Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriptotržište

Svi izazovi i zamke kriptotržišta, evo zašto se važno informirati prije ulaganja

Kripto
Foto: Envato Elements
1/2
07.12.2023.
u 14:09

Kriptoimovina računalni je program (softver) za koji dio njegovih korisnika tvrdi da bi trebao biti alternativa postojećim papirnatim (fiducijarnim) valutama. Kriptoimovinu ne izdaju i ne nadziru središnje banke, stoga ona nije novac i postoji samo u digitalnom obliku.

Za trgovanje kriptoimovinom potreban vam je novčanik (tzv. wallet) na kojem se pohranjuje vaša kriptoimovina. Kriptonovčanik sličan je bankovnom računu: on omogućuje transakciju i pohranu virtualnih valuta. Prilikom kreiranja računa, odnosno otvaranja novčanika, sustav će generirati jedinstveni privatni ključ (kod), pomoću kojeg se pristupa novčaniku te se odobravaju transakcije, slično bankovnom PIN-u.

U praksi su česti slučajevi gubitka ili krađe privatnog ključa za pristup walletu. Svi vlasnici kriptoimovine trebaju voditi računa o svojim jedinstvenim privatnim ključevima, tj. šiframa za pristup kriptoimovini. Naime, u slučaju gubitka privatnog ključa ne postoji mogućnost povrata imovine koja se nalazila pod tim ključem. Prema nekim istraživanjima oko 20 % ponude bitcoina izgubljeno je jer su vlasnici izgubili ili zaboravili svoje privatne ključeve.

Osim visoke volatilnosti kriptotržišta izražena je i mogućnost njegove zlouporabe u vidu lažnih informacija, asimetričnih informacija ili lažnog volumena trgovanja. Kod reguliranih sustava trgovanja zlouporaba tržišta strogo se nadzire, a takva postupanja predstavljaju kaznena i prekršajna djela za koja su predviđene i zatvorske kazne.

Na kriptotržištu za sada još uvijek ne postoje jasni zakoni i propisi koji reguliraju trgovanje, kao ni sustav zaštite potrošača, za razliku od tradicionalnog tržišta, koje je visoko regulirano. Za trgovanje na tradicionalnom tržištu potreban je financijski posrednik, najčešće financijski savjetnik ili broker tj. investicijsko društvo. Pritom investicijska društva mogu pružati i savjetodavne usluge, a mogu i odbiti izvršenje određene transakcije ako smatraju da ona nije prikladna za pojedinog ulagatelja. Na kriptoburzama ulagatelji u pravilu mogu trgovati izravno, bez korištenja usluga posrednika, odnosno brokera. Dovoljna je registracija na neku od kriptoburzi, nakon čega investitor sam direktno trguje kriptoimovinom.

S obzirom na odlike i karakteristike kriptotržišta važno je informirati se prije samog ulaganja s obzirom na to da je riječ o špekulativnim ulaganjima koja su zbog svoje visoke volatilnosti, ali i drugih tržišnih rizika, visokorizična. Takva ulaganja mogu biti posebno rizična za male ulagatelje, i to osobito one koji nemaju sve informacije o obilježjima kriptoimovine i/ili nemaju dovoljno predznanja iz područja financija i tehnologije na kojoj se zasniva kriptoimovina.

Sadržaj nastao u suradnji s Hanfom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije