo samo kao poslasticu, kaže nutricionist dr. Drew Ramsey

Tamna je čokolada odavno svoje mjesto dobila i u zdravoj i uravnoteženoj prehrani, najviše jer je puna antioksidansima, i jer nije puna šećera - ima ga 'taman dovoljno' da se zadovolji žudnja za slatkim, a opet ne toliko da se poremeti razina šećera u krvi. Nutricionist dr. Drew Ramsey kaže da je zbog tih svojih svojstava tamna čokolada idealna i za doručak, a ističe i njenu ulogu u poboljšanju zdravlja mozga.

Zašto bi tamnu čokoladu trebali uvrstiti u svakodnevnu prehranu

- Organski sirovi kakao sadrži 'moćni' antioksidans polifenol koji pomaže u neutraliziranju slobodnih radikala i u borbi protiv oksidativnog stresa - kaže Ramsey i dodaje kako zrna kakaa fermentiraju još prije nego što se osuše (pa tamnoj čokoladi daju kiselkast okus), a poznato je da je fermentirana hrana izvrsna za zdravlje crijeva koja utječu na zdravlje mozga.

Flavanoli iz kakaa, objasnio je Ramsey, povećavaju protok krvi u mozgu, a uključeni su i u proces kratkotrajnog pamćenja, te su prisutni u područjima mozga u kojima se odvija rast novih moždanih stanica .

Unikatne slastice od čokolade koje proizvodi obitelj Marković

1/7

- Sve su ove tvrdnje vidljive iz sustavnog pregleda rada organizma, a studije pokazuju kako epikatehin (najzastupljeniji flavonoid u čokoladi) pomaže preživljavanju neurona i poboljšava funkciju mitohondrija - rekao je nutricionist za Mind Body Green.

Zato bismo, kaže on, trebali crnu čokoladu dodati svakodnevnoj prehrani, umjesto da je gledamo samo kao poslasticu, pa za doručak preporučuje palačinke s lakše probavljivim heljdinim brašnom i tamnom čokoladom.

Recept za američke palačinke s heljdinim brašnom i tamnom čokoladom (12 komada)

1 zrela banana
1 šalica punomasnog mlijeka
1 žlica limunovog soka
1 žlica javorovog sirupa, plus još za posluživanje
1 žlica kokosovog ulja ili ulja od avokada, plus još za kuhanje
1 veliko jaje, umućeno
1 žličica čistog ekstrakta vanilije
1 šalica heljdinog brašna
1 žličica praška za pecivo
½ žličice soli
½ šalice kakaa
pola maslaca za preljev (ako želite)

Izmiješajte bananu (zgnječenu vilicom), mlijeko i limunov sok i pustite da smjesa odstoji najmanje 10 minuta.

U posebnoj posudi umutite suhe sastojke (brašno, prašak za pecivo, sol) pa pomiješajte dvije smjesa dok se skroz ne sjedine.

U tavi na umjereno jakoj vatri ugrijte avokadovo ili kokosovo ulje, pa dodajte jednu četvrtinu šalice tijesta i pospite ga usitnjenom tamnom čokoladom ili pločicama kakaa.

Pecite tri do četiri minute, pa preokrenite i ispecite palačinku do kraja. Ponavljajte dok ne ispraznite posudu s tijestom.

Palačinke prelijte s ugrijanim maslacem i javorovim sirupom. 

Obožavatelji čokolade zgroženi: Evo kako izgleda biljka kakaovac prije nego se preradi u omiljeni slatkiš


Komentara 2

ZR
Zane_Rascall
03:25 23.03.2021.

A u kojem trenutku, ako uopće, se stavi javorov sirup i kokosova/avokadova masnoća koji su navedeni u popisu sastojaka ali ne i u opisu izrade?! 🤔 Osim toga, tamna čokolada zagara ako se ovako prži/peče.... Da ne spominjem da pisese da se jedna palačinka treba peći po 3-4 minute, što bi je doslovce pretvorilo u komad ugljena.... Katastrofalan recept, nadam se da nije nitko probao praviti i da niste nikoga zeznuli s ovim.😕

MO
montello
18:55 22.03.2021.

odlična

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije